Η απάντηση Τσίπρα στην επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης – Πού εστιάζεται η κριτική
Παρά την επανεμφάνιση των επιτελικών στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, στο ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζουν έντονα το γεγονός ότι ακόμη κανένας Υπουργός ή κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει πατήσει το πόδι του στα καμένα. Κι όπως σχολιάζουν, πρόκειται για τη γνωστή τακτική του επιτελικού κράτους να εξαγγέλλει βοήθεια από μακριά. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στα χωριά της Ηλείας και της Γορτυνίας που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές που μαίνονται και καταστρέφουν καλλιέργειες, σπίτια και δάσος.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρεί συνέντευξη τύπου στη Γραμματεία Ενημέρωσης κάνοντας σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο αισθητή την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από τις περιφέρειές τους που δοκιμάζονται έντονα.
Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δεύτερη μέσα σε δυο μήνες στην Ηλεία με τον υψηλό συμβολισμό τότε της εγκατάλειψης ενός παραγωγικού και πολύπαθου Νομού. Είναι ουσιαστικά η απάντηση του κ. Τσίπρα στην επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, θεσμικής και μιντιακής, ότι ο ίδιος δηλαδή μπορεί να βρεθεί κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται έντονα.
Άφαντοι
Στο κάδρο των ευθυνών της μεγάλης καταστροφής οικολογικής και ανθρωπιστικής ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βάλει και τα στελέχη που φέρουν μεγάλο των ευθυνών τις οποίες τελικά δεν τις επιμέρισε ο Πρωθυπουργός.
- Μετά τις εξηγήσεις Χαρδαλιά, που δεν έπεισαν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα μέτρησαν και σειρά ψεμάτων όπως για παράδειγμα με για την ένταση των ανέμων που έπνεαν στην Αττική με βάση τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών, ο επόμενος που μπήκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η απάντηση του Υπουργού ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες ενεργούσε ως «πυροσβέστης και επιτελικός» ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο υπουργός προστασίας του πολίτη έχει επιλέξει όπως και άλλοι υπουργοί την ώρα της μάχης να κρυφτούν πίσω από τα επιχειρησιακά και να μην ενημερώνουν τους κατοίκους της Εύβοιας, της Αττικής και της Ηλείας που καίγονταν περιμένοντας εναέρια μέσα που τελικά ήταν μόλις 20.
Γιατί όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου ο μεν Χρυσοχοΐδης ήταν «με την μάνικα στο χέρι», ο δε αρχηγός της ΠΥ δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην Εύβοια γιατί επιχειρούσε στη Βαρυμπόμπη και το Τατόι ήταν οι ίδιοι που απέδειξαν επι του πεδίου τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού του «επιτελικού τσίρκου που κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση».
Ο Μπένος
Ακόμη και η ανακοίνωση της επιτροπής για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Εύβοιας δεν ήταν παρά ένα διαφημιστικό τρικ του Κυριακού Μητσοτάκη σημειώνουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Το γεγονός μάλιστα ότι για μια ακόμη ήταν ο ίδιος που αποφάσισε κάτι χωρίς να ζητήσει καμία γνώμη είτε της τοπικής κοινωνίας είτε και των κομμάτων είναι δείγμα των προθέσεων του να είναι εκείνος που θα αποφασίζει και μέσω των πολυδαίδαλων και πολυπλόκαμων μηχανισμών του επιτελικού κράτους θα επιμερίζει τις ευθύνες για αστοχίες και τραγωδίες σε διάφορες κατευθύνσεις.
- «Έσπευσε με λίγα λόγια να διαφημίσει επί των καμένων, και ενώ οι πυρκαγιές ακόμα καταστρέφουν δάση και ζωές, τον εαυτό του. Αυτή τη φορά ως σωτήρα. Μετά από όλα αυτά, θυμήθηκε και τη συναίνεση. Στις δικές του επιλογές» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου.
Και το ΠΑΣΟΚ
Η κριτική πάντως στην κυβέρνηση και την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εστιάζει στην επάρκεια ενός προσώπου όπως ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος.
Χρησιμοποιώντας όπως σχολίαζαν οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποδεικνύουν ότι στόχος δεν είναι το αποτέλεσμα για το δημόσιο συμφέρον αλλά η δημιουργία εντυπώσεων και η «διανομή ρόλων σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη δημόσια κατακραυγή και την ανάληψη ευθύνης για την πρωτοφανή άγνοια και ανικανότητα που επιδεικνύουν» όπως σχολίαζε για δεύτερη ημέρα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στα σόσιαλ μίντια με αφορμή την επιλογή του κ. Μπένου άνοιξε πλατιά ιδιαίτερα. Χαρακτηριστική ήταν ανάρτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΚΙΝΑΛ περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο φαντάστηκε τον Πρωθυπουργό να καταλήγει σε αυτή την υψηλού συμβολισμού επιλογή.
- «Απελπισμένος σταμάτησε στο όνομα του Σταύρου Μπένου. Ξερόβηξε αμήχανα και μουρμούρισε: ” Ευτυχώς στη χώρα μας καταδικάσαμε μια παράταξη για να’ χουμε το ελεύθερο να καλούμε τα στελέχη της να τη σώσουν”.
Εκείνο πάντως που κυριάρχησε σε επίπεδο επίσημο σχολιασμού είναι η σαφής αιχμή προς τη ΝΔ για τη φτώχεια όπως σημείωναν του μητρώου στελεχών του Μοσχάτου αλλά και για το ράπισμα στη Δεξιά από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ που δεν βρήκε ικανά στελέχη για τη θέση του επικεφαλής του νέου οργανισμού για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.