Επέλαση της Δέλτα στα νησιά- Η Κρήτη στο “κόκκινο”- Ανησυχία για “κλειστό” φθινόπωρο με πολλά κρούσματα- Μείωση των εμβολιασμών

Επέλαση της Δέλτα στα νησιά- Η Κρήτη στο “κόκκινο”- Ανησυχία για “κλειστό” φθινόπωρο με πολλά κρούσματα- Μείωση των εμβολιασμών

Με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη να εφιστά ειδικότερα την προσοχή στην Κρήτη, λέγοντας πως μπορεί “να γίνει Μπέργκαμο”, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να υποβαθμίζεται λόγω των πυρκαγιών, το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και διογκώνεται.

Το μίνι lockdown στο Ηράκλειο και η έκρηξη θετικότητα στα νησιά (Νάξος, Πάρος, Τήνος κ.ά) οδηγούν στην βεβαιότητα πως με το τέλος των διακοπών θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στις πόλεις, κυρίως σε ανεμβολίαστους και νέους που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι χαμηλοί (μόλις 35.000 ημερησίως) και το υπουργείο Υγείας μελετά τρόπους ενίσχυσης της εμβολιαστικής κίνησης από τις αρχές Σεπτεμβρίου με όπλο την υποχρεωτικότητα. Κάτι, ωστόσο, που θα προκαλέσει αντιδράσεις στο βαρύ πολιτικό κλίμα που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Ανήσυχος για «έκρηξη» κρουσμάτων στους αμέσως επόμενους μήνες εμφανίστηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600, 700 κλίνες ΜΕΘ… Γιατί να φτάσουμε εκεί;» διερωτήθηκε ο κ. Σαρηγιάννης. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς» τόνισε. 

Το απόγευμα της Τετάρτης (11/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.475 νέες μολύνσεις και 226 διασωληνωμένους ενώ 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Αττική παραμένει σταθερά σε δύσκολη θέση με 949 νέα κρούσματα ενώ στα ύψη συνεχίζουν να είναι οι αριθμοί στην Κρήτη με 468 νέες μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη με 284.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επιθετική και το μοναδικό μέσο ανάσχεσης αυτού του κύματος είναι ο εμβολιασμός, για να μην φτάσουμε τον Σεπτέμβριο τα 5.000 κρούσματα. Περίπου το 40% των πολιτών παραμένει ανεμβολίαστο, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί ότι όλοι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, το φθινόπωρο θα μολυνθούν. Κατά συνέπεια, το πλάνο περί τείχους ανοσίας, με τον εμβολιασμό του 80% των πολιτών, στα τέλη του τρέχοντος μηνός έχει μετατραπεί σε “όνειρο θερινής νυκτός”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, με τους νοσηλευόμενους να έχουν ξεπεράσει τους 1.800, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου ενώ αύξηση καταγράφεται και στους ασθενείς που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ. Ένας στους δύο μάλιστα, είναι κάτω των 65 ετών. Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν πεθάνει τρεις άνθρωποι ηλικίας 18 έως 39 ετών. Από τους πέντε διασωληνωμένους αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουμε φτάσει τους 12 ενώ υπάρχει και ένα παιδί που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Να θυμίσουμε ότι από την Τετάρτη μπήκε σε τοπικό lockdown το Ηράκλειο Κρήτης, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα χειρότερα πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν έχουν έρθει και θα τα δούμε το φθινόπωρο. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αν δεν προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, τότε το τέταρτο κύμα θα είναι ιδιαίτερα σφοδρό.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.475, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 524.871 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.564 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To RT για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.88 – 1.37) Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.138 θάνατοι. 2 Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 226 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 85.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.854 ασθενείς. Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +16.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 212 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σχετικά Άρθρα