Καθησυχαστικοί Κοντοζαμάνης, Παπαευαγγέλου για την πίεση στο ΕΣΥ – “Δεν ανησυχούμε… ” δηλώνουν στο libre
Για την έξαρση της επιδημίας του κοροναϊού –που κάνει πολλούς ειδικούς να μιλούν πλέον για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας– έγινε αναλυτική ενημέρωση χτες από το υπουργείο Υγείας, για την πίεση στο σύστημα Υγείας από τα ραγδαίως αυξανόμενα κρούσματα.
Της Ρούλα Σκουρογιάννη
«Οι μεταλλάξεις του ιού, η χαλάρωση της τήρησης των μέτρων και γενικά η αλλαγή της συμπεριφοράς μας έκανε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να “εκτιναχθεί” σε μόλις δυο εβδομάδες, ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση», επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, και περιέγραψε την κατάσταση που καταγράφεται στο σύστημα Υγείας:
- «Προς το παρόν, παρατηρείται μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους, ενώ τις τελευταίες εφτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές. Και ένα μέσο όρο εισαγωγών του εφταημέρου στις 77 εισαγωγές την ημέρα.
Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την μη σημαντική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς το παρόν, καθώς οι νέοι ασθενείς, οι ασθενείς με μικρότερη ηλικία, εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας. Σήμερα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι νέοι συνάνθρωποι μας, ηλικίας κάτω των 54 ετών. Ενώ, αντίθετα, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, εφτά στους δέκα νοσηλευόμενους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών».
Σχετικά με την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι παρατηρείται στις 37 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γαλλία.
- «Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια εξακολουθεί να αυξάνεται αν και με μικρότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ήπιας αύξησης τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 15% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο αριθμός όμως των νεών εισαγωγών με Covid, αυξήθηκε σε περισσότερες από 100 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε το 1. Συνεπώς, έχουμε αύξηση νοσηλειών χωρίς ακόμα να έχουμε δει σημαντική αύξηση στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των διαγνώσεων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε σημαντική αύξηση καθότι καταγράφηκαν δύο φορές περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Πλέον, τις περισσότερες ημέρες, έχουμε περισσότερες από 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Συγχρόνως, ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε 4%, σε περίπου 7 με 8 ανά ημέρα» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
Για το θέμα της αύξησης της πίεσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τη μετατροπή κλινικών που είχαν επιστρέψει στην κανονική τους λειτουργία σε κλινικές Covid, όπως άλλωστε δήλωσε χτες η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις, έθεσε ερώτημα το libre, στους αρμόδιους της επιτροπής και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Συγκεκριμένα, επί της παρατήρησης ότι υπάρχουν μεν πολλές εισαγωγές αλλά αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται ακόμα αύξηση στην πίεση στις ΜΕΘ, ωστόσο μετατρέπονται και πάλι κλινικές που είχαν αποχαρακτηριστεί, σε κλινικές Covid, τέθηκε το ερώτημα αν προβλέπεται –σε αύξηση των περιστατικών σύμφωνα με τα δυσοίωνα σενάρια– να προκληθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα που παρατηρήθηκε και το χειμώνα, δηλαδή να μη βρίσκουν τα μη Covid περιστατικά (έκτακτα ή προγραμματισμένα) ελεύθερο χειρουργείο για επέμβαση ή ελεύθερο κρεβάτι για νοσηλεία.
«Σχετικά με το τι περιμένουμε να γίνει με τις νοσηλείες των ασθενών Covid και με την αύξηση των νοσηλευόμενων, ακόμη είμαστε αρκετά αισιόδοξοι με την έννοια ότι ακόμα δεν έχουμε δει τη μετακύλιση σε μεγαλύτερες ηλικίες», σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου.
«Δηλαδή, τον Οκτώβρη και Νοέμβριο είδαμε ότι με το που άρχισε η αύξηση του επιδημικού κύματος, με το που αρχίσαμε να βλέπουμε νεαρούς θετικά κρούσματα, αυτομάτως, μέσα σε μία – δύο εβδομάδες είχανε νοσήσει οι γονείς τους και οι παππούδες τους.
Τώρα, επειδή έχουμε μία καλή εμβολιαστική κάλυψη, όχι όσο καλή θα θέλαμε, θέλουμε σίγουρα υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο φορτίο.
Γιατί το πρόβλημα στα νοσοκομεία δε δημιουργείται από έναν 25άρη, ο οποίος θα μπει για τρεις ημέρες. Δημιουργείται από έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας και ο οποίος θα μείνει 15 ημέρες στην Κλινική και μετά μπορεί να χρειαστεί να πάει και στη ΜΕΘ. Είναι τελείως διαφορετικό δηλαδή το προφίλ του ασθενή ανάλογα με την ηλικία του.
Σίγουρα και στο Αττικό, που ξέρω καλά, αυξήθηκε. Τώρα στην εφημερία σήμερα (χτες) που έχουμε, δώσαμε περισσότερα κρεβάτια για Covid, γιατί εκεί που είχαμε ελάχιστους ασθενείς αρχίσαμε να βλέπουμε λίγο να ανεβαίνουν οι εισαγωγές».
Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε στο libre:
- «Να προσθέσω ότι οι κλινικές Covid δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Το σύστημα υγείας έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Τα χειρουργεία, όπως είπατε, εκτελούνται κανονικά. Οι κλινικές Covid υπήρχαν και υπάρχουν και παραμένει σε ετοιμότητα το σύστημα. Δεν υπάρχει πίεση αυτή τη στιγμή, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα κάτι, ότι θα γυρίσουμε σε καθεστώς αυξημένης κίνησης, δηλαδή να σταματήσουν πάλι τα χειρουργεία ή να μετατρέψουμε θαλάμους. Οι κλινικές Covid παραμένουν, υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της λειτουργίας των κλινικών αυτών», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.