Εμβολιασμός: Πάνω από 4 στους 10 δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση – Ποιες περιοχές στην Αττική βρίσκονται χαμηλά, πού χτυπά η “ΔΕΛΤΑ”

Εμβολιασμός: Πάνω από 4 στους 10 δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση – Ποιες περιοχές στην Αττική βρίσκονται χαμηλά, πού χτυπά η “ΔΕΛΤΑ”

Τα κρούσματα έχουν επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την παρασκευή 1.997 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και την πίεση σε κυβέρνηση και ειδικούς λόγω της χαμηλής απήχησης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει επίσης αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, με τα 1.997 νέα κρούσματα του 24ώρου, ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 2,9%, και δεν απέχει πολύ από το να «κοκκινίσει». Το «πράσινο» όριο που θέτουν οι ειδικοί είναι το 4%, με την ανησυχία να εντείνεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας δεν έχει κάνει ούτε μία δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό, ενώ συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι πάρα πολύ χαμηλά τα ποσοστά. Πιο αναλυτικά, η ηλικιακή ομάδα 18- 24 ετών που είναι κι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο από το νέο στέλεχος του ιού είναι σε ποσοστό 83,5% ανεμβολίαστη. Οι άνθρωποι 30-39 ετών σε ποσοστό 61% παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στις ηλικιακές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς, δηλαδή στους ανθρώπους 50-59 ετών και 80 και άνω, τα ποσοστό των ανεμβολίαστων παρότι είναι πιο χαμηλά, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό. Οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 36,20%, ενώ στους 80χρονους το ποσοστό είναι 30,20%.

Μεγάλες αποκλίσεις, εμφανίζονται στα ποσοστά των εμβολιασμένων στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «πρωταθλητές» στον εμβολιασμό είναι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, έχοντας εμβολιαστεί με μια δόση σε ποσοστό 81% και πλήρως εμβολιασμένοι το 60%.

Στην ανατολική Αττική με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 21,97% ενώ μόλις το 15,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη Δυτική Αττική το 21% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,30% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Και ο νότιος τομέας της Αττικής έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών με το δείκτη της θετικότητας καθημερινά να ανεβαίνει.

Πού χτυπά η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες, αλλά και στην Ελλάδα καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με άρση μέτρων και επαναφορά περιορισμών. Οι ειδικοί αναφέρουν ανησυχητικά δεδομένα που έχουν προκύψει από τις προβλέψεις των μοντέλων κάνοντας λόγο για κυλιόμενο μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουλίου για 2.600 κρούσματα ενώ οι εκτιμήσεις για τον Αύγουστο, ανεβάζουν τον πήχη στα 3.500 κρούσματα απευθύνοντας έκκληση ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με το μεταλαγμένο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική με 58 και 39 αντίστοιχα,

Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές, από τα συνολικά 1.997 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.022 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 93 ενώ στο Ρέθυμνο Κρήτης ακόμα 73 κρούσματα και στο Ηράκλειο 106.

Ωστόσο, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος: 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).

Σχετικά Άρθρα