Ακτινογραφία της μετωπικής στη Βουλή: Το “damage control” επισπεύδει τον ανασχηματισμό – Το “λάθος Μητσοτάκη” που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης

Ακτινογραφία της μετωπικής στη Βουλή: Το “damage control” επισπεύδει τον ανασχηματισμό – Το “λάθος Μητσοτάκη” που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης

Με την επίκληση της τραγωδίας στο Μάτι, ως αντίβαρο στην σκληρή κριτική που του άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι ήταν καθαρή επιλογή του το “γαία πυρί μιχθήτω” στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στα άλλα μέτωπα των πυρκαγιών. Στριμωγμένος και αρκετά αμήχανος εμφανίστηκε στην ολομέλεια της βουλής οκ. Μητσοτάκης παρατηρούσαν όσοι έχουν πείρα από τέτοιου είδους συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Την αμηχανία της πλειοψηφίας έκανε ακόμη πιο εμφανή ο μεγάλος αριθμός Βουλευτών που έσπευσαν στη Βουλή για να στηρίξουν τον κ. Μητσοτάκη. Τα έδρανα της πλειοψηφίας βρέθηκαν υπεράριθμα με τους Βουλευτές να ξεπερνούν κατά πολύ τους 120 που έχει οριστεί από το προεδρείο της Βουλής ως ανώτατο όριο φυσικής παρουσίας λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού.

  • Για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μια στιγμή και μόνο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε και δικαίως το αλαζονικό ύφος του κ. Μητσοτάκη ήταν αρκετή για να χάσει την ψυχραιμία του.

Ενώ η συζήτηση έδειχνε ότι όλα θα κυλούσαν σε μια λογική υπευθυνότητας και σεβασμού στην τραγωδία που έχει συντελεστεί, το ύφος του Πρωθυπουργού, όταν κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του σε σχέση με τις προτάσεις που δεν εισακούστηκαν ποτέ από την πλευρά της ΝΔ στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα θυμίζοντάς του οτι «δεν είστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως κατηγορούμενος».

Από εκείνο το σημείο δόθηκε το έναυσμα για τη σφοδρή σύγκρουση με τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα να επικρίνουν με δριμύτητα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο την υποκριτή και κενή περιεχομένου συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη γιατί στην ομιλία, όπως όλοι σημείωσαν εμφατικά, δεν ανέδειξε και δεν παραδέχτηκε ουσιαστικά κανένα λάθος και ότι αντίθετα όλα λειτούργησαν σύμφωνα με σχέδιο και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Τυμβωρυχία

Από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ένα αποσταθεροποιημένο πρωθυπουργό, ο οποίος από θεσμικός συνομιλητής μετατράπηκε σε εξοργιστικός πολιτικός αντίπαλος. Χαρακτηρίζουν χυδαίο τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες και το βάρος μιας ανυπολόγιστης καταστροφής 1,5 εκατ. στρεμμάτων καμένης γης φτάνοντας στο σημείο όπως παρατηρούν να συγκρίνει στρέμματα με φέρετρα.

  • Αυτό για κάποιον ο οποίος έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας την τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι δεν είναι παρά «λευκή πετσέτα» απέναντι στα πιεστικά ερωτήματα της κοινής γνώμης αλλά και των πυρόπληκτων για το ποιος φταίει για την καταστροφή ειδικά στη Βόρεια Εύβοια.

Στην Κουμουνδούρου ήταν προετοιμασμένοι για αυτή την επίθεση και για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε προεπιλέξει να υπερθεματίσει σε σχέση με το Μάτι.

Damage control

Το κλίμα είχε ήδη βαρύνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση. Τα φίλια πυρά του γαλάζιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στους Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλία για «εντολή μη κατάσβεσης» στις δυνάμεις που επιχειρούσαν στα βουνά και τα χωριά της Εύβοιας έριξαν λάδι στη φωτιά που υπέβοσκε στην έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια.

  • Τις καταγγελίες των πολιτών και των κατοίκων των καμένων περιοχών την ώρα της μεγάλης καταστροφής για απουσία εναέριων μέσων και επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής ήρθαν να επιβεβαιώσουν και άλλοι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί ρίχνοντας και εκείνοι με τη σειρά τους το ανάθεμα στους συνήθεις ύποπτους υπουργούς.

Σε απώλεια ελέγχου αποδίδουν και από τη Χαριλάου Τρικούπη τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο επέλεξε να απευθυνθεί και στην κα Γεννηματά.

Οι νουθεσίες και μάλιστα με ύφος πατερναλιστικό απέναντι σε μια γυναίκα που δεν γνωρίζει από ανδρικά ζητήματα του κ. Μητσοτάκη προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για το πώς λειτουργούν και κάτω από ποιες συνθήκες επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν έμειναν αναπάντητες. Η κα Γεννηματά εμφανίστηκε αρκετά διαβασμένη απέναντι στις νέες ορολογίες που έχουν κυκλοφορήσει και άδραξε την ευκαιρία για να του απευθυνθεί σε γλώσσα που θα τον πονούσε. Το mansplaining που χρησιμοποίησε ήταν αρκετό για να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο περιθώριο της ολομέλειας με τη Ζέφη Δημαδάμα που γνωρίζει τα θέματα γυναικείας ισότητας σε βάθος να εξηγεί ότι πρόκειται για τη σύζευξη των λέξεων άνδρας man και εξήγηση explain, ένας όρος υποτιμητικός για το σεξιστικό του χαρακτήρα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μάλιστα θύμισε στη δευτερολογία της με αρκετή δόση ειρωνείας ότι υπήρξε υπερνομάρχης Αττικής και έχει διαχειριστεί πυρκαγιές.

Πριν το 4ο κύμα

Το λεγόμενο damage control ήταν πολύ δύσκολη αποστολή τελικά για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος βρέθηκε να κάθετε στα υπουργικά έδρανα έχοντας δίπλα του μόνο τους δυο υπουργούς που έφεραν την ευθύνη της κατάσβεσης. Και η διαχείριση της ζημιάς από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι εξάντλησε τα όριά της με τον Πρωθυπουργό πλέον να συμπεραίνουν ότι δεν έχει άλλα περιθώρια να αναβάλει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για να αποδώσει και τις ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς.

  • Δεν ήταν άλλωστε τυχαίες και οι αναφορές του κ. Τσίπρα στον ανασχηματισμό λέγοντας χαρακτηριστικά στον αντίπαλό του ότι «όσο δεν είστε ικανός την ώρα της κρίσης να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι δε πήγε καλά και αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν τις σωσίβιες λέμβους σας, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη, ούτε να την αναγνωρίσετε ούτε να τη διαχειριστείτε».

Μάλιστα ένα ακόμη λόγος που συνηγορεί στο ότι δεν χωρά πλέον άλλη αναβολή στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι και το 4ο κύμα της πανδημίας που πολύ σύντομα θα αρχίσει πάλι να καλπάζει. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιλογές της κυβέρνησης να διχάζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να οδηγεί σε επικίνδυνες παγίδες τη δημόσια υγεία δίνοντας πλήρη ελευθερία στους εμβολιασμένους που μεταφέρουν εξίσου τον ιό και με την υποχρεωτική αναστολή των υγειονομικών που αναμένεται να εξελιχθεί σε βόμβα για το ΕΣΥ, το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό για να μπορέσει ένα κουρασμένο κυβερνητικό σχήμα να το αντιμετωπίσει. 

Σχετικά Άρθρα