Το πόρισμα Γκολντάμερ που δεν έγινε ποτέ πράξη (pdf)- Το παρασκήνιο- Τι εισηγήθηκε ο Γερμανός ειδικός
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου στο πόρισμα του Γερμανού ειδικού Γολντάμερ, ο οποίος χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και κλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, ώστε να συνεισφέρει στην εκπόνηση ενός σχεδίου ριζικής αναθεώρησης του σχεδιασμού και συντονισμού για την πρόληψη και την πυρόσβεση των δασικών πυρκαγιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, αποκάλυψε πως ο γερμανός ειδικός του ζήτησε την συναίνεση και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση του σχεδίου, και τόνισε πως επικοινώνησε με τον πρόεδρο, τότε, της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και συμφώνησε. Κατήγγειλε, ωστόσο, πως μόλις η Ν.Δ έγινε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν υιοθέτησε το πόρισμα και ακολούθησε άλλη τακτική.
Το πόρισμα του καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Γιόχαν Γκόλνταμερ, το οποίο επανέφερε στις προτάσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ιδιαίτερα αυστηρή κριτική έκανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως αγνόησε το πόρισμα, την εφαρμογή του οποίου ζητά και η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Με εντολή του κ. Τσίπρα είχε άλλωστε συσταθεί η συγκεκριμένη επιτροπή υπό τον καθηγητή και επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γκόλνταμερ, μετά την τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι.
Το πόρισμα είχε παραλάβει και δώσει στη δημοσιότητα ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Στην έκθεση των 150 σελίδων αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, μετείχαν 45 συναρμόδιοι φορείς χωρίς όμως να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Σημειώνεται πως ο καθηγητής είχε συναντηθεί τον Ιούλιο του ’19 και με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος δήλωνε τότε πως το πόρισμα αυτό “αποτελεί το προσχέδιο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε”.
Στο πόρισμα αναφέρεται ως σημαντικό το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία που είναι τυπικά επιφορτισμένη με τον συντονιστικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης αδυνατεί να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντα της λόγω νομικού κενού. Στον τομέα της κατάσβεσης η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αλλά και εκεί δραστηριοποιούνται πολλοί φορείς, δεκαεπτά στον αριθμό, οι οποίοι υπάγονται σε έξι διαφορετικά υπουργεία και ασκούν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, σημειωνόταν αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80 και μετά.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στη χώρα από τη δεκαετία του ’80 και μετά, φθάνοντας μάλιστα τα 2.700.000 καμένα στρέμματα κατά τη δραματική χρονιά του 2007 -περίπου πενταπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών. Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάζονται στην έκθεση, προκύπτει ότι 75% των καμένων εκτάσεων είναι από πυρκαγιές που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα και αντιστοιχούν σε 4% του συνόλου των πυρκαγιών, δείχνοντας ότι υπάρχει σαφώς ένα πρόβλημα μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ PDF ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Με πληροφορίες από το news247.gr