Δασολόγος: “Οι οριζόντιες και “τυφλές” εκκενώσεις έχουν επιπτώσεις – Χρειαζόταν σχέδιο”
Την άποψη ότι οι οριζόντιες εκκενώσεις που έγιναν για τις πυρκαγιές ήταν λάθος καθώς μεγάλωσαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα να γίνουν ανεξέλεγκτες οι φωτιές διατύπωσε , ο διδάκτορ δασολογίας, Γαβριήλ Ξανθόπουλος.
«Έπρεπε να υπήρχε ένα σχέδιο πριν παρθούν οι αποφάσεις για εκκενώσεις, όπως για παράδειγμα, που πάει η φωτιά;” σχολίασε.
Παράλληλα, ο κ.Ξανθόπουλος ισχυρίστηκε ότι από την πυρκαγιά στο Μάτι και μετά άλλαξε η θεώρηση των Αρχών για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές: “Την εκκένωση ζητά ο διοικητής της Πυροσβεστικής από τον δήμαρχο” υπογράμμισε ο δασολόγος, επισημαίνοντας ότι οι διοικητές φοβούμενοι μην έχουν τραυματισμούς ή απώλειας πολιτών ή πυροσβεστών ζητούν αυτομάτως εκκενώσεις περιοχών.
Ιστιαία: “Μας περικύκλωσαν οι φλόγες-Μας άφησαν στο έλεος του Θεού”
“Εχει διαφορά φωτιά με φωτιά” τόνισε ο κ.Ξανθόπουλος και σχολίασε πως “αν στις Ροβιές είχε γυρίσει ο κόσμος στα σπίτια του δεν θα είχε γίνει τόσο μεγάλη καταστροφή και το χωριό θα είχε σωθεί…”
Ο διεθνούς φήμης δασολόγος σημείωσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για «τυφλές» εκκενώσεις: «Το εργαλείο των εκκενώσεων χρησιμοποιήθηκε με έναν τρόπο, ο οποίος είναι δραματικός. Η οδηγία ήταν “κάντε εκκένωση” ώστε να μην υπάρχουν θύματα, αλλά και αν υπάρξουν η ευθύνη να ανήκει σε όσους δεν έφυγαν. Συμπέρασμα: αυτό θα έπρεπε να γίνεται όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Εδω όμως η φιλοσοφία και το κίνητρο για τον κάθε πυροσβέστη αξιωματικό είναι ότι μπορείς να υποστείς κριτική αν σου καεί κάποιος, αλλά δε θα υποστείς κριτική αν τσάμπα έκανες την εκκένωση» σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος.
Και συνεχίζει: «Γίνεται τυφλά η εκκένωση κι αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες. Όταν εκκενώνεις μετά χρειάζεται να φυλάξεις τα σπίτια. Δεν μπορείς να τα αφήσεις να καούν και όταν συμβεί αυτό αντί να κυνηγάς το μέτωπο, κυνηγάς τα σπίτια. Γίνεσαι ήρωας στα ΜΜΕ τα οποία σε καταγράφουν εκείνη την ώρα, αλλά αυτό που πληρώνεις είναι η ανικανότητα συνολικού σχεδιασμού και δράσης».