ΣΥΡΙΖΑ: Δομική κριτική με στοχευμένες ευθύνες για νέες πυρκαγιές και μεταναστευτικό από τη κρίση στο Αφγανιστάν

ΣΥΡΙΖΑ: Δομική κριτική με στοχευμένες ευθύνες για νέες πυρκαγιές και μεταναστευτικό από τη κρίση στο Αφγανιστάν

Μέσα σε ένα 24ωρο η κυβέρνηση μετά το σοκ των καταστροφικότερων πυρκαγιών των τελευταίων ετών βρέθηκε αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες κρίσεις. Δυο πυρκαγιές και ένα νέο επερχόμενο και μάλιστα σε αόριστο χρόνο μεταναστευτικού κύμα ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης.  

Του Σωτήρη Μπολάκη

Πριν καλά καλά προλάβει να ξεσπάσει η νέα κρίση στο Αφγανιστάν οι φόβοι για ένα μαζικό κύμα φυγής απο τη χώρα σήμανε συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης φρόντισε να εκπέμψει το σήμα καθαρά στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση να δεχτεί ένα νέο μεταναστών.

Για μια ακόμη φορά η χώρα συμπαρατασσόταν με τις γνωστές δυνάμεις της Ευρώπης έχοντας ήδη υπογράψει προ δεκαημέρου σχετική επιστολή προς την ΕΕ μαζί Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα ώστε να μη σταματήσουν να γίνονται επιστροφές Αφγανών στην Καμπούλ. Κι ενώ Γερμάνια κ Αυστρία υπό το βάρος των εξελίξεων με ανθρώπους να πέφτουν από εκατοντάδες πόδια ύψος έχοντας γραπωθεί από τις ρόδες των αεροπλάνων που εγκατέλειπαν το Αφγανιστάν το μετάνιωσαν εκ των υστέρων, η Ελλάδα δεν απέσυρε ούτε την υπογραφή της αλλά φαίνεται να κρύβεται και πίσω από την απάντηση αλά πόντιος πιλάτος της Κομισιόν που χαρακτήρισε υπόθεση του κράτους χωριστά ανα θα θεωρεί το Αφγανιστάν με την επικράτηση των Ταλιμπάν ασφαλή  χώρα επιστροφής.

Διεθνοποίηση

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του ήταν ξεκάθαρος και κυρίως στοχευμένος. Απoφεύγοντας να χαϊδέψει ακροατήρια με τα οποία το κόμμα παραδοσιακά επιλέγει να απευθύνεται ζήτησε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση επιχειρώντας να τη φέρει ενώπιον των θεσμικών ευθυνών της χτυπώντας ταυτόχρονα στο μαλακό της υπογάστριο: αυτό της συμμετοχής της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι από το οποίο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και εν γένει της πολιτικής κουλτούρας της ΝΔ.

  • Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και πάλι μόνη της ένα νέο κύμα προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια αλλά η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να βγει μπροστά από τις εξελίξεις ζητώντας από την ΕΕ να μπει ή ίδια μπροστά συλλογικά για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν.

Γιατί το ερώτημα που θέτουν εμφατικά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η χώρα «θα γεμίσει τις κλειστές υπερδομές – φυλακές στα νησιά που είναι και το μόνο που έχει κάνει με χιλιάδες ανθρώπους ως πρόθυμη των Ευρωπαίων για “ασπίδα” τους;». Η επανάληψη του μεταναστευτικού κύματος από τη Συρία του 2015 φοβίζει για διαφορετικούς λόγους κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η κατάρρευση  

Αντίστοιχη δομική κριτική επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα των δυο νέων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Αττική.  

Δεν πέρασαν παρά πέντε ημέρες από όταν κόπασαν τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία – Αρκαδία και τα δυο νέα πύρινα μέτωπα αποκάλυψαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Δυο σπίτια κάηκαν στην Κερατέα ένα δάσος καιγόταν όλη νύχτα στα Βίλια.

Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να θίξει πρόσωπα και καταστάσεις στη ρίζα τους.

Με πέντε ερωτήματα για την έναρξη των πυρκαγιών την ετοιμότητα των περίπολων, το χρόνο αντίδρασης επί του πεδίου των πυροσβεστικών δυνάμεων και τον αριθμό των διαθέσιμων μέσων εναέριων, ενοικιαζόμενων και επίγειων ουσιαστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επιχείρησε να αποδημήσει την όποια επικοινωνιακή απόπειρα ωραιοποίησης της κατάστασης και αποπροσανατολισμού με τα γνωστά επιχειρήματα της άψογης λειτουργία του μηχανισμού εκκενώσεων μέσω του 112.

Η στροφή

Η στάση τόσο του κόμματός όσο όμως και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά αποτυπώνουν τη νέα τακτική ενόψει δυο σημαντικών σταθμών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με την επιστροφή στην κανονικότητα από τις θερινές διακοπές:

  • την παρέμβαση στη συζήτηση της 25ης Αυγούστου στη Βουλή για την πολιτική προστασία και το καταστροφικό δεκαήμερο από τις 3 έως τις 12 Αυγούστου
  • και την στρατηγική δομικής αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει στη ΔΕΘ με όρους ισοτιμίας πλέον απέναντι στην κυβέρνηση και την επικοινωνιακή υπεροπλία της.

Η στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του πρώτου δεκαημέρου μένει να φανεί αν αποδίδει κόντρα σε όσους εισηγούνται στον πρόεδρο σκληρή γραμμή και υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση θα μετρηθεί εξάλλου στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.  

Σχετικά Άρθρα