Πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικής: Τα εγκληματικά λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών- Να αναθεωρηθεί το μοντέλο
“Από το 1998 που πέρασαν οι αρμοδιότητες της κατάσβεσης στην Πυροσβεστική και οι αρμοδιότητες πρόληψης στην Δασική υπηρεσία, πρώτη φορά που οι δύο φορείς κάθησαν στο ίδιο τραπέζι ήταν το 2019. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Μάϊο εκείνης της χρονιάς (μετά το Μάτι), αλλά και μετά οι αποφάσεις παρέμειναν στα συρτάρια”. Συγκλονιστική η καταγγελία -στον real fm και τον Γιάννη Μιχελάκη- του πρώην υπαρχηγού του πυροσβεστικού σώματος Ανδριανού Γκουρμπάτση που παραιτήθηκε προ μηνών καταγγέλοντας την ανεπάρκεια του μηχανισμού.
“Πρέπει να αναθεωρηθεί το μοντέλο-δόγμα. Πρώτα πρέπει να δωθεί έμφαση στην πρόληψη και μετά στην καταστολή. Την κύρια δουλειά πρέπει να την κάνουν οι δασικοί. Είναι σε λάθος κατεύθυνση η στρατηγική. Από το ’98 υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ δασικής υπηρεσίας και Πυροσβεστικής. Δυστυχώς στην Ελλάδα ζούμε… Πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας για την πρόληψη και την καταστολή. Όταν η Πυροσβεστική ανέλαβε τα δάση το 1998, ο νόμος ανέφερε πως προσωπικό της Δασικής μετατάσσεται στην Πυροσβεστική. Η κίνηση αυτή δεν είχε αποτελέσματα, πρέπει να γίνει σωστά…Ήμαστε αναποτελεσματικοί και πολύ δαπανηρό”, επισημαίνει ο πρώην υπαρχηγός.
Ο πρώην αντιστράτηγος και υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης ωστόσο βάζει τα πράγματα στη θέση τους και παρουσιάζει την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter, η χώρα έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν αντιμέτωπη με τόσες πυρκαγιές και μάλιστα με περισσότερες.
Σε ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού αποδίδει ο πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής, δικαστικός πραγματογνώμονας και μέχρι πρότινος μέλος της ΝΔ, τις καταστροφές. Παραιτήθηκε με ηχηρό τρόπο την άνοιξη, προβλέποντας πως οι αποφάσεις για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και η γενικότερη στρατηγική είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Βέβαιος ότι οι πυρκαγιές σε Βαρυµπόµπη και Εύβοια θα µπορούσαν να είχαν αντιµετωπιστεί εάν τα εναέρια µέσα είχαν επέµβει εγκαίρως, προτού προλάβουν να πάρουν διαστάσεις, εµφανίζεται σε συνέντευξή του στο Documento ο πρώην υπαρχηγός, αντιστράτηγος της πυροσβεστικής ε.α. και δικαστικός πραγµατογνώµονας για την τραγωδία στο Μάτι Ανδριανός Γκουρµπάτσης. Κάνει λόγο για «επιχειρησιακό και εγκληµατικό λάθος» σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στη Βαρυµπόµπη και αναρωτιέται τι θα είχε συµβεί µε τα πύρινα µέτωπα που κατακαίνε εδώ και µέρες πολλές περιοχές της Ελλάδας εάν συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέµους 7 µποφόρ και πάνω και όχι 2 µποφόρ που έπνεαν τις πρώτες µέρες σε Βαρυµπόµπη και Εύβοια.
Ο κ. Γκουρµπάτσης υπογραµµίζει ακόµη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουµε τόσο πολλές εστίες πυρκαγιάς εν µέσω αντιπυρικής περιόδου, καθώς άλλες χρονιές είχαµε ακόµη και 170 πυρκαγιές σε µία µέρα, ενώ, όπως αναφέρει, η φετινή χρονιά είναι η πρώτη στην ιστορία της ελληνικής αεροπυρόσβεσης που έχουµε τόσο µεγάλο αριθµό µισθωµένων αεροσκαφών.
Στην ίδια συνέντευξη μιλά για την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη:
Βλέποντας την πυρκαγιά στην έναρξή της –από την τηλεόραση φυσικά– διαπίστωσα ότι στην αρχή δεν είχε µεγάλο µέτωπο. Εκείνη τη στιγµή όµως δεν είδα, αν και αρχή ακόµη, να σπεύδουν εναέρια µέσα, δεδοµένου ότι οι πυροσβεστικές δυνάµεις δεν µπορούσαν να προσεγγίσουν το σηµείο επειδή ήταν συµπαγές το δάσος. Αν επιτηρούσαν, όπως προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασµό της πυροσβεστικής για την Αττική, δύο εναέρια µέσα, όπως απαιτείται όταν υπάρχει κατηγορία κινδύνου 4, θα µπορούσαν να προσεγγίσουν µέσα σε δέκα λεπτά και να επιχειρήσουν ακόµη κι εάν βρισκόταν στο πιο αποµακρυσµένο σηµείο της Αττικής. Κάτι τέτοιο δεν το είδα. Είναι ένα γεγονός που µε βάζει σε σκέψη µήπως δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση.