Παπαδημούλης: Ανάγκη τροποποίησης του “Ελλάδα 2.0” για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φωτιές

Παπαδημούλης: Ανάγκη τροποποίησης του “Ελλάδα 2.0” για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φωτιές

“Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν καταστρέψει ώς τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα και στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων” τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτά την Κομισιόν αν εξετάζεται η αναπροσαρμογή του σχεδίου.

Στην Κομισιόν φέρνει με επίκαιρη Ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, την ανάγκη τροποποίησης του εθνικού σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” «διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2.6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ» και θέτει στην Κομισιόν δυο κρίσιμα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα:

Αν «είναι διατεθειμένη να εξετάσει προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών», καθώς και «για τη στήριξη τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο», όπως η Βόρεια Εύβοια, η Βόρεια Αττική και η Πελοπόννησος κλπ.
Και συνακόλουθα, «αν έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα προσαρμογής από τις ελληνικές αρχές, μέσω της αξιοποίησης-τροποποίησης του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” και του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Αξιοποίηση – τροποποίηση του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”

Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δοκιμάζεται από εκατοντάδες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕ (EFFIS), έχουν καταστρέψει έως τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα.

Στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται για έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων, έκταση 6 φορές μικρότερη από εκείνη που έχει καεί από τις αρχές του 2021.

Για δε τη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2.6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ.

Οι σχετικές επενδύσεις περιλαμβάνουν κυρίως αναβάθμιση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας και εξαιρετικά περιορισμένα μέσα και δαπάνες για την πρόληψη και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος (αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.)

Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση των καταστροφών αλλά και την ένταση της κλιματικής κρίσης, ερωτάται η Κομισιόν:

Είναι διατεθειμένη να εξετάσει προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη στήριξη τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο;

Έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα προσαρμογής από τις ελληνικές αρχές, μέσω της αξιοποίησης-τροποποίησης του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” και του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027;

Σχετικά Άρθρα