Συναγερμός και για τη μετάλλαξη “ΒΗΤΑ” – Μαγιορκίνης στο libre: Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, δεν φαίνεται ότι προκαλεί βαριές λοιμώξεις
Σύμφωνα με όσα είπε, πρόσφατα, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος, με βάση ευρήματα μελετών, το στέλεχος «Βήτα» του SARS-COV-2 έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση, που παραλληλίζει αυτή του στελέχους «Δέλτα», στην οποία οφείλονται, όπως εξήγησε, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Αναφερόμενος, περαιτέρω, στην ανησυχητική αύξηση της μετάλλαξη «Βήτα» (Νοτιοαφρικανική), ο κ. Θάνος εξήγησε ότι μπορεί να μην είναι μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων ( της «Βήτα»), «αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, παραδέχτηκε, πως δεν μπορεί να εξηγήσει το λόγο της ραγδαίας αύξησής της, σημείωσε, ωστόσο, πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δέλτα.
Για το συγκεκριμένο θέμα, το libre ρώτησε τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, εάν προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους ειδικούς το γεγονός ότι μαζί με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» έχουμε και την αύξηση της «Βήτα», που είναι αρκετά πιο μεταδοτική και που μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανταπόκριση των εμβολίων στον ιό.
- «Σχετικά με το στέλεχος «Βήτα», δεν έχουμε δει να προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκτός από τη Νότια Αφρική δεν έχουμε δει άλλη χώρα να έχει ιδιαίτερη εξάπλωση» ήταν η εκτίμηση του κ. Μαγιορκίνη. «Το στέλεχος Βήτα είχε εντοπιστεί (στη χώρα μας) αρκετά νωρίς και μάλιστα υπήρξε μια επιδημία στελέχους «Βήτα» στη Θεσσαλονίκη».
«Το παρακολουθούμε. Όλα τα στελέχη τα παρακολουθούμε όσο χρειάζεται και όσο απαιτείται», εξήγησε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και πρόσθεσε:
- «Δε μας δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή και απλά να τονίσω κιόλας, επειδή αναφερθήκατε ότι το στέλεχος «Βήτα» είχε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν έχει αποδειχθεί αυτό, ιδίως για το στέλεχος «Βήτα». Και μάλιστα το paper που είχε δημοσιευτεί σε ένα έγκριτο περιοδικό από την ομάδα της Νοτίου Αφρικής, έλεγε συγκεκριμένα κιόλας ότι δεν ξέρουμε αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Και, όντως, δεν έχει φανεί το στέλεχος «Βήτα» να προκαλεί έτσι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Έχει διαφυγή από τον εμβολιασμό, ναι μεν, αλλά ακόμα και στο AstraZeneca, ενώ έριχνε την άμυνα του εμβολίου όσον αφορά την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος, δεν ανέβαινε σημαντικά η θνητότητα ή η νοσηρότητα. Οπότε ναι, ξεφεύγει, προκαλεί λοιμώξεις αλλά δεν φαίνεται ότι προκαλεί βαριές λοιμώξεις το στέλεχος Βήτα», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.
Προστασία από το εμβόλιο τις μεγαλύτερες ηλικίες
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε επισημάνει ότι «τα στοιχεία στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες συνηγορούν ότι η εμβολιαστική κάλυψη, προς το παρόν, έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες.
Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα».
Δίνοντας μία πιο αναλυτική εξήγηση για το θέμα αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε στο libre:
- «Ο πιο σημαντικός λόγος που δε μεταδίδεται η νόσος στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή που δεν έχουμε πολλά κρούσματα στα μεγαλύτερα άτομα, είναι ο εμβολιασμός. Δεν είναι χαρακτηριστικό της μετάλλαξης «Δέλτα» το ότι δεν μεταδίδεται στους μεγαλύτερους. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα βλέπαμε μεγαλύτερη μετάδοση στα πιο ηλικιωμένα άτομα από το στέλεχος «Βήτα», πιθανόν και θανάτους».
Σε ερώτησή μας, τέλος, σχετικά με το αν σε περιοχές, όπου επικρατεί ένα στέλεχος μπορεί την ίδια στιγμή, να επικρατεί και ένα άλλο, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι: «η μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) θα επικρατήσει της «Άλφα» (βρετανική), όπως φαίνεται στη χώρα μας. Η «Βήτα» είναι δύσκολο να επικρατήσει. Δεν την έχουμε δει να επικρατεί έναντι άλλου στελέχους έως τώρα»._