Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κλίμα ευνοεί την αντιπολίτευση και ανεβάζουν τους “προεκλογικούς” τόνους

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κλίμα ευνοεί την αντιπολίτευση και ανεβάζουν τους “προεκλογικούς” τόνους

Με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη και δεύτερο το Ηράκλειο Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας δεν αφήνει το χρόνο να περάσει και από τη Δευτέρα ξεκινά περιοδείες ανα την Ελλάδα ενόψει ενός θερμού Φθινοπώρου. Στις αποσκευές του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δυο ισχυρά χαρτιά. Την κριτική των Ευρωπαίων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ενστάσεις των θεσμών για το κόστος του ασφαλιστικού Χατζηδάκη – Τσακλόγλου. 

Του Σωτήρη Μπολάκη

 Η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τον Αλέξη Τσίπρα για να επικοινωνήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση συμμαχιών πάνω στο ρεαλιστικό σχέδιο για την προοδευτική κυβέρνηση.

Αυτό που επιχειρεί είναι να κεφαλαιοποιήσει από την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε εμβληματικές της πρωτοβουλίες, όπως το ασφαλιστικό που πάγωσε μέσω των δανειστών και να πείσει με καλύτερους όρους για το ρεαλισμό του προγράμματός του. 

Δικαίωση 1η

Η κριτική των κρατών μελών στο σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν η έξωθεν επιβεβαίωση της κριτικής που έχει ασκήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε το σχέδιο Πισσαρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αποτέλεσε και τη βάση του Ελλάδα 2.0.

  • Αδιαφάνεια στη διανομή των χρημάτων, αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα προγράμματα των τραπεζών και εξυπηρέτηση συμφερόντων ήταν οι βασικές κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Ελλάδα+ πατά ακριβώς σε αυτές τις κατευθύνσεις που έθιξαν τα κράτη μέλη και που θέλουν την πραγματική οικονομία να γίνεται μέρος της ανάπτυξης και όχι η θυσία για τους μεγάλους ομίλους οι οποίοι ούτως ή άλλως αποτελούν την εκλεκτή και επιλέξιμη πελατεία των τραπεζών που θα διαχειριστούν τα 12,7δισ.€ των πόρων που θα κατανεμηθούν σε μορφή δανείων.

Η κυβέρνηση παρά το σφυροκόπημα δεν απάντησε στην ουσία των  αποκαλύψεων του euractiv ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά να είναι η μόνη σύμφωνα με πληροφορίες που άλλαξε τους όρους του σχεδίου αξιοποίησης και αρκέστηκε μέσω του αρμόδιου Υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη να επισημάνει ότι το κλίμα είναι θετικό στην Κομισιόν και ότι την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα θα λάβει έγκριση.

«Μιλάμε όμως για δάνεια που τα χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι, όχι για την προσωπική περιουσία του κ. Μητσοτάκη. Και είναι γι’ αυτούς τους λόγους που εγκαλείται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τους αδιαφανείς και προβληματικούς σχεδιασμούς της» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του economist με ένα αίσθημα δικαίωσης.

Δικαίωση 2η

Η δεύτερη δικαίωση ήρθε και αυτή μέσω των Ευρωπαίων, αυτή τη φορά όμως από τους δανειστές που είδαν την τρύπα που ανοίγεται από το κόστος μετάβίβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα του Πάνου Τσακλόγλου.

Η πρόταση των θεσμών ήταν αποκαλυπτική για αυτό που όλος ο κόσμος της εργασίας διαμήνυε σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Ότι το αποτυχημένο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης γνωστό και ως ασφαλιστικό Πινοσέτ όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση, προϋποθέτει τη θέσπιση ενός νέου φόρου για να χρηματοδοτηθεί και για να έχει ισχύ η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα μειωθούν οι σημερινές συντάξεις.

  • Από την Κουμουνδούρου μιλούν για ράπισμα στην κυβέρνηση η οποία εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση από την εμβληματική της μεταρρύθμιση την οποία οι ίδιοι κύκλοι απεργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλά είναι μια ακόμη δικαίωση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει και σε αυτή την περίπτωση ότι πρόκειται για εμμονή της κυβέρνησης για την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών όπως είπε στο συνέδριο του economist.

«Ελπίζω σύντομα να μιλάμε όχι για πρόσκαιρη υποχώρηση αλλά για οριστική ματαίωση του σχεδίου αυτού, και από την πλευρά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σ αυτή την κατεύθυνση».

Αποτυγχάνουν παντού

Ο κ. Τσίπρας κατατάσσει πλέον τον πολιτικό του λόγο στη σφαίρα του φαντασιακού και της ανυποληψίας όταν λέει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα, για ρυθμούς ανάπτυξης που θα εκτινάξουν την οικονομία  από το βαθύ έλλειμμα του 7% φέτος σε πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% το 2023, απαντά η κυβέρνηση. Το μεσοπρόθεσμο ωστόσο που ψήφισε η ΝΔ για την επόμενη τριετία  σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Τσίπρα σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή 16δισ.€. Και ενώ τα χρέη των φορολογούμενων αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν και αύξηση των εσόδων από τη φορολογία.

Μια το πάγωμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία θα προκαλούσε ένα δεύτερο γύρο κοινωνικής αναταραχής και μια οι ανέξοδες υποσχέσεις και οι υπολογισμοί της κυβέρνησης έκαναν για μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αναρωτηθεί πως μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βρίσκεται τόσο εκτός πραγματικότητας.

  • «Εκτός κι αν έχει τη σιγουριά ότι δεν θα κληθεί σύντομα να δώσει λογαριασμό γι’ αυτούς τους υπολογισμούς και αυτούς τους σχεδιασμούς, διότι δεν θα ολοκληρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί κι αυτοί οι υπολογισμοί γιατί θα διακοπούν από κάποιες πολιτικές εξελίξεις. Αυτή μπορεί να είναι μια εκδοχή» ανέφερε με τις πολιτικές εξελίξεις να μην είναι άλλες από τις πρόωρες εκλογές.

Οι επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και πριν δυο μήνες στη Ηλεία ή ένα μήνα μετά στην Εύβοια μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται. Και οι τέσσερις περιφέρειες είναι κομβικές για την εκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται ο κ. Τσίπρας με αναταγμένες σχεδόν εκ του μηδενός σε πολλές περιπτώσεις τις κομματικές οργανώσεις και έχοντας προχωρήσει αρκετά τον εσωκομματικό διάλογο για το τι κόμμα πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατά σε υψηλό επίπεδο εκλογικής ετοιμότητας το κόμμα του καθώς ούτως ή άλλως προβλέπεται ένα θερμό Φθινόπωρο.

Έλλειμμα αξιοπιστίας

Το κλίμα πάντως έχει αρχίσει και βαραίνει για τη ΝΔ. Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB στελέχη της Κουμουνδούρου παρατηρούν ότι όλοι οι υπουργοί λαμβάνουν πλέον κάτω από τη βάση στις θετικές γνώμες.

Η κάμψη στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την περασμένη άνοιξη για τη διαχείριση της πανδημίας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τα πρώτα κρούσματα δυσπιστίας που εκδηλώθηκαν από τον ίδιο τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τους επιστήμονες της επιτροπής να ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλο και πλέον να βγαίνουν ανοιχτά και να μιλούν για κυβερνητικές παρεμβάσεις και πιέσεις.

Η τελευταία παρέμβαση του παιδίατρου και επιδημιολόγου Τάκη Παναγιωτόπουλου ήταν αποκαλυπτική και για το θέμα της μάσκας αλλά και για τα ραβασάκια των υπουργών προς την επιτροπή μέσω δημόσιων τοποθετήσεων και δημιουργίας κλίματος κόντρα στις εισηγήσεις της επιτροπής για «Πάσχα στο χωριό» και για το περίφημο  «τελειώσαμε με την πανδημία».

Οι δημόσια αυτή αντιπαράθεση κυβέρνησης – επιστημόνων αυτή τη φορά δεν δικαιώνει αλλά επιβεβαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χειραγώγηση και την εργαλειοποίηση της επιτροπής απο την κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα παλινωδιών που φούντωσαν το κλίμα αμφισβήτησης και ενίσχυσαν τους αρνητές των εμβολίων.

Πάντως όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ το υγειονομικό σπαμποτάζ γίνεται από την ίδια την κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το εργαλείο της ατομικής ευθύνης να μετακυλύει τις ευθύνες του στους πολίτες και όταν αυτό δεν είναι αρκετό να απειλεί και να προκαλεί κοινωνικό αυτοματισμό διχάζοντας της κοινωνία. 

Σχετικά Άρθρα