Χαρδαλιάς: “Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου” – Η εξήγηση για τα εναέρια μέσα στην Εύβοια – Που χάθηκε η μάχη στην Βαρυμπόμπη

Χαρδαλιάς: “Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου” – Η εξήγηση για τα εναέρια μέσα στην Εύβοια – Που χάθηκε η μάχη στην Βαρυμπόμπη

Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ο κρατικός μηχανισμός για την καταστροφή στην Αττική, στην Βόρεια Εύβοια και στην Πελοπόννησο, έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ηταν το χειρότερο φυσικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια» τόνισε για τα πύρινα μέτωπα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς ανά περιοχή στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στις ενέργειες που έγιναν από την Πολιτική Προστασία.

«Ολα τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης εναέρια και επίγεια ήταν στα μέτωπα  Σε τέτοιες καταστροφές προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή, μετά η περιουσία και το περιβάλλον» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, ενώ υπεραμύνθηκε των εκκενώσεων που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχτηκε ότι «Η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη μας αποδιοργάνωσε», ενώ υπογράμμισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Καταγγελία: “Η Εύβοια κάηκε για να φυτέψουν ανεμογεννήτριες”

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω – πάνω, γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω μαζί με αυτά τα καταπληκτικά παιδιά της ΓΓΠΠ και να πάρω δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης, στο κέντρο επιχειρήσεων που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνω καριέρα πολιτικού και δεν θα είναι υποψήφιος κάπου.«Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση, εν μέσω πανδημίας εν μέσω εξωπραγματικών καταστάσεων Εγώ παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος και έχω πει από την πρώτη στιγμή πως είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά» επεσήμανε με έμφαση.

Στη συνέχεια, η φωνή του «έσπασε» και συμπλήρωσε πως:«Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους είναι μια τραγωδία και είναι μια μαχαιριά στην καρδιά μας. Όμως αυτό που ξέρω είναι πως αυτές τις μέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τις ημέρες μείναμε εκεί» ανέφερε, εξηγώντας το συντονισμό πυροσβεστών, λιμενικού και αστυνομίας, ενώ έκανε λόγο για τη «δυσκολότερη μάχη που υπήρξε ποτέ».Μάλιστα, άφησε και αιχμές λέγοντας πως λυπάται γιατί την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές, ενώ γνωρίζει πως: «η χώρα πέρασε πολλές τραγωδίες και σε αυτή την καταστροφή η απώλεια ήταν από την πλευρά των μαχητών και όχι από τη μεριά των πολιτών».

Τι είπε για τη φωτιά στην Εύβοια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου», ενώ αναφέρθηκε και στο πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

Η κατάσταση στην Εύβοια είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή.

Αναφέρθηκε ακόμη στο χαμό του χειριστή μηχανήματος χθες στη Φωκίδα:. «Χθες χάσαμε έναν ακόμη μαχητή, χειριστή μηχανήματος, η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του, παραμένουμε σε επιφυλακή».

«Γιατί δεν έβλεπαν πυροσβεστικά αεροπλάνα στον ουρανό»

Εχουμε 74 εναέρια μέσα. Υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα. Από αυτά τα 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπια αποτελούν συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Εχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή (σσ δείχνει εικόνα με φωτιά μανιτάρι), ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8. Ειναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου. Καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό φωτιών».

«Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί για τις φωτιές»

«Στις 15 Ιουνίου λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις μελλοντικές κρίσεις, σήμερα, μετά από όσα έγιναν, πόσο έτοιμοι ήμασταν τελικά;», ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ως εξής:

«Στις 15 Ιουνίου 80 εποχικά κλιμάκια είχαν αναπτυχθεί. Οι 2.500 εποχικοί από τις 5 Μαϊου ήταν στη θέση τους. Ολα τα μισθωμένα ήταν στη βάση τους και τα υπουργεία πήραν μια πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για ένα πρόγραμμα άμεσων επειγουσών καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία.
18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι.
Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, η φωτιά θα έτρεχε και δεν θα μπορούσαμε να την ανασχέσουμε στη Μαλακάσα.
Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών.
Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στο Τατόι δεν θα μπορούσαμε να το ανασχέσουμε.
Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί
Παραλάβαμε 51 μέσα τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Οτι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτάτα δύο χρόνια.
Η Κάθε χώρα ετοιμάζεται για έναν μεγάλο αριθμό συμβάντων.
Ειχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο καύσωνα και μια ακολουθία περιστατικών μοναδικό στην ιστορία της πυροσβεστικής.

Για την επιτήρηση στις 3 Αυγούστου

«Η χώρα για πρώτη φορά επένδυσε στους air-tractors. Κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση και συνήθως στις 11 στην Αττική σηκώνονται οι δύο τράκτορες και περιπολούν. Την προηγούμενη είχαν 11 με 2:30 το μεσημέρι επιτήρηση, μετά προσγειώνονται και μετά από μια ώρα περίπου που χρειάζεται ο ανεφοδιασμός τους ξανασηκώνονται. Την ημέρα εκείνη το πρωί μας δόθηκαν τα 5 καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 3 με 3:30. Αν σηκώνοναμε στις 11 τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 2. Η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22.
Στις 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και 44 λεπτά μετά έκαναν τις πρώτες ρίψης. Την ίδια ώρα η Αφροδίτη Τατοίου πήρε εντολή 13:26 πήρε από τη δεξαμενή και στις 13:40 είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ακούω και τη συζήτηση περί άπνοιας. Ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοϊου έδινε (σσ σε κάποια χρονική στιγμή την 3η Αυγούστου) 45 χλμ, 6 μποφόρ ριπές. Και δεν μπορεί να αναφέρεται κάποιος στο μέσο όρο της ημέρας που ήταν δύο μποφόρ.

Πότε ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στις 21:30 το βράδυ ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική κρούση. Όλα αυτά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Σε τι αργήσαμε; Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε.

Για τη φωτιά στην Εύβοια

Για την Εύβοια -Η χώρα μόνο δύο μέτωπα μπορεί να αντιμετωπίσει: ήταν 8 μεγάλες πυρκαγιές. Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πως έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιος του και το χάνει για εμάς είναι μαχαιριά. Προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μέτωπο στην Εύβοια 23 χιλιόμετρα κινούνταν ανεξέλεγκτο. Ήμασταν εκεί, όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί και ενισχύονταν συνέχεια. Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα. Ακούω κριτική ότι υπήρχαν πυροσβεστικά στους οικισμούς έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μείναν πίσω μέναν για να σώσουν ανθρώπους. Κύριο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή, μετά η ανθρώπινη περιουσία και τέλος όσο και αν πονάμε να το λέμε το φυσικό περιβάλλον.

«Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις»

Οι εκκενώσεις βοήθησαν ή άφησαν απροστάτευτες περιοχές;: Πόσο αυτονόητο θεωρείτε το θέμα των εκκενώσεων; Όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας.

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο θέμα εμπρησμού. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη . Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών.

Αυτές είναι οι δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού;

Προφανώς δεν υπάρχει καμιά ικανοποίηση μετά από μία τέτοια καταστροφή. Όλες οι δυνάμεις βρέθηκαν σε άμεσο χρόνο στα συμβάντα. Είναι σίγουρο ότι κλείνοντας όλη αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει αποτίμηση. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη: έρευνα σε κάθε επίπεδο. Αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι η παρακαταθήκη μας για την επόμενη ημέρα. Η χώρας μας ήτανε ενισχυμένη παρά ποτέ. Θα κάνουμε την αυτοκριτική που κάνουμε κάθε φορά. Μέχρι τώρα υπήρχε η λογική ότι όταν έχουμε συμβαίνει φεύγει το πιο κοντινό περιπολικό, για να κάνει την εξακρίβωση. Έχει αλλάξει το δόγμα αυτό.

Η Εύβοια καίγεται για 8η μέρα -Τι θα αλλάζατε;

Το γενικό πρόσταγμα το έχει το γενικό συντονιστικό κέντρο. Η εικόνα που δείχνετε είναι πολλές σημείο από ένα σημείο. Εμείς την ίδια ώρα βλέπουμε όλη την αποτύπωση και που είναι τα πυροσβεστικά μας. Δεν είναι εύκολο μέσα σε ένα κέντρο επιχειρήσεων ν και να έχεις πέντε μεγάλες φωτιές και να ακούς τα πληρώματα να επιχειρούν, να ακούς την αγωνία τους. Δεν είναι εύκολο μέσα από μια γωνιά μιας περιοχής να κρίνεις ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δυνατότητες που έχουμε είναι εξαιρετικές. Με πολύ σεβασμό στην αγωνία σας, κάποιοι πίσω διαχειρίζονται την ίδια ώρα 3.500 πυροσβέστες, 1150 οχήματα ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή. Δεν είναι εύκολη η επιλογή. Οι επιλογές που κάναμε διαχειριζόμενοι 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες, με 65 συναγερμούς εκκενώσεων, έσωσε ζωές. Το 112 δεν στέλνουμε ένα μήνυμα απλά,. Είναι μία ολόκληρη διαδικασία, η λάθος απόφαση μπορεί να σκοτώσει. Να σας φιλοξενήσουμε στο κέντρο για να δείτε πως γίνεται η εκκένωση. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα δεδομένα τα χρονικά σε κάθε περίπτωση μπορεί να δημιουργούν εύλογες απορίες. Η διαχείριση έγινε με βάση τις προτεραιότητες. Έπρεπε να δώσουμε μάχη για να μην χαθεί η Αρχαία Ολυμπία.

Ποιο πρόσωπο έδινε τις εντολές;

Δεν είναι θέμα προσώπου. Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωές. Άρα με δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να προφυλάξουν τους συνανθρώπους μας το έκαναν με αυτό το γνώμονα. Δεν μπορούμε από τη μία να λέμε τι καλοί είναι οι πυροσβέστες μας και από την άλλη να πυροβολούμε την πυροσβεστική. Ποτέ αυτή συγκυρία δεν έχει υπάρξει. Θα το ξαναπώ. Το κάθε σπίτι που χάνεται, ο κάθε άνθρωπος που υποφέρει για εμάς είναι μία μαχαιριά.

Έχει ανοίξει συζήτηση στην κυβέρνηση για το μοντέλο της δασοπροστασίας;
Όσοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό που λέμε βουνό, δάσος, εδώ και δεκαετίες διαχειριστικά σχέδια που αφορούν τους δρυμούς μας δεν έχουν υπάρξει. Ο δάσος όταν εγκαταλειφθεί όταν δεν είναι ζωντανό θα δημιουργήσει συνθήκες που δεν μπορεί να το σώσει κανένας.
Το ζήτημα της διάθεσης των πόρων. Το 1,7 δις αφορά σε 39 παρεμβάσεις σε 4 άξονες που ένας από αυτούς είναι το ζήτημα της πρόληψης, της εκπαίδευσης. Οι αντιπυρικές θα ανοίξουν εκεί που πρέπει να ανοίξουν. Ο πρωθυπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 15 Ιουλίου ανακοινώσουμε το πρόγραμμα 300 εκατομμυρίων για τα επόμενα 5 χρόνια που αφορά στο άνοιγμα των αντιπυρικών.

Για τα δασαρχεία

Έχω απέραντο σεβασμό σε αυτό που κάνουν τα δασαρχεία. Όταν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να το φυλάξουν και δεν το κάνουν, εμείς σαν Πολιτική Προστασία δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η διαδικασία του να γίνουν οι μελέτες, να φύγουν οι μελέτες, μέχρι εδώ. Καίγονται τα δάση μας χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε σχέδιο που είχε αναπτυχθεί πριν συμβεί αυτό.

Σχετικά Άρθρα