Άλλαξε όψη η Μύκονος μετά το lockdown: Υποτονική η κίνηση, ακυρώσεις από τουρίστες
Μετά το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο ήδη καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις από τουρίστες που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού. Η κίνηση που καταγράφηκε χθες το βράδυ ήταν υποτονική και δεν θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες ημέρες με τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες να είναι ανάστατοι, ενώ «φωτιά» πήραν και τα τηλέφωνα από τουριστικούς πράκτορες που ζητούσαν διευκρινίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, απαγορεύτηκε στο νησί η κυκλοφορία από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ απαγορεύτηκε και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από χθες στις 18.00 το απόγευμα.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Παράλληλα ισχύει και το μέτρο της απαγόρευσης ιδιωτικών συγκεντρώσεων εκτός χώρων εστίασης και επαγγελματικούς χώρους άνω των 20 ατόμων, έναντι αντιτίμου, ενώ στους τυχόν παραβάτες επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.
Ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κούκας χαρακτήρισε «άδικη» και «άστοχη» την απόφαση και ζήτησε απ’ την κυβέρνηση να την ανακαλέσει άμεσα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» και ότι «εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».
«Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως πχ ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.
»Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτυ με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του και συμπληρώνει: «Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται».
«Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας..
»Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα» καταλήγει η δήλωση του κ. Κουκά, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως η Μύκονος είναι ανάμεσα στα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μυκόνου, Αλέξανδρος Κουκάς, ο οποίος ανέφερε στην ΕΡΤ: «Δεν το περιμέναμε» και πρόσθεσε: «Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό του νησιού ολοσχερώς».
Τέλος σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».