Εισηγήσεις για άμεσο και δομικό ανασχηματισμό – Παρενέργειες από τη “γραμμή μη απόδοσης ευθυνών” για τις καταστροφικές πυρκαγιές
«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» με αυτά τα λόγια ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο πρώτο briefing των πολιτικών συντακτών απέφυγε να καλύψει τους χειρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν ρωτήθηκε αν ακόμη τον εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης όμως, να κερδίσει δηλαδή πολιτικό χρόνο με το επιχείρημα οτι την ώρα της μάχης δεν αποδίδονται ευθύνες, αρχίζει να δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις.
- Η περίπτωση της πυρκαγιάς στα Βίλια, που έκαιγε επί μέρες ανεξέλεγκτη χωρίς αυτή την φορά να συντρέχουν οι λόγοι του ακραίου καύσωνα και της πολυδιάσπασης των μέσων πυρόσβεσης σε παράλληλα μέτωπα, αιτίες που συμπύκνωσαν στην επιχειρηματολογία τους τα κυβερνητικά στελέχη για τις περιπτώσεις της Εύβοιας και της Ηλείας, αναδεικνύουν εικόνα κρατικής αδυναμίας.
Κάτι διόλου επιθυμητό για το προφίλ της κυβέρνησης και σε πλήρη αντιδιαστολή με τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά την έναρξη της αντιπυρικης προετοιμασίας ότι φέτος εχει γίνει “τομή στον σχεδιασμό”.
Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί εντός ΝΔ εισηγούνται οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να μην αργήσουν, να συμπεριλάβουν τους αρμόδιους υπουργούς για τον χειρισμό στα πύρινα μέτωπα και οι ευθύνες να μην περιοριστούν σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Προκρίνεται, δε, η προοπτική ενός δομικού και τολμηρού ανασχηματισμού καθώς η κυβέρνηση να δώσει νέα πολιτική ώθηση.
Η αντιπολίτευση πάντως ανάγει τις ευθύνες απευθείας στον πρωθυπουργό.
- “Oι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο , αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικεφαλής του δήθεν επιτελικού μηχανισμού. Γελιέται ο πρωθυπουργός αν νομίζει ότι με ανασχηματισμούς και απομακρύνσεις προσώπων μπορεί να σβήσει τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του” τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.