Πύρινος όλεθρος: Τα 7 καίρια ερωτήματα τα οποία απέφυγε να θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αποφάσεις για τους πυρόπληκτους στο υπουργικό

Πύρινος όλεθρος: Τα 7 καίρια ερωτήματα τα οποία απέφυγε να θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αποφάσεις για τους πυρόπληκτους στο υπουργικό

Ζητώντας «συγγνώμη» για το μέγεθος των καταστροφών, δηλώνοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει σε όποιον πρέπει και ανακοινώνοντας fast track διαδικασίες αποζημίωσης των πυρόπληκτων και ειδικό κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την Αττική και την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να επουλώσει τα βαθιά τραύματα που άφησε στο προφίλ του η πύρινη λαίλαπα. Κοντολογίς να μην απωλέσει τα χαρακτηριστικά της λογοδοσίας, της εξεύρεσης άμεσων λύσεων παρακάμπτοντας τις αγκυλώσεις του κράτους και της σχέσης εμπιστοσύνης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με αυτό το τρίπτυχο ξαναπολιτεύεται θυμίζοντας ότι είναι ο πρωθυπουργός που χειρίστηκε την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον κοροναϊό και την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού δηλαδή δύσκολες «ασκήσεις» συνεπώς η πλάστιγγα δεν βαραίνει μόνο από την αποτυχία των πυρκαγιών.

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Ζητώ συγγνώμη για όποιες αδυναμίες υπήρξαν – Θα αποδοθούν ευθύνες

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η αποστροφή του ότι «προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες.»

Στο δεύτερο διάγγελμά του μέσα σε πέντε μέρες απέφυγε όμως να θίξει τα ζέοντα ερωτηματικά, που έχουν αναδειχθεί:

  • τι σχεδιάστηκε λάθος για την αντιπυρική περίοδο;
  • γιατί τα 74 πτητικά μέσα ήταν 74 μόνο στα χαρτιά και όχι επί του πεδίου;
  • πώς κατανεμήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης;
  • η επιλογή Κοντολούρη για την ηγεσία της Πυροσβεστικής κρίνεται επιτυχημένη;
  • πως αποτιμάται ο συντονισμός Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά;
  • άργησε ή όχι η ευρωπαϊκή συνδρομή σε πυροσβέστες και μέσα;
  • γιατί βγήκε στο κάδρο της επιχειρησιακής ενημέρωσης μόνο ο Νίκος Χαρδαλιάς από ένα σημείο και έπειτα; Σήμερα δε, με την παρουσία δημοσιογράφων.

Τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει, όσο αν ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κρατήσει τον ατμό των αλληλοκατηγορούμενων αρμόδιων κάτω από το καπάκι της κατσαρόλας και να δείξει ότι εκείνος θα εκτονώσει την πίεση με τις αποφάσεις του.

Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο που συγκλήθηκε από τον Α-ΓΕΕΘΑ για να διερευνήσει γιατί δεν διατέθηκαν όλα τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ (αξιοποιήθηκαν 3 από τα συνολικά 25), έφερε την παραίτηση του διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού, Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος έδειξε ότι δεν θα πάρει πάνω του το ανάθεμα για το ότι τα προγράμματα συντήρησης των Σινούκ είναι χαμηλά σε προτεραιότητα στο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων.

  • Υπό το βάρος των αρνητικών εντυπώσεων και της συζήτησης που πυροδότησε, υπουργείο Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Στρατού με πέντε ώρες καθυστέρηση πήραν πίσω την παραίτηση… ως μη γενόμενη. «Σας γνωρίζουμε ότι τα όσα αναφέρονται σε ομάδα δημοσιευμάτων περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του, όπως έκανε ως τώρα» ανέφερε το ΓΕΣ υπογραμμίζοντας έτσι με πιο έντονα χρώματα την επικοινωνιακή ζημιά.

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο κλειδώνει πακέτο μέτρων στήριξης των πληγέντων με αιχμή την άμεση εκταμίευση πόρων.

Σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών θα παρακάμπτεται η γραφειοκρατία, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση κάθε πυρόπληκτου, που αυτόματα θα ενεργοποιεί προκαταβολές αποζημιώσεων.

Θα προβλέπεται αποζημίωση οικοσκευής ως 6 χιλιάδες ευρώ, στεγαστική συνδρομή κατά 80% από το κράτος και κατά 20% μέσω δανειοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, επιδότηση ενοικίου, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις , απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σχετικά Άρθρα