Συσπειρώνονται οι “φίλοι Χρυσοχοϊδη” εν όψει ανασχηματισμού- Το μήνυμα Δοξιάδη- Διχασμένοι σε κυβέρνηση-Μαξίμου

Συσπειρώνονται οι “φίλοι Χρυσοχοϊδη” εν όψει ανασχηματισμού- Το μήνυμα Δοξιάδη- Διχασμένοι σε κυβέρνηση-Μαξίμου

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τις φωτιές απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει για ανασχηματισμό, ερμηνεύθηκε ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων. Το κλειδί, ωστόσο, ακούει στο όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς για πολλούς δεν νοούνται αλλαγές στην κυβέρνηση χωρίς μετακίνηση του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, ενώ από την άλλη ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να παραδεχθεί εμμέσως την αποτυχία ενός στελέχους που αποτέλεσε πολιτικό “asset” με την δική του υπογραφή αλλά και μια σημαντική διείσδυση στον χώρο των εκσυγχρονιστών.

Παρά τους δισταγμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν διαθέτει πια “φίλους” στο Μέγαρο Μαξίμου και, όπως γράφεται κατά κόρον, διατηρεί μια ιδιαίτερα ψυχρή σχέση με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και γραμματέα της κυβέρνησης. Βεβαίως, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ένα πρόσωπο με επιρροή στα μίντια αλλά και στα σώματα ασφαλείας, κάτι που τον καθιστά υπολογίσιμο αντίπαλο για όποιον επιλέξει να συγκρουστεί μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό πως το προηγούμενο διάστημα βουλευτές “επιρροής Μαξίμου”, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έβαλαν συχνά κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αν και εσχάτως κατέβασαν τους τόνους για να δώσουν χώρο κινήσεων στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί καραμανλικοί βουλευτές θεωρούν εκ των ουκ άνευ την απομάκρυνση Χρυσοχοϊδη, θεωρώντας πως βλάπτει την κυβέρνηση και την εικόνα της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι “μη επιλογή” για την κυβέρνηση, καθώς άλλωστε όπως εκτίμησε θα ήταν ένδειξη αδυναμίας η προσφυγή σε κάλπες. Ερωτηθείς όμως εάν η όποια πολιτική ευθύνη θα αποδοθεί μέσω ενός ανασχηματισμού, είπε απλά: “Μου κάνετε μία ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω”.

Η διφορούμενη αυτή απάντηση αναζωπύρωσε τα σενάρια ανασχηματισμού μέσα στον Αύγουστο και πριν τη ΔΕΘ και φυσικά φούντωσε τα ερωτήματα για τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο στόχαστρο του Μαξίμου.
Η δε φράση του κ.Μητσοτάκη “το επιτελικό κράτος δεν κρατά μάνικα” προκάλεσε αίσθηση, καθώς ερμηνεύθηκε ως “άδειασμα” του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προχθές είχε απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ πως την ώρα της κρίσης ήταν “με τη μάνικα στο χέρι”.

Όταν όμως ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον κ.Χρυσοχοϊδη, ο πρωθυπουργός απάντησε “προτιμώ έναν υπουργό παρών στο πεδίο, παρά εξαφανισμένο”. Προφανώς δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Εάν δεν στήριζε τον υπουργό θα έπρεπε να προβεί ‘αμεσα σε αντικατάστασή του.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε θετικά – χωρίς να ερωτηθεί- πολλάκις φορές στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, γεγονός που θεωρήθηκε ως πλήρης κάλυψη και στήριξη. Σημείωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε 19 οικισμούς και κοινότητες που είναι δίπλα ή μέσα σε δασικές περιοχές και προσομοίαζαν με το Μάτι, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά για τα εναέρια μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι οπαδοί του κ. Χρυσοχοϊδη στα μίντια και γενικότερα βάλουν συχνά πλέον κατά του Νίκου Χαρδαλιά. Ίσως επειδή γνωρίζουν πως αργά ή γρήγορα τουλάχιστον ένας από τους δύο πρέπει να μείνει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος για την εκτόνωση της κρίσης που δημιουργήθηκε.

Κινητοποίηση υπέρ…Χρυσοχοϊδη

Eνδεικτικό της κινητοποίησης υπέρ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι το άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη στο protagon.gr. Κι αυτό διότι οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν την επιρροή που διαθέτει στον στενό κύκλο εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Απόστολος Δοξιάδης στοχοποιεί ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ, ως εκπροσώπους της “λαϊκής δεξιάς”, πιθανότατα αναφερόμενους και στους λεγόμενους “καραμανλικούς”, πως βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την καλλιέργεια κλίματος αποπομπής.

Γράφει συγκεκριμένα:

Δεν δημιουργήθηκε βέβαια από τις πυρκαγιές ο κύκλος των ανθρώπων που προσπαθεί από καιρού να βγάλει από τη θέση του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τώρα βρήκε, όπως νόμισε, χρυσή ευκαιρία. Αυτός ο χώρος δυστυχώς, εκτός από τους συνήθεις υπόπτους στην αντιπολίτευση, περιέχει και μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν δεν ελεγχθεί. Υπ’ όψιν, δεν αναφέρομαι εδώ στα τρολ του Διαδικτύου, στους παρανοϊκούς, τους συνωμοσιολόγους, τους κακοποιούς που έχουν κάθε λόγο να μισούν έναν άξιο ηγέτη της αστυνομίας, στους συριζαίους εχθρούς του νόμου και της τάξης και άρα του Χρυσοχοΐδη, ή στη Φώφη Γεννηματά, που κανείς δεν θα την κατηγορήσει ποτέ ότι υποφέρει από περίσσεια φαιάς ουσίας. Αναφέρομαι ειδικά σε κάποια στοιχεία της αυτοπαρουσιαζόμενης ως «λαϊκής Δεξιάς», που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με γνήσια ιδεολογία, αλλά ντύνουν με τάχα ιδεολογικό μανδύα τα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα. Και αναφέρομαι επίσης στους ευκαιριακούς τους συμμάχους, κάποιους δολοπλόκους και μηχανορράφους της εξουσίας, που πάντα και παντού κινούνται με μόνο στόχο να αρπάξουν οι ίδιοι περισσότερη δύναμη. Ανθρωποι αυτών των κύκλων από καιρού στοχεύουν και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αυτό όχι βέβαια για να προάγουν καλύτερα την προστασία του πολίτη.

Το άρθρο Δοξιάδη έσπευσε να επικροτήσει η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, η οποία διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και συνομιλεί με την σκληρά φιλελεύθερη πτέρυγα της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα