Zabiullah Mujahid: Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν είναι ένας… αλλά “περσόνα” με πολλά πρόσωπα (vid)

Zabiullah Mujahid: Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν είναι ένας… αλλά “περσόνα” με πολλά πρόσωπα (vid)

Όταν οι Ταλιμπάν πριν από μερικές μέρες παραχώρησαν την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ήταν εκείνος που μιλούσε κατά κύριο λόγο, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους. Ο Μουτζαχίντ απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ιστορική συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία).

Για τους περισσότερους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν, κάτι άλλο ήταν επίσης σημαντικό: ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν το πρόσωπό του. Επί χρόνια, ήταν μόνο μια φωνή στο τηλέφωνο, όπως γράφει το BBC.

H Yalda Hakim του BBC δήλωσε «σοκαρισμένη» που είδε το πρόσωπο του άντρα με τον οποίο μιλούσε για περισσότερο από μία δεκαετία να απαντά στην πρώτη ερώτηση από μια γυναίκα δημοσιογράφο.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιχείρησε να δώσει έναν τόνο συμφιλίωσης, λέγοντας σε κάποιον άλλον δημοσιογράφο: «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό».

Για την Hakim αυτή του η δήλωση απέχει σημαντικά από κάποια από τα μηνύματα που συνήθιζε να λαμβάνει από εκείνον. «Κάποια από αυτά τα κείμενα ήταν σκληροπυρηνικά ισλαμιστικά κείμενα. Για κάποια από αυτά σκέφτεσαι: “Αυτός ο τύπος διψάει για αίμα Αμερικανών, διψάει για το αίμα οποιουδήποτε στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν”. Και σήμερα κάθεται εκεί και λέει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα».

«Για χρόνια έστελνε αυτές τις αιμοδιψείς δηλώσεις και τώρα ξαφνικά θέλει την ειρήνη; Είναι δύσκολο να συμβιβαστεί».

Για χρόνια πάντως υπάρχουν εικασίες ότι ο εκπρόσωπος «χωρίς πρόσωπο» ήταν περισσότερα από ένα άτομα. «Υπήρχαν πολλές εικασίες για χρόνια ότι ήταν ένα ψεύτικο όνομα, ότι υπήρχαν πολλοί Ζαμπιχουλάχ, που εναλλάσσονταν. Τώρα βέβαια όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Μήπως δεν είναι;», σημείωσε η Lyse Doucet, επικεφαλής ανταποκρίτρια στο διεθνές ρεπορτάζ του BBC.

Το όνομα του Zabiullah Mujahid για χρόνια ήταν στην σφαίρα του μύθου. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες άλλαζαν με τεράστια συχνότητα, για λόγους ασφαλείας.

Μέχρι την 17η Αυγούστου, ήταν μια… σκιά. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως ο άνδρας που εμφανίστηκε ενώπιον όλου του πλανήτη γνωρίζει άπταιστα Περσικά και Πάστου, δηλαδή μια περσική διάλεκτος, την οποία μιλούν στο Αφγανιστάν και είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους (η πρώτη είναι τα Ντάρι).

Οι εκτιμήσεις των δυτικών αναλυτών αναφέρουν πως ο Mujahid ανέλαβε καθήκοντα ως εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν τον Ιανουάριο του 2007. Από τότε άρχισε η επικοινωνία με δημοσιογράφους και κοινό μέσω κινητών τηλεφώνων, SMS, emails, Twitter αλλά και αναρτήσεις σε φονταμενταλιστικού περιεχομένου ιστότοπους.

Το 2011, οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες, ανέφεραν πως ο Mujahid δεν ήταν ένα άτομο αλλά μια περσόνα, με πολλά άτομα από πίσω, τα οποία και έπαιρναν τηλέφωνα ή έστελναν email, υπογράφοντας ως Zabiullah Mujahid. Από την άλλη, δημοσιογράφοι που είχαν μιλήσει μαζί του, αναγνώρισαν την ίδια φωνή σε διαφορετικά τηλεφωνήματα, επιβεβαιώνοντας πως πιθανότατα είναι το ίδιο άτομο.

Κανείς δεν ξέρει την ηλικία αλλά και τη ζωή του Zabiullah Mujahid.

Οι αναλυτές (μέχρι την εμφάνισή του στην ιστορική συνέντευξη Τύπου της Καμπούλ) ανέφεραν πως πιθανότατα πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 50, με πολλές γυναίκες και πολλά παιδιά, εξτρεμιστικών πεποιθήσεων και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Λόγω των απειλών για την ασφάλειά του, δεν είχε σταθερή κατοικία ενώ κύκλοι των Ταλιμπάν διέρρεαν πως κατέχει πτυχίο σε Θρησκευτικές Σπουδές, ωστόσο είναι άγνωστο σε ποιο πανεπιστήμιο είχε φοιτήσει.

Χαρακτηριστικό του μυστηρίου γύρω από τον Mujahid είναι το περιστατικό που συνέβη το 2009 με πρωταγωνιστή το δημοσιογράφο του CNN, Nic Robertson, ο οποίος παρουσίασε αποκλειστική συνέντευξη με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν, ή τουλάχιστον έτσι πίστευε.

Με την πλάτη γυρισμένη προς την κάμερα, ο «Mujahid» μίλησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος τον περιέγραψε κοντά στα 30, με μακριά γενειάδα και πάνω από 1,80 ύψος.

Αμέσως μετά την προβολή της συνέντευξης, οι Ταλιμπάν όχι μόνο διέψευσαν πως ήταν ο Mujahid αυτός που μίλησε στην κάμερα, αλλά και πως ο εκπρόσωπός τους εμφανίζεται μόνο μέσω τηλεφώνου ή email.

Αναλυτές έκαναν λόγο για έναν από τους δεκάδες «Zabiullah Mujahid» o οποίος εμφανίστηκε στη συνέντευξη, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πιθανότητα ο Zabiullah Mujahid να είναι μόνο ένα άτομο. Δεν μπορεί ένα μόνο άτομο να κάνει και να δέχεται τόσα πολλά τηλεφωνήματα».

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΘΑΝΑΣΙΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

  • Στις 21 Απριλίου του 2017 ο Zabiullah Mujahid (ή κάποιος από όσους βρίσκονται από πίσω) ανέλαβε την ευθύνη σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Balkh με αποτέλεσμα το θάνατο 140 στρατιωτών. Στη συγκεκριμένη επίθεση, 10 Ταλιμπάν, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, κατάφεραν να μπουν στη βάση και να προκαλέσουν αιματοκύλισμα, χρησιμοποιώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ρουκετοβόλα, χειροβομβίδες και όπλα.
  • Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, ο Mujahid ανέλαβε και πάλι την ευθύνη για την επίθεση στο κτήριο της Ασφάλειας του αφγανικού κράτους, με αποτέλεσμα το θάνατο 100 ατόμων.
  • Τελευταία, επίσημη, συμμετοχή του σε τρομοκρατικό χτύπημα ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2020, όταν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν, η οποία άφησε πίσω της 30 νεκρούς.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, αν και εφόσον φυσικά κρύβονται ψήγματα αλήθειας πίσω από το παραπέτασμα καπνού, είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας των Ταλιμπάν, οι οποίοι αναφέρουν με κάθε ευκαιρία πως όχι μόνο ζητάνε ειρήνη αλλά θα σεβαστούν στο απόλυτο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό της μεταστροφής (;) είναι η δημόσια συγγνώμη του Mujahid στις 17 Ιουλίου, για το θάνατο του Ινδού δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters, Danish Siddiqui, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά των Ταλιμπάν και του Αφγανικού στρατού.

Μάλιστα, ο Mujahid ζήτησε από τους δημοσιογράφους να ενημερώνουν επίσημα τους Ταλιμπάν αν εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη, ώστε να τους «παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα και ασφάλεια»!

Σχετικά Άρθρα