Πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η παραπομπή Παππά – Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, ο Γεραπετρίτης και η… αγωνία για τις διαρροές
Ο Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε σε ειδικό δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφεραν να φανούν συσπειρωμένοι υπερασπιζόμενοι το ηθικό πλεονέκτημα και τη σύγκρουσή τους με τη διαπλοκή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε την συζήτηση σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χάραξε και πάλι τις διαχωριστικές γραμμές του από τη ΝΔ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Και δεν ήταν μόνο ο πρόεδρος του κόμματος που έδωσε το παρόν, αλλά και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα με κορυφαίους κομματικούς παράγοντες να παίρνουν το λόγο όπως ο Νίκος Βούτσης. Η υπεράσπιση του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς ήταν το ύψιστο κομματικό και πολιτικό καθήκον για όλο το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο ίδιο κάδρο και την παραπομπή Παπαγγελόπουλου και την παραπομπή Παππά για να αποδείξει ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του λειτουργούν κατ’ εντολή παραγόντων της ελιτ και της διαπλοκής και αυτό επειδή ειδικά για τις τηλεοπτικές άδειες όπως είπε:
- «Τόλμησε να βάλει τα λεφτά των νταβατζήδων, όπως έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, στο δημόσιο ταμείο. Για αυτό τον πάτε σε δικαστήριο. Να χαίρεστε! Γι’ αυτό μας στήνετε δικαστήρια. Για αυτό! Στήστε τα, λοιπόν, αυτά τα δικαστήρια! Είναι παράσημά μας αυτά τα δικαστήρια. Είναι τιμή μας και τα δύο!».
Και μπορεί σε επίπεδο τίτλου το αποτέλεσμα να ήταν η παραπομπή ενός ακόμη υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο τέλος της ημέρας τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της διαδικασίας καθώς η κατάρρευση του βασικού κατηγορητηρίου πάνω στο αδίκημα της δωροληψίας και η ηχηρή απουσία του Πρωθυπουργού καταγράφονται ως ομολογία ήττας από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, από τη σύσταση της προανακριτικής μέχρι και τη χθεσινή ψηφοφορία επέλεξε συνειδητά να μην μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης.
Απώλειες
Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν να αλληλοκατηγορούνται για τις δυο απώλειες που καταγράφηκαν στην ονομαστική μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού. Οι 178 ψήφοι ήταν ένα μεγάλο φάλτσο από τους κατήγορους. Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως ξεκαθάριζαν κατηγορηματικά ότι η ΚΟ ψήφισε ενιαία με διαβεβαιώσεις ακόμη και για τους «επίφοβους» ότι συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή στο θέμα της παραπομπής.
- Οι δυο απώλειες στην ψηφοφορία με το άκυρο και το ΚΑΤΑ της παραπομπής ήταν ένα πλήγμα στο γόητρο της πλειοψηφίας και ιδιαίτερα για εκείνους που στήριξαν με σθένος την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του κ. Παππά
Ο πρώην Υπουργός μάλιστα μετά το αποτέλεσμα φρόντισε να σχολιάσει σκωπτικά το αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι η ΝΔ αφού τράκαρε πάνω στην αλήθεια «ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές» έγραψε ο κ. Παππάς με τον κ. Πλεύρη να σπεύδει στο περιστύλιο να ξεκαθαρίσει στις κάμερες ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από τη ΝΔ. Μόνο που οι αριθμοί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μέχρι εκείνη την ώρα δεν έβγαιναν. 86 Βουλευτές αριθμεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, 86 ήταν τα κατά με τον κ. Παππά να μην έχει δικαίωμα ψήφου.
ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση απείχαν με το ΚΚΕ να τοποθετείται με 12 «παρών» και τρεις Βουλευτές του από τους 15 να απουσιάζουν από τη Βουλή.
Συγγνώμες και… “φάουλ”
Στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα για μια ακόμη φορά απάντησε ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μόνος του για μια ακόμη φορά στα υπουργικά έδρανα.
Ο κ. Γεραπετρίτης θύμισε στο ΣΥΡΙΖΑ την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων και τις δέκα κάλπες που στήθηκαν στη ολομέλεια για δέκα πολιτικούς αντιπάλους ανάμεσά του και πρώην Πρωθυπουργοί.
«Ούτε μια συγγνώμη δεν ακούστηκε» είπε ο υπουργός επικρατείας απευθυνόμενος στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος για το φιάσκο όπως είπε της προανακριτικής κάλεσε τη ΝΔ να ζητήσει και συγγνώμη από τον κ. Παππά.
Δεν απέφυγε όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Γεραπετρίτης το φάουλ.
Η εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στην οποία οδήγησε τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας χαράσσοντας ακόμη βαθύτερα τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ οδήγησε τον κ. Γεραπετρίτη και σε ένα νέο φάουλ.
Ο κ. Τσίπρας έβαλε στο κάδρο της αντιπαράθεσης όχι μόνο το διχασμό που προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης με το διαχωρισμό σε δυο ταχυτήτων πολίτες εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και τον όψιμο υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων και κλάδων και μάλιστα με την απειλή των μαζικών απολύσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και το ζήτημα της διαχείρισης της 19χρονης στην Ηλιούπολη. Για Τρίτη ημέρα η ΝΔ απέφευγε να απαντήσει αν είναι μέλος της ο συλληφθείς αστυνομικός στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της κοπέλας ενώ και το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη δεν έχει δώσει ακόμη πειστική απάντηση γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η φωτογραφία και το όνομά του.
Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε παγώνοντας σε ένα βαθμό το ακροατήριο.
- «Να ενημερώσω λοιπόν ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να το πράξει όταν έχει προχωρήσει η έρευνα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης για τη μη δημοσιοποίηση του ονόματος του κατηγορούμενου αστυνομικού που αντιμετωπίζει τον «μισό» ποινικό κώδικα. Μάλιστα ο υπουργός επικρατείας ήταν ακόμη πιο αφοπλιστικός όταν έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί μέχρι και το τεκμήριο της αθωότητας για τον συγκεκριμένο εγκληματία.