Καύσωνας: Μέτρα άρον άρον μετά τον συναγερμό- Εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες- Να κλείσουν υπηρεσίες ζητούν οι ειδικοί- Κόντρα για την πρόταση Τσίπρα

 Καύσωνας: Μέτρα άρον άρον μετά τον συναγερμό- Εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες- Να κλείσουν υπηρεσίες ζητούν οι ειδικοί- Κόντρα για την πρόταση Τσίπρα

Ο επερχόμενος καύσωνας που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτών αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών, καθίσταται αναιτίως θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή τη φορά εξαιτίας της σπουδής κυβερνητικών στελεχών να λοιδωρήσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την πρότασή του για αργία κατά την Δευτέρα που αναμένεται να είναι μία εξαιρετικά θερμή μέρα και η έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο θα είναι μεγάλη.

Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε χωρίς λόγο την συγκεκριμένη πρόταση. Είχε συνομιλήσει με ειδικούς, ενώ υπάρχουν αρκετά παραδείγματα κατά το παρελθόν. Το 2007, για παράδειγμα, με θερμοκρασίες αρκετά μικρότερες απ΄ αυτές που αναμένουν οι μετωρολόγοι, η κυβέρνηση Καραμανλή δια των υπουργών εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχαν δώσει εντολή να διακοπεί η λειτουργία στο Δημόσιο από τις 12 το μεσημέρι και να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας (κλιματιστικά κλπ), ώστε να αποφευχθούν τυχόν μπλακ άουτ.

Το γεγονός δε πως η κυβέρνηση, 24 ώρες μετά τις λοιδωρίες κατά Τσίπρα αναγκάζεται να λάβει μέτρα καθώς οι προβλέψεις των ειδικών είναι ανησυχητικές, σχολιάζεται ακόμα και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Το iefimerida.gr, γνωστό για τη συμπάθεια που τρέφει προς την κυβέρνηση, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δικαιώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, στο κεντρικό του θέμα με τίτλο «Η κυβέρνηση ειρωνεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αργία, αλλά τελικά… τη θέσπισε» εγκαλεί την κυβέρνηση για σύγχυση και λαϊκισμό.

Iefimerida

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση αφού αρχικά λοιδόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια υιοθέτησε αυτό που πρότεινε οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Διότι δεν μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι, μόλις χθες, να ειρωνεύονται μια πρόταση που διατυπώθηκε δημόσια από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ. του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη- και λίγες μόνον ώρες αργότερα η κυβέρνηση να σπεύδει να υιοθετεί, επί της ουσίας, αυτό που πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας» αναφέρει το iefimerida.gr.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες να κρίνουν εάν θα μειώσουν το ωράριο ή ακόμα και θα προχωρήσουν σε παύση εργασιών κατά τις 12.00 – 16.00.

Μάλιστα φτάνει στο σημείο να μην απαγορεύει ούτε βαριές εργασίες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι ασφαλτοστρώσεις!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας προτείνει στους εργοδότες να μοιράσουν καπέλο και νερό στους εργαζομένους και αφήνουν ελεύθερο πεδίο στους εργοδότες να αποφασίσουν αν μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες «που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών».

Τι ζητούν οι ειδικοί

Τελικά, η κυβέρνηση δια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη χαρακτήρισε κρίσιμο και πολύ σημαντικό θέμα την προστασία των εργαζομένων κατά τις ημέρες του ακραίου καύσωνα.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει και πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου ζήτησε να κλείσουν υπηρεσίες για δυο ημέρες επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση είναι για την προστασία των εργαζομένων αλλά και την αντοχή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που θα δεχθεί μεγάλη πίεση.

Παράλληλα και ο ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος έχει ταχθεί υπέρ της κήρυξης αργίας για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Τα μέτρα αναμένουν να εξειδικευτούν σε λίγη ώρα από τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού και ηλεκτρικού μια και υπάρχει φόβος για τις αντοχές των δυο συστημάτων.

Τελικά παρά τις… ειρωνείες απο κυβερνητικές πηγές, η πρόταση αποδείχθηκε ότι είχε βάση, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα προστασίας των εργαζομένων για τον καύσωνα.

Ήταν φανερό ότι με τη διάρκεια του φαινομένου, η προστασία των εργαζόμενων θα ήταν ένα ζήτημα που θα απασχολούσε, όπως θα απασχολήσει και το ζήτημα της αντοχής του συστήματος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που επίσης έθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα θα ήταν πιθανώς και μοιραίες για συμπολίτες μας.

Η πρόταση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου: Να μείνουν κλειστές για δύο μέρες οι υπηρεσίες

Έκκληση για τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων αλλά και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από το ακραίο κύμα καύσωνα που βιώνει η χώρα και το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως ιστορικό φαινόμενο, έκανε ο Μανώλης Πλειώνης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ , Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, πρότεινε όλες τις ημέρες που θα είναι εξαιρετικά υψηλές οι θερμοκρασίες «είναι λογικό κάποιες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, πιθανώς και γενικότερα, να κλείσουν δύο μέρες και βλέπουμε. Καλό θα ήταν να παρθούν κάποια μέτρα».

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου επεσήμανε ότι εκτός από τη δυσφορία που θα προκαλέσει ο καύσωνας στον κόσμο, θα υπάρχει και επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας «οπότε, φαντάζομαι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα που θα απομειώσουν όσο το δυνατόν αυτή την επιβάρυνση» είπε ο καθηγητής Πλειώνης.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

«Αυτοί που έκλεισαν τη χώρα 8 μήνες στο πιο αναποτελεσματικό και μακροχρόνιο lockdowvn της Ευρώπης έτρεξαν να ειρωνευτούν την πρόταση των ειδικών, όπως ο κ. Πλειώνης και ο κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για αργία μίας ημέρας ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγκαστούν να κυκλοφορούν μέσα στον πρωτοφανή καύσωνα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σημειώνει ότι «τώρα, μετά τις ειρωνείες για την πρόταση που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας, σπεύδουν να ανακοινώσουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους». Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «κάποιος ίσως να ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτημένοι από το μισθό τους, που δεν μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους και δουλεύουν εκτός γραφείου χωρίς κλιματισμό», για να προσθέσει πως «αν δεν ήταν επικίνδυνοι, θα ήταν απλά ανεύθυνοι και αλαζόνες».

Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο με τα αναλυτικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους για τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.
Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).

Ειδικότερα συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Σχετικά Άρθρα