“Μορατόριουμ” σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και lockdown – Πού στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τι θα πει στο υπουργικό
Η σταθεροποιητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις νέες μολύνσεις από κοροναϊό, δίνει μικρή ανάσα ανασύνταξης στην κυβέρνηση. Οι εκτεταμένοι έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης θα είναι η αιχμή του δόρατος, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς το μοντέλο Μυκόνου με σιωπητήριο στη μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα λήγει από σήμερα για το νησί των ανέμων, που επανέρχεται στην κανονικότητα.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
“Παραμενει πάντα στο τραπέζι για τις περιοχές που επιδημιολογικά κοκκινίζουν” διευκρινίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά έμφαση πια θα δίνεται στους ελέγχους. Πρόγευση των προθέσεων της κυβέρνησης δόθηκε στην Πάρο, όπου και επιβλήθηκε λουκέτο σε επτά μπαρ/κλαμπ του κοσμοπολίτικου νησιού, που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη, Ζάκυνθος και Κέρκυρα όπως διαρρέεται έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών σε μια προσπάθεια να ελέγχονται οι εστίες υπερμεταδοσης αλλά και να αποφεύγεται το οριζόντιο lockdown που τουριστικά κοστίζει πολύ.
Άνω τελεία βάζει η κυβέρνηση και ως προς το σκέλος των υποχρεωτικών εμβολιασμών με πρόδηλη πρόθεση να σταματήσει η δημόσια σπέκουλα για το ποιοι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν, πρωτίστως όμως να έρθει κοινωνική… καταλαγή και να εξεταστούν τα δεδομένα όταν θα έρθει η ώρα.
- Ανοίγοντας την συνεδρίαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την προτροπή προς τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς και στην χώρα μας το τέταρτο κύμα της πανδημίας πλήττει τους ανεμβολίαστους.
Κυρίως όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εμπλουτίσει την πολιτική του ατζέντα. Ο υπουργός δικαιοσύνης αναμένεται να παρουσιάσει τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την κοινωνία καθώς η αναντιστοιχία μεταξύ ποινών και κοινού περί δικαίου αίσθημα είναι έντονη σε πολλά εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.
Το έτερο μείζον θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι το τι μέλει γενέσθαι με τον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 663 ευρώ. Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε πάγωμα του κατώτατου μισθού, τελικά στην πλάστιγγα έγειραν οι θετικές προβλέψεις ανάκαμψης για φέτος.
Ωστόσο η αύξηση των 13 ευρώ δεν θα μπει αναδρομικά αλλά από την ημέρα υπογραφής και ισχύoς της σχετικής υπουργικής απόφασης.