Γώγος ενημέρωση για την πανδημία: Έχουμε μπει στο 4ο κύμα παγκοσμίως – Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει κυριαρχήσει
Εχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους.
Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής.
Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Είπε, ότι πάνω από 80% έφτασε η μετάλλαξη Δέλτα και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.
Αναλυτικά η ενημέρωση του Χαράλαμπου Γώγου
«Φαίνεται ότι έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. δόσεις.
Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα.
Η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας.
Η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα.
Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη.
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων.
Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών.
Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους. Καλώ επίσης το 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν άμεσα».