Μαξίμου: Τι σημαίνει η αναδιάταξη στο στενό επιτελείο Μητσοτάκη, πότε θα γίνει ο δομικός ανασχηματισμός
Το παράδοξο της προαναγγελίας ενός ανασχηματισμού, που επίκειται αλλά κανείς δεν ποντάρει τα λεφτά του πότε θα γίνει, δονεί την πολιτική σκηνή την επαύριο της ανασυγκρότησης του στενού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ο Σεπτέμβριος φαντάζει από κάποιους ως ο πρόσφορος ορίζοντας διενέργειας του ανασχηματισμού καθώς με εμφανή απόσταση από τις πυρκαγιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να προβεί στις αλλαγές που κρίνει δίχως να δίνει την αίσθηση ότι κατευθύνεται από την αντιπολίτευση και το βάρος των ευθυνών που πρέπει να αποδώσει αλλά αντίθετα ότι κάνει πολιτική επανεκκίνηση.
Άλλοι πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο δεν αποκλείουν ο ανασχηματισμός να αργήσει και πέραν του Σεπτεμβρίου και σε ένα τέτοιο σενάριο, φαντάζει πιθανό και ίσως εφικτό να “σωθεί” από καρατόμηση εις εκ των κυρίων Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά.
Το βέβαιο είναι ότι αυτό που προεξοφλούνταν από καιρό ότι ο στενός πυρήνας του Μαξίμου θα αλλάξει άρδην, έγινε πραγματικότητα.
- Οι μετοχές του Άκη Σκέρτσου ήταν εδώ και καιρό ανεβασμένες στην κυβέρνηση. Σε τέτοιο βαθμό που θεωρούνταν βέβαιο ότι θα υπουργοποιηθεί.
- Η αναβάθμιση του σε υπουργό Επικρατείας πλάι στον Γιώργο Γεραπετριτη σε ένα ισότιμο χαρτοφυλάκιο έστω και αν δεν θα πάρει επιπλέον αρμοδιότητες, στέλνει σήμα στον έτερο υπουργό Επικρατείας.
- Ο Γιάννης Οικονόμου ως φωνή της κυβέρνησης δείχνει μια μετατόπιση προς την κομματική δεξαμενή και στέλνει σήμα στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι δίπλα στον πρωθυπουργό δεν επιλέγονται μόνο τεχνοκράτες.
- Η Αριστοτελια Πελωνη επιστρέφει στην θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου καθώς κατά πολλούς βουλευτές της ΝΔ δεν είχε σθεναρή παρουσία δημόσια. Το αισθητήριο της όμως το αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός γι’ αυτό και δεν έμεινε εκτός σχήματος.
- Ο Θεόδωρος Λιβάνιος μετακινήθηκε στο Μαξίμου στον προηγούμενο ανασχηματισμό με υψηλές προσδοκίες να φέρει νέο αέρα στο επιτελείο, στους διαύλους επικοινωνίας με τα ΜΜΕ. Κατευθύνεται στο υφυπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, όπου ήδη ο κ. Γεωργαντάς αναγνωρίζεται ως υφυπουργός δραστήριος και με όλες τις πλατφόρμες της πανδημίας πάνω του.