BBC: Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν/ Η ιστορία, η ιεραρχία, οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι σχέσεις με την Αλ Κάϊντα
Οι Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν από την εξουσία στο Αφγανιστάν από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001, αλλά η ομάδα βρίσκεται σε επίθεση τους τελευταίους μήνες και τώρα αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, πλήρως την εξουσία στην χώρα αυτή. Σκοπεύουν να ανακηρύξουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του BBCnews (φωτό από τον ιστότοπο):
Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν να ολοκληρώσουν την απόσυρσή τους έως τις 11 Σεπτεμβρίου, μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, οι μαχητές κατέλαβαν μεγάλες πόλεις και έφτασαν τώρα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καμπούλ.
Η ομάδα ξεκίνησε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ το 2018 και τον Φεβρουάριο του 2020 (επί Τραμπ και εν συνεχεία και με την διοίκηση Μπάϊντεν) οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια ειρηνευτική συμφωνία στη Ντόχα που δεσμεύει τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν και τους Ταλιμπάν να αποτρέψουν επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις. Άλλες υποσχέσεις περιελάμβαναν το να μην επιτραπεί στην Αλ Κάιντα ή άλλους μαχητές να επιχειρήσουν σε περιοχές που ελέγχει και να προχωρήσει σε εθνικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αλλά το έτος που ακολούθησε, οι Ταλιμπάν συνέχισαν να στοχοποιούν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και πολίτες και προχώρησαν γρήγορα σε όλη τη χώρα.
Άνοδος στην εξουσία
Οι Ταλιμπάν, ή «μαθητές» στη γλώσσα Παστού, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο βόρειο Πακιστάν μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Πιστεύεται ότι το κυρίως Παστούν κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θρησκευτικά σεμινάρια – τα οποία πληρώθηκαν κυρίως από χρήματα από τη Σαουδική Αραβία – τα οποία κήρυξαν μια σκληρή μορφή του σουνιτικού Ισλάμ.
Η υπόσχεση που έδωσαν οι Ταλιμπάν – σε περιοχές Παστούν που βρίσκονται στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν – ήταν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια και να επιβάλουν τη δική τους αυστηρή εκδοχή της Σαρία, ή του Ισλαμικού νόμου, όταν ήταν στην εξουσία.
Η ιεραρχία
Από το νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επέκτειναν γρήγορα την επιρροή τους. Τον Σεπτέμβριο του 1995 κατέλαβαν την επαρχία Χεράτ, που συνορεύει με το Ιράν, και ακριβώς ένα χρόνο αργότερα κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ανατρέποντας το καθεστώς του Προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπάνι – ενός από τους ιδρυτές των Αφγανών μουτζαχεντίν που αντιστάθηκαν στη σοβιετική κατοχή. Μέχρι το 1998, οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο σχεδόν του 90% του Αφγανιστάν.
Οι Αφγανοί, κουρασμένοι από τις υπερβολές των μουτζαχεντίν και τη διαμάχη μετά την εκδίωξη των Σοβιετικών, υποδέχθηκαν γενικά τους Ταλιμπάν όταν πρωτοεμφανίστηκαν στη σκηνή. Η πρώιμη δημοτικότητά τους οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία τους στην εξάλειψη της διαφθοράς, στον περιορισμό της ανομίας και στην εξασφάλιση των δρόμων και των περιοχών υπό τον έλεγχό τους ασφαλείς για την άνθηση του εμπορίου.
Αλλά και οι Ταλιμπάν εισήγαγαν ή υποστήριξαν τιμωρίες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του νόμου της Σαρία – όπως δημόσιες εκτελέσεις καταδικασμένων δολοφόνων και μοιχείων και ακρωτηριασμούς για όσους κρίθηκαν ένοχοι για κλοπή. Οι άντρες ήταν υποχρεωμένοι να βγάλουν γένια και οι γυναίκες να φορούν την μπούρκα με όλη την κάλυψη.
Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης την τηλεόραση, τη μουσική και τον κινηματογράφο και αποδοκίμασαν τα κορίτσια ηλικίας 10 ετών και άνω να πηγαίνουν στο σχολείο. Κατηγορήθηκαν για διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτιστικών. Ένα διαβόητο παράδειγμα ήταν το 2001, όταν οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην καταστροφή των περίφημων αγαλμάτων του Μπαμιάν Βούδα στο κεντρικό Αφγανιστάν, παρά τη διεθνή οργή.
Το Πακιστάν έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της επιχείρησης των Ταλιμπάν, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλοί Αφγανοί που συμμετείχαν αρχικά στο κίνημα εκπαιδεύτηκαν σε μεδρεσσές (θρησκευτικά σχολεία) στο Πακιστάν.
Το Πακιστάν ήταν επίσης μία από τις τρεις μόνο χώρες, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που αναγνώρισαν τους Ταλιμπάν όταν ήταν στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Alsoταν επίσης η τελευταία χώρα που διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την ομάδα.
Κάποια στιγμή, οι Ταλιμπάν απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν το Πακιστάν από περιοχές που ελέγχουν στα βορειοδυτικά. Μία από τις πιο γνωστές και διεθνώς καταδικασμένες από όλες τις επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι της στην πόλη Μίνγκορα.
Μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση δύο χρόνια αργότερα μετά τη σφαγή στο σχολείο της Πεσαβάρ μείωσε σημαντικά την επιρροή της ομάδας στο Πακιστάν. Τουλάχιστον τρεις βασικές προσωπικότητες των Πακιστανών Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2013, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της οργάνωσης, Χακιμουλάχ Μεχσούντ.
Η Αλ-Κάϊντα
Η προσοχή του κόσμου τράβηξε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Οι Ταλιμπάν κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν καταφύγιο για τους πρώτους υπόπτους – τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το κίνημα του Αλ Κάιντα.
Στις 7 Οκτωβρίου 2001, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ξεκίνησε επιθέσεις στο Αφγανιστάν και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε καταρρεύσει. Ο τότε ηγέτης της ομάδας, Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, και άλλα ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Μπιν Λάντεν, απέφυγαν τη σύλληψη παρά ένα από τα μεγαλύτερα κυνηγητά στον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν κατέφυγαν στην πακιστανική πόλη Κουέτα, από όπου καθοδήγησαν τους Ταλιμπάν. Αλλά η ύπαρξη αυτού που ονομάστηκε “Quetta Shura” διαψεύστηκε από το Ισλαμαμπάντ.
Παρά τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ξένων στρατευμάτων, οι Ταλιμπάν ανέκτησαν σταδιακά και στη συνέχεια επέκτειναν την επιρροή τους στο Αφγανιστάν, καθιστώντας ανασφαλείς τεράστιες εκτάσεις της χώρας και η βία στη χώρα επέστρεψε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2001.
Υπήρξαν πολυάριθμες επιθέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και, τον Σεπτέμβριο του 2012, η ομάδα πραγματοποίησε επιδρομή υψηλού προφίλ στη βάση του Προμαχώνα του ΝΑΤΟ Στρατόπεδο .
Πηγή: BBCnews