Συναγερμός στα νοσοκομεία: Η εκτόξευση στις εισαγωγές (+300%) και τα δυσοίωνα μηνύματα για το φθινόπωρο

Συναγερμός στα νοσοκομεία: Η εκτόξευση στις εισαγωγές (+300%) και τα δυσοίωνα μηνύματα για το φθινόπωρο

Η εκτόξευση των νοσηλειών τον Ιούλιο και το γεγονός ότι η επιδημία συντηρήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ενόψει του τέλους του καλοκαιριού…

Από τις αρχές του μήνα, οι νοσηλείες αυξήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω από300%! Ενδεικτικά, την 1η Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν μόλις 38, στις 15 Ιουλίου 112, στις 21 Ιουλίου 161 και στις 25 Ιουλίου 164. 

Τον Ιούλιο χρειάστηκε να νοσηλευτούν περισσότερο από 2.200 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νέοι και ανεμβολίαστοι.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που παίρνουν σειρά

Η έντονη κινητικότητα των νέων σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη διασπορά της ινδικής παραλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στις 23 Ιουλίου, το 27,3% των ασθενών με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ήταν μεταξύ 20 – 29 ετών, το 25,7% ήταν 10-19 ετών και το 14,3% ήταν 30 – 39 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις ένα μήνα, τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού διπλασιάστηκαν, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. 

19 Ιουλίου 21.036
20 Ιουλίου 22.839
21 Ιουλίου 24.352
22 Ιουλίου 23.567
23 Ιουλίου 23.749

Τα μηνύματα

Σύμφωνα λοιπόν με τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, τα πράγματα μετά το καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολα για τους παρακάτω λόγους:

  • Με 60% εμβολιασμένο πληθυσμό δεν κατακτούμε ανοσία καθώς τουλάχιστον 1 στους 3 ενήλικες της ομάδας 40-60 ετών είναι ανεμβολίαστοι και άρα μπορεί να υπάρξουν σοβαρές νοσήσεις λόγω covid.
  • Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει άρδην τα δεδομένα μεταδοτικότητας και μολυσματικότητας του κορονοϊού. Σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων νοσεί, ενώ οι τελευταίες συστάσεις προτείνουν ακόμη και σε όσους νόσησαν πριν μερικούς μήνες να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου.
  • Υπάρχει μεγάλη διασπορά σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 37100 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα 7250 αφορούσαν ηλικίες κάτω των 17 ετών (ποσοστό σχεδόν 20%), ενώ τα 20.000 αφορούσαν σε ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών (54%).
  • Οι νεαρές ηλικίες νοσούν και όχι πάντα ήπια. Να σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκε θάνατος 31χρονης γυναίκας, η οποία πολύ πρόσφατα έγινε μητέρα και εμφάνισε ηπατική ανεπάρκεια η οποία ίσως να μην αποδοθεί στην νόσηση από κορονοϊό, όμως ήταν θετική. Επίσης δεν είχε εμβολιαστεί.
  • Οι εμβολιασμοί δυστυχώς κινούνται πολύ αργά και αυτό παρά το γεγονός ότι και εμβόλια υπάρχουν και άμεση ανταπόκριση σε ραντεβού. Δυστυχώς μεγάλη μερίδα των πολιτών ακόμη δεν έχουν πειστεί για το όφελος από τον εμβολιασμό.
  • Η διασπορά του ιού βρίσκεται σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα και ειδικά εκτός Αττικής που συνήθως συγκέντρωνε τις περισσότερες διαγνώσεις.
  • Ο καλός καιρός τελικά δεν αποδείχτηκε σύμμαχος κατά της επιδημίας, αφού διαπιστώνουμε ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός κυκλοφορεί και μολύνει.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μόλις το 0,7% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ταξί, ενώ μόνο το 7% συνδέεται με γνωστό κρούσμα. Δηλαδή τα 9 στα 10 κρούσματα είναι “ορφανά” που σημαίνει ότι ο φορέας δεν ξέρει πώς “κόλλησε”.
     

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι εάν η επιδημία συντηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, όταν σε περίπου 6 εβδομάδες επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, οι νοσήσεις θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Σχετικά Άρθρα