“Οργισμένη” ανάρτηση Αρναούτογλου για την ανάπλαση της Αριστοτέλους: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι Κάιρο

“Οργισμένη” ανάρτηση Αρναούτογλου για την ανάπλαση της Αριστοτέλους: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι Κάιρο

Καυστικό σε “έντονο ύφος” ήταν το σχόλιο του Σάκη Αρναούτογλου για την πρόταση που προκρίθηκε για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους από τον δήμο Θεσσαλονίκης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Θεσσαλονίκη δεν είναι Κάιρο».

Η διαφωνία του έμπειρου προγνώστη της ΕΡΤ έγκειται στην επιλογή που έγινε όσον αφορά τα είδη των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους επισημαίνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να έχει χρώμα κάθε εποχή, (κάτι που τις λείπει και είναι πολύ άδικο) και όχι μονοτονία και ψευτο-τροπικό στυλ. Υπάρχουν πανέμορφα δέντρα προσαρμοσμένα στο γεωγραφικό πλάτος της Θεσσαλονίκης, η οποία παρεμπιπτόντως βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και τα οποία θα μπορούν να δίνουν κάτι το ιδιαίτερο σε κάθε εποχή αρκεί απλά να θέλει κανείς να το ψάξει!!!».

Η ανάρτηση Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τη νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας από την πλευρά της Εγνατίας, η νέα πλατεία προτείνεται ως «το δωμάτιο με φοίνικες», ενώ παράλληλα, επιμέρους ενότητες -«δωμάτια» όπως για παράδειγμα το «δωμάτιο νερού», το «δωμάτιο με τις μανόλιες», το «δωμάτιο του χρόνου» και το «κατώφλι της πλατείας Αριστοτέλους» δημιουργούν τοπικές διαφοροποιήσεις στον υπόλοιπο άξονα, οι οποίες συσχετίζονται με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της περιβάλλουσας περιοχής.

Μέσα από μια καθαρή οργάνωση χαράξεων και υλικών της νέας δαπεδόστρωσης, η Αριστοτέλους μετασχηματίζεται σε άξονα περιπάτου μητροπολιτικού χαρακτήρα με το σύνολο της κεντρικής ζώνης να αποδίδεται στους πεζούς. Ίχνη του παλαιού ιστού της Θεσσαλονίκης, πριν την πυρκαγιά του 1917, ενσωματώνονται στον σχεδιασμό ως «νήματα μνήμης», που προβάλλονται στο έδαφος διακριτικά.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση 13 συμμετοχών, ενώ η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή τριών βραβείων και τριών ισόποσων εξαγορών. Η πρόταση που έλαβε ομόφωνα το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ανήκει στην ομάδα των: Αριάδνη Βοζάνη, Παρασκευή Φανού, αρχιτέκτονες μηχανικοί και συνεργάτες Γρηγόρης Βουτουφιανάκης – Πετρόπουλος, Θεοδοσία Ευδωρη Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτονες, Γιώργος Ρέτσος φοιτητής αρχιτεκτονικής.

  • «Ο άξονας της Αριστοτέλους για κάθε Θεσσαλονικιό αλλά και για κάθε επισκέπτη σημαίνει πολλά: Είναι ένα σημείο αναφοράς. Όλοι έχουμε ζήσει σημαντικές, όμορφες στιγμές σε αυτόν τον υπέροχο άξονα, σε αυτήν την τόσο σημαντική πλατεία. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δυστυχώς η πλατεία Αριστοτέλους τα έχει τα χρονάκια της», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως «αναβαθμίζουμε μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ευρώπης, αλλάζοντας την εικόνα της Θεσσαλονίκης στον κόσμο. Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο, με νέα αισθητική, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται όμως τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου».

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους αποτέλεσε προεκλογική του δέσμευση και δήλωσε ικανοποιημένος και χαρούμενος καθώς «σε λίγα χρόνια, η πόλη μας θα είναι διαφορετική μέσα από την ολοκλήρωση και αυτής αλλά και πολλών ανάλογων παρεμβάσεων».

Σχετικά Άρθρα