Aύξηση νοσηλειών, κρουσμάτων και διασωληνώσεων – Προειδοποίηση Χαρδαλιά για τοπικά lockdown – Οι περιοχές που κινδυνεύουν
Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα, προβλέπουν ήπια αλλά σαφή αύξηση κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και διασωληνώσεων, είπε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η κ.Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως όπως προχωράμε στο τέταρτο κύμα το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο
Το επιδημιολογικο φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, ανέρχεται στα 2.074 κρούσματα ανά ημέρα.
Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, επίσης παραμένει σταθερός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3.26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, είναι σημαντικά υψηλότερος.
Όπως ενδεικτικά ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5, 5 στην Πάρο, στο 4,27 στην Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο, και 3,4 στην ΠΕ Θήρας κυρίως λόγω της θετικότητας στην Ιό.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ανακοινώνοντας τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.
Στην συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μύκονο και στην Ίο, λέγοντας πως βρίσκονται… ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες.
Ανησυχία προκαλεί επίσης η επιδημιολογική εικόνα σε: Ζάκυνθο,Τήνο,Λευκάδα,Σαντορίνη,Πάρο και Ρόδο.
Στο «κόκκινο» συνεχίζουν να βρίσκονται Μύκονος και Ιός, οι οποίες είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και ένα βήμα πριν το μίνο lockdown. Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες υγειονομικής προστασίας και ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).