Αιφνίδια κλιμάκωση από την Τουρκία με Navtex, Oruc Reis και “σώου” στα Βαρώσια- Δένδιας: Προκαλεί ζημιά ο Ερντογάν- “Όχι” σε Χάγη για οτιδήποτε άλλο πλην υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ

Αιφνίδια κλιμάκωση από την Τουρκία με Navtex, Oruc Reis και “σώου” στα Βαρώσια- Δένδιας: Προκαλεί ζημιά ο Ερντογάν- “Όχι” σε Χάγη για οτιδήποτε άλλο πλην υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ

Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Νewsbomb.gr. Την ίδια ώρα η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο και όλα δείχνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο λόγω των νέων σεισμικών ερευνών που προαναγγέλθηκαν, όσο και εξαιτίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος στα Βαρώσια, στις 20 Ιουλίου, επιμένοντας πως η εισβολή του Αττίλα ήταν “ειρηνευτική επιχείρηση”.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος στην “Καθημερινή:

Ως πρώτο βήμα προς μια πιο προσεκτική αλλά ουσιαστική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται αντιληπτό στην Αθήνα το πρόσφατο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) προς το υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στα ανοιχτά της Σελεύκειας Ισαυρίας (Σιλιφκέ) στη νότια Τουρκία. Πρόκειται για περιοχή στην οποία δεν περιλαμβάνονται μόνο τμήματα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, αλλά και σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Η ενέργεια αυτή λογίζεται, επίσης, ως τμήμα από τα «προεόρτια» της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και της φιέστας που προετοιμάζεται στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, κατά τη θλιβερή επέτειο του Αττίλα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα Βαρώσια.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα περιοριστούν στις σεισμικές έρευνες και δεν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση το σύνολο των πλωτών γεωτρύπανων της ΤΡΑΟ πλέει στη Μαύρη Θάλασσα ή βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά για συντήρηση. Αντιθέτως, το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν ευκαιρία να υπογραμμίζουν τις προθέσεις τους για τα Κατεχόμενα και τη στάση τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα» στηρίζει τη διχοτομική λύση του ψευδοκράτους. «Η χώρα μας δεν ξεχωρίζει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα από τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή την αποφασιστική στάση μας. Αν θα ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μόνο με δύο κράτη. Τα δύο κράτη είναι ίσα, είναι κυρίαρχα, είναι ανεξάρτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οκτάι. Ανάμεσα σε όσα αναμένεται να προαναγγείλει στα Κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν είναι μια πρόταση που έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σημειώνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ήδη 344 αιτήματα από Ελληνοκύπριους και εκτιμά πως αν η διαδικασία προχωρήσει, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 3.000.

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για Χάγη και ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει πρώτα να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους τι θα κριθεί. «Και η ελληνική πάγια θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως υπουργών, είναι ότι εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτά μπορούμε να συζητήσουμε εμείς» κατέστησε σαφές ο Νίκος Δένδιας. «Αν η Τουρκία θέλει κάτι άλλο, δεν θα είμαστε εμείς εκεί να συζητήσουμε» διαμήνυσε.

Περαιτέρω, επεξήγησε πως όταν η Ελλάδα λέει θαλάσσια σύνορα μιλάει για το εύρος των χωρικών υδάτων, το οποίο προσδιορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, που είναι τα 12 μίλια. «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να τεθεί εάν η UNCLOS είναι ορθή ή όχι υπό την κρίση του δικαστηρίου. Η UNCLOS είναι ο νόμος. Το δικαστήριο αποφασίζει κατά τον νόμο, όχι τον νόμο. Κατά συνέπεια λοιπόν, τα χωρικά ύδατα είναι μονομερές δικαίωμα του κάθε κράτους» υπογράμμισε με σαφήνεια και έστειλε το μήνυμα: «Το πότε θα το ασκήσουμε και το πώς θα το ασκήσουμε αυτό είναι ένα δικό μας δικαίωμα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα το συμφωνήσουμε με την Τουρκία».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα, είπε ότι οποιοσδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου αρχίζει και έχει προβλήματα. «Στην καλύτερη για αυτόν περίπτωση δημιουργεί τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας του και του ιδίου του εαυτού του ως παράγοντα του διεθνούς πλαισίου. Στην χειρότερη οδηγείται σε κυρώσεις και σε διάφορα άλλα» προσέθεσε. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπει κυρώσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως ένας από τους λόγους που η Τουρκία σταμάτησε τις παράνομες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή είχε να κάνει με τις επαπειλούμενες κυρώσεις. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και σημείωσε να «μην θεωρούμε ότι οι κυρώσεις είναι κάτι το οποίο είναι μεταφυσικό και εκτός δυνατότητας της διεθνούς κοινότητας να το επιβάλλει».

Σε ερώτηση αν θα βοηθούσε μία απευθείας επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως ήταν και παραμένει οπαδός της κατ’ ιδίαν συνεννόησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου. «Έτσι όπως είναι η δομή στην Τουρκία, οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει την εξουσία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, άρα λοιπόν, εάν υπάρχει μία μικρή πιθανότητα, υπάρχει σε μία επαφή των δύο» αποσαφήνισε.

Κληθείς να σχολιάσει το θερμό ντιμπέιτ που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι δεν μπορείς να μην λες τα πράγματα με το όνομά τους γιατί τότε εκτίθεσαι εσύ και υπογράμμισε πως η εξωτερική μας πολιτική είναι μία πολιτική αρχών. Επιπλέον, ανέφερε πως αυτή την εντολή είχε από τον πρωθυπουργό, αυτή την εντολή υλοποίησε.

Καυτηριάζοντας το casus belli από πλευράς της Τουρκίας, είπε πως είναι τελείως απαράδεκτο και επισήμανε ότι Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον γειτονικής της χώρας και μάλιστα εναντίον συμμάχου, εάν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στις σχέσεις με τη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι έχουμε μία πολύ στενή αμυντική συνεργασία, προσθέτοντας πως τη θεωρούμε στενότατό σύμμαχό μας, ενώ υπογράμμισε ότι όταν χρειάστηκε ήταν παρούσα. «Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις ελληνογαλλικές σχέσεις και στην προσωπική σχέση μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε επιπροσθέτως.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως έχουν γίνει θερμότερες. «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σε μία διαρκή φάση βελτίωσης. Πραγματικά, διότι με τις ΗΠΑ είχαμε μία μακρά σχέση, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Παρά ταύτα το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτικό και βαίνει διαρκώς βελτιούμενο» σημείωσε.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η εκλογή Μπάιντεν στην ηγεσία των ΗΠΑ επηρέασε επί τα βελτίω για την Ελλάδα διότι αισθάνομαι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει πια την αίσθηση πως έχει έναν φίλο του προσωπικό στην ηγεσία της υπερδύναμης.

Νέα τουρκική Navtex στο Καστελόριζο

Πριν λίγες ώρες η γείτονα προχώρησε και σε ακόμη μια από τις συνηθισμένες αλλά πάντα προκλητικές navtex επιχειρώντας γι’ ακόμη μια φορά να ακυρώσει Ελληνική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δηλώντας ότι δικαίωμα για έκδοση ναυτικών οδηγιών έχει στη συγκεκριμένη περιοχή η Τουρκία κι όχι η Ελλάδα.

TURNHOS N/W : 0608/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-07-2021 11:28)

TURNHOS N/W : 0608/21
MEDITERRANEAN SEA

  1. IRAKLEIO NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER HA34-0395/21 PROMULGATED ON 09 JUL 21 COVERING A REGION IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA, IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLAND SET BY THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
  2. CANCEL THIS MESSAGE 141000Z JUL 21.

Όπως αναφέρει το euronews, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι πρόεδροι δέκα μεγάλων Ελληνοαμερικανικών οργανισμών ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο όπως οι ΗΠΑ αιτηθούν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια.

«Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν ενάντια σε περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο και να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τιμωρητικές και αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν περαιτέρω ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια. Επιπλέον, ζητούμε ευπειθώς όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια», αναφέρει η επιστολή που εστάλη την Πέμπτη στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Την υπογράφουν οι ηγέτες της ΑΧΕΠΑ, ΑΗΙ, ΠΣΕΚΑ, Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, HALC, Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Εθνικού Συμβουλίου, Παγκυπρίου Φλόριδας.

Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, οι ομογενείς σημειώνουν πως με αφορμή την επικείμενη 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο απευθύνονται σ’ αυτόν για να μεταφέρουν την βαθιά τους ανησυχία, σχετικά με τις νέες και ανανεωμένες απειλές που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Κύπρος, οι οποίες προέρχονται από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ομογενείς παράγοντες σημειώνουν το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια από την Τουρκία, στις 6 Οκτωβρίου 2020, μία ενέργεια που παραβιάζει άμεσα τα ψηφίσματα του Σ.Α. και ιδίως το 550 και 789, καθώς και τη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 η οποία διακήρυττε πως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση των κατοίκων της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους σε μια λύση «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο – τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Ως εκ τούτου, η απόπειρα του Προέδρου Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς των Βαρωσίων αποδεικνύει έλλειψη ενδιαφέροντος για επανάληψη σοβαρών συνομιλιών για τη διευθέτηση, ευνοώντας την αναζήτηση απτών μέτρων για την προώθηση μιας λύσης «δύο κρατών» σχετικά με την Κύπρο, η οποία παραβιάζει τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρει η επιστολή.

Σημειώνεται επιπλέον ότι οι τουρκικές δραστηριότητες παραβιάζουν γραπτή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προηγούμενες εκθέσεις της Νομοθετικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιστροφή του περίκλειστου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την υποστήριξή της εγκρίνοντας τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Οκτωβρίου 2020, ζητώντας την «αντιστροφή» των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με τα Βαρώσια.

«Ωστόσο, σημειώνει, η Τουρκία δεν έχει αντιστρέψει τις ενέργειές της σχετικά με τη Βαρώσια. Επομένως, μια απλή ρητορική ή κριτική προς την Τουρκία, πλέον δεν επαρκεί. Απαιτείται η άμεση ανάληψη ουσιαστικής δράσης».

Οι ομογενείς υπενθυμίζουν ότι το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ρητά ότι μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων απαιτεί τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Προς τούτο, καλούμε την κυβέρνησή σας να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βάση της οποίας τα Βαρώσια θα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ», επισημαίνουν οι ομογενείς στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια αναφέρονται στα δημοσιεύματα του Τύπου, βάση των οποίων ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου και υποτίθεται ότι θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με το καθεστώς τους.

«Είναι ουσιώδες για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεθνή κοινότητα να κινηθούν προληπτικά και να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω παράνομες ενέργειες του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της Κύπρου. Μια αποτυχία δράσης μόνο θα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ερντογάν στην επιδίωξή του για μια λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, η οποία θα ήταν καταστροφή για τον λαό της Κύπρου και δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η επιστολή των δέκα ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Σημειώνει παράλληλα ότι εν πολλοίς, οι προσπάθειες του Προέδρου Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς των Βαρωσίων προωθώντας μια λύση «δύο κρατών», αποτελεί τρομερή απειλή για την κυριαρχία της Κύπρου, όπως η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

«Όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ αρνήθηκε να αναλάβει δραστηριότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διορθώσουν την κρίση, λόγω μιας επιθυμίας να κατευνάσει την Τουρκία. Το Κογκρέσο, με την υποστήριξη Γερουσιαστών όπως εσείς, επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 1975, παρά τις αντιρρήσεις του κ. Κίσινγκερ. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλακεί στην ίδια εσφαλμένη διπλωματική πρακτική όσον αφορά την Κύπρο, όπως και το 1974».

Υπενθυμίζουν παράλληλα στον πρόεδρο Μπάιντεν, όσα έγραφε ως γερουσιαστής, στις 27 Ιανουαρίου 1989, σε επιστολή του προς τον αείμνηστο Δρα Ντιν Λόμις, τότε πρόεδρο του ΑΗΙ, δηλώνοντας πως «? πρέπει να προτρέψουμε τη νέα κυβέρνηση Τζορτζ Μπους να καταστήσει την Κύπρο υψηλότερη προτεραιότητα πολιτικής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική? Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιώσεις τους για πατρογονική γη και περιουσία που κατασχέθηκαν κατά την εισβολή του 1974 δεν θα παραβλεφθούν. Τέλος, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι έως ότου απομακρύνει τον τελευταίο στρατιώτη της από την Κύπρο, δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας.”

Τέλος, υπενθυμίζοντας στον Αμερικανό πρόεδρο πως εδώ και δεκαετίες είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας ενιαίας, ελεύθερης και ειρηνικής Κύπρου, υπογραμμίζουν ότι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σε μοναδική θέση να καταστήσει την Κύπρο υψηλότερη προτεραιότητα πολιτικής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως είχε προηγουμένως δηλώσει.

Δένδιας: Δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του Ερντογάν

Τη θέση ότι παρά τη σχετική ύφεση των εντάσεων στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις αλλαγής της συμπεριφοράς και των πεποιθήσεων της Τουρκίας, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του στο 25ο Συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς» και ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές εντάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας σημείωσε:

«Αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και των πεποιθήσεών της. Δηλαδή απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και συμμορφώνεται με τους κανόνες».

Όπως σημείωσε, η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό, όπου θα διαφανεί το πραγματικό επίπεδο των εντάσεων.

«Υπάρχει μία ημερομηνία σταθμός ενώπιον μας για να δούμε το επίπεδο των εντάσεων. Και αυτή είναι η 20η Ιουλίου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό που θα συμβεί; Θα το δούμε», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα