Καμπούλ: Άκαρπες οι προσπάθειες απεγκλωβισμού 20 ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος- Επέστρεψε το αεροσκάφος- Έντονο παρασκήνιο
Έπειτα από πληροφορίες προερχόμενες από ισχυρό μέλος των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις οποίες αυξάνεται δραματικά το επίπεδο επικινδυνότητας του αεροδρομίου της Καμπούλ, η Αθήνα έδωσε εντολή στο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που βρισκόταν σταθμευμένο στο Ισλαμαμπάντ αναμένοντας το πράσινο φως για τον απεγκλωβισμό 20 ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος, να επιστρέψει στην Αθήνα. Εάν δεν αλλάξουν άρδην επί τα βελτίω οι συνθήκες το αεροσκάφος θα επιστρέψει και θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πακιστάν που από την Τετάρτη βρισκόταν στην Καμπούλ προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση, επέστρεψε επίσης στο Ισλαμαμπάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίον οι δύο Αφγανοί διερμηνείς της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους, θα επιχειρηθεί με άλλα μέσα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, γεγονός που επιβεβαιώνει όσα διεμήνυσε ο πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ. Ο πρέσβης δέχθηκε πυρά από δημοσιογραφικές και πολιτικές πηγές στην Αθήνα ότι δεν κατόρθωσε να απεγκλωβίσει τα 20 άτομα, κάτι που δεν έχει καταστεί εφικτό για πολλές αποστολές εξαιτίας των χαοτικών συνθηκών. Το γεγονός ότι δώθηκε εντολή να επιστρέψει το αεροσκάφος επιβεβαιώνει τις περιγραφές του πρέσβη.
Τι μετέδιδε χθες το Reuters- Πως περιγράφουν την κατάσταση πηγές του υπουργείου Εξωτερικών
Όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές ασφαλείας, πρόκειται για Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν ήταν σαφές με ποια ιδιότητα, ενώ υπάρχουν και μέλη των οικογενειών τους. Σε κατάσταση αναμονής στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ένα ελληνικό αεροσκάφος, αναμένοντας να παραλάβει περίπου 18 άτομα από το Αφγανιστάν.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σπεύδουν να εκκενώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από το Αφγανιστάν πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.
Το non paper του υπουργείου Εξωτερικών
Στο θέμα αναφέρθηκε σε άτυπη ενημέρωση το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:
«Αναφορικά με τους Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, η Πρεσβεία μας στο Ισλαμαμπάντ έλαβε επιστολή στις 21 Μάϊου Αφγανού πολίτη, μέσω δημοσιογράφου που μετέβαινε στο Αφγανιστάν, ο οποίος ανέφερε ότι είχε εργαστεί ως διερμηνέας για την Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν. Ο εν λόγω ζήτησε την αρωγή της Ελλάδας προκειμένου ο ίδιος και τα πέντε μέλη της οικογένειας του να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.
»Στο ενδιάμεσο, ο ανωτέρω, με τον οποίο βρισκόταν σε επικοινωνία η Ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, έθεσε δύο όρους για την μετάβαση του στην Ελλάδα: η μετάβαση να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και να μπορεί να επισκέπτεται το Αφγανιστάν για οικογενειακούς λόγους. Δεδομένου ότι ο ανωτέρω δεν διέθετε ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα ή διαβατήριο), το Υπουργείο Εξωτερικών την 1η Ιουνίου, μέσω της Πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ, προσπάθησε να διερευνήσει τρόπους για παροχή ασύλου/διεθνούς προστασίας, μέσω των Πρεσβειών Κρατών Μελών της ΕΕ με έδρα την Καμπούλ.
»Στις 19 Ιουλίου, το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε τα στοιχεία του εν λόγω Αφγανού πολίτη και τριών μελών της οικογένειας του. Στις 22 Ιουλίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και με κοινοποίηση στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσε για την ύπαρξη άλλου διερμηνέα και ζήτησε να γίνουν ενέργειες για την μεταφορά του, καθώς και της τετραμελούς οικογένειας του στην Ελλάδα. Στις 11 Αυγούστου το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε τα στοιχεία του εν λόγω Αφγανού πολίτη και τριών μελών της οικογένειας του.
»Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων, από τις 10 Αυγούστου, το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα, ερευνούσε τρόπους απεγκλωβισμού των ανωτέρω Αφγανών πολιτών με τη συνδρομή της ΕΕ και Κρατών Μελών της. Στις 15 και 16 Αυγούστου, υπό το φως και των καταιγιστικών εξελίξεων στο έδαφος, εντάθηκαν οι προσπάθειες με φιλικά διαβήματα προς όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ προκειμένου να συντρέξουν για τον απεγκλωβισμό των Αφγανών πολιτών.
»Υπήρξε καταρχήν θετική ανταπόκριση από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία. Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελληνική πλευρά ήταν ότι οι δύο διερμηνείς και τα μέλη των οικογενειών τους δεν είχαν πρόσβαση στο αεροδρόμιο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς όλους τους εμπλεκομένους. Τούτο οφείλονταν στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος, αλλά και στο γεγονός ότι οι εν λόγω Αφγανοί πολίτες δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητα τους. Το δεύτερο ζήτημα λύθηκε, εν μέρει, με την έκδοση βεβαιώσεων ταυτοπροσωπίας από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ. Επίσης, προτεραιότητα δίνονταν στον απεγκλωβισμό μη Αφγανών πολιτών.
»Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η πρόσβαση των Αφγανών πολιτών στο αεροδρόμιο. Για τον λόγο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή στον Πρέσβη στο Ισλαμαμπάντ να μεταβεί στην Καμπούλ, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες ασφαλείας, προκειμένου να συντρέξει στον απεγκλωβισμό των Αφγανών πολιτών.
Ο Πρέσβης αφίχθη με ειδική πτήση στις 25 Αυγούστου και όπως παρατήρησε, επικρατούσε, και εντός του αεροδρομίου, μια χαοτική κατάσταση.
»Κατά την παραμονή του κατέβαλε προσπάθειες να συναντήσει τους διερμηνείς και τις οικογένειές τους στην πύλη του αεροδρομίου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι Ταλιμπάν δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν μέχρι εκεί. Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατό να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Πρέσβη, εφόσον διανυκτέρευε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του επετράπη να επιστρέψει αυθημερόν στο Ισλαμαμπάντ, με την εντολή να επιστρέψει στην Καμπούλ εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.
»Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Αυγούστου, κατόπιν στενού και συνεχούς συντονισμού μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν, πέραν του πληρώματος, δύο διπλωματικοί υπάλληλοι και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναχώρησε προκειμένου να μεταβεί στην Καμπούλ εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες, για τη μεταφορά των διερμηνέων και των οικογενειών τους, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες να εισέλθουν στο χώρο του αεροδρομίου. Το αεροσκάφος έφτασε στο Ισλαμαμπάντ αυθημερόν, με ενδιάμεση στάση το Αμπού-Ντάμπι. Στο Ισλαμαμπάντ επιβιβάστηκε και ο επιτόπιος Πρέσβης και αναχώρησε εκ νέου για Καμπούλ.
»Οι ανωτέρω τρεις υπάλληλοι του ΥΠΕΞ είχαν αρχική οδηγία να μεταβούν πλησίον μιας εκ των εισόδων του αεροδρομίου, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες ασφαλείας και μένοντας πάντα εντός του χώρου που ελέγχουν οι δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να καταβάλλουν προσπάθειες επί τόπου για την είσοδο των διερμηνέων στο χώρο του αεροδρομίου. Ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση πλησίον μιας εκ των εισόδων του αεροδρομίου χθες το απόγευμα, το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εκείνη τη στιγμή είχε απογειωθεί με προορισμό την Καμπούλ, έλαβε οδηγία να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ, καθώς έκλεισε το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
»Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής το αεροσκάφος βρισκόταν σε ετοιμότητα να αναχωρήσει για Καμπούλ εκ νέου. Εν τω μεταξύ συνεχίσθηκαν αμείωτες οι προσπάθειες και επαφές με διάφορα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να εισέλθουν οι διερμηνείς στο αεροδρόμιο. Από τις συνθήκες ασφάλειας που θα επικρατούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα εξαρτηθεί αν το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή ή θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος με κάθε πρόσφορο μέσο και σε στενή συνεργασία με τους Συμμάχους και Εταίρους».