Γέμισαν μέδουσες οι παραλίες στην Χαλκιδική
Επιδρομή από μέδουσες στην Χαλκιδική
Σύμφωνα με το typosthess, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι επισκέπτες διαμαρτύρονται.
Μάλιστα, αρκετοί χρήστες στα social media έχουν καταγράψει τις παραλίες όπου έχουν δει μέδουσες και κάνουν αναφορές συνολικά επτά παραλίες στο Ποσείδι, τη Νέα Σκιώνη, ανάμεσα από Πευκοχώρι και Παλιούρι, λίγο πριν την παραλία της Σάνη, λίγο μετά το Ν. Μαρμαρά και την Τορώνη.
Σύμφωνα με το biodiversitygr.org όλο τον χειμώνα μέχρι και σήμερα οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εντοπίζονταν από Αττική, Πήλιο, Χαλκιδική μέχρι και Καβάλα, όπως και σε ελάχιστα νησιά κοντά σε αυτές τις περιοχές.
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου επισήμανε ότι οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται ενώ όσον αφορά τις συγκεκριμένες μικρές καφέ μέδουσες είπε ότι ανήκουν σε δύο κατηγορίες «ή στην πελάτζια νοκτιλούκα ή στην χρυσάνθεα» οι οποίες είναι τοξικές.
“Πλήρως εμβολιασμένη η δασκάλα που μετάφερε τον κοροναϊό στην κατασκήνωση”
«Οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή εξαιτίας των ρευμάτων γιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης. Θα κάνουν τον κύκλο που έχουν και θα εξαφανιστούν σιγά – σιγά στο ανοιχτό πέλαγος. Αλλά το φαινόμενο εξαρτάται και για ποια μέδουσα μιλάμε. Οι μικρές και καφέ μέδουσες είναι δύο κατηγορίες. Ή είναι η πελάτζια νοκτιλούκα η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική ή είναι χρυσάνθεα που κι αυτή είναι τοξική» είπε, στο sputnik. Σύμφωνα με τον καθηγητή «αυτά τα είδη εμφανίζουν μια περιοδική αύξηση πληθυσμιακή».
«Δεν γνωρίζουμε όμως για ποιο λόγο εμφανίζουν αυτή την πληθυσμιακή έξαρση. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια ανά 4-5 χρόνια εμφανίζεται μια έξαρση μικρότερη ή μεγαλύτερη» ανέφερε.Οι μικρές καφέ μέδουσες είναι τοξικές καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται όπως είπε ο κ. Χιντήρογλου δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται.