Φίνος Φιλμ: Διασώθηκε στο παρά πέντε από την απόλυτη καταστροφή η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου

Φίνος Φιλμ: Διασώθηκε στο παρά πέντε από την απόλυτη καταστροφή η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου

Περίπου 500 μπομπίνες που περιλαμβάνουν σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου διασώθηκαν από την απόλυτη καταστροφή, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι ταινίες βρίσκονταν στο ιστορικό κτήριο της οδού Χίου 53 στο Μεταξουργείο όπου στο παρελθόν στέγαζε τη Φίνος Φιλμ.

Όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε διαρροή χημικών στο κτήριο με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί το πολύτιμο υλικό. Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έσπευσαν στο σημείο και μετέφεραν τις μπομπίνες σε ασφαλή τοποθεσία. Η μεταφορά του υλικού ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Ο πρώτος εμβολιασμένος που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ – Τι λένε Καπραβέλος και Εξαδάκτυλος

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Πλήθος από σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, διασώθηκε από την καταστροφή κατόπιν έγκαιρης επέμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Περίπου 500 μπομπίνες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ελληνικές ταινίες όπως «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και οι «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη, διασώθηκαν και βρίσκονται πλέον στα χέρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή και εν συνεχεία να προχωρήσουν αρμοδίως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη ψηφιοποίησή τους.

Παλιές εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ στο Μεταξουργείο
Διαρροή χημικών σημειώθηκε το Σάββατο στο παλιό κτήριο της Φίνος Φιλμ στο ΜεταξουργείοΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι ταινίες βρίσκονταν στο ιστορικό κτήριο της οδού Χίου αρ. 53 στο Μεταξουργείο, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τη Φίνος Φιλμ, και στη συνέχεια εκεί λειτούργησαν κινηματογραφικά εργαστήρια ήχου και εικόνας. Το Σάββατο 24 Ιουλίου, σημειώθηκε διαρροή χημικών στο κτήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν σημαντικά κινηματογραφικά έργα της οπτικοακουστικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις έγινε γνωστή η σχετική πληροφορία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, κινητοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προκειμένου να σπεύσει στο σημείο, να συλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλή τοποθεσία το σχετικό υλικό.

Με τη σύμφωνη γνώμη εκπροσώπου των ιδιοκτητών του κτηρίου και κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως προς την ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο, υπό την εποπτεία του Πρόεδρου και του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ.κ. Μάρκου Χολέβα και Παντελή Μητρόπουλου, ξεκίνησε ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου η συλλογή και μεταφορά των υλικών, η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

μπομπίνες στο παλιό κτήριο της Φίνος Φιλμ στο Μεταξουργείο
Μερικές από τις μπομπίνες που διασώθηκανΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με αφορμή τα σχετικά γεγονότα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Αναλογιζόμενος κανείς τις εκατοντάδες ταινίες που διασώσαμε, αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου, νιώθει δέος απέναντι στην πολιτιστική αξία τους, αλλά και τρόμο στη σκέψη πως ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού σινεμά βρισκόταν για χρόνια εκτεθειμένο σε κίνδυνο ολοσχερούς απώλειας ή καταστροφής. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ως θεματοφύλακας της ελληνικής κινηματογραφίας, και ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διασώζοντας αυτά τα υλικά κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δουλειά όμως που πρέπει να γίνει δεν τελειώνει εδώ, αντιθέτως μόλις αρχίζει. Μαζί με το ΕΚΚ και αξιοποιώντας και τους πόρους που εξασφαλίσαμε ως ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το σύγχρονο πολιτισμό, θα υλοποιήσουμε μία σειρά από έργα, προκειμένου να αναδείξουμε την ελληνική κινηματογραφία και τους δημιουργούς της, όπως τους αξίζει».

Σχετικά Άρθρα