Παπαευαγγέλου στο libre: Μας ανησυχεί η έξαρση της επιδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Η χαλάρωση των μέτρων που συνδυάστηκε με τη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» έχουν προκαλέσει τη νέα έξαρση της επιδημίας του κοροναϊού, η οποία καταγράφει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ανεβάζει τον δείκτη θετικότητας (στο 2,46%), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων πέφτει συνεχώς φτάνοντας τα 23 έτη.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Έχοντας, πλέον, στη χώρα ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, βλέπουμε ότι ακόμα και το υπερμεταδοτικό στέλεχος της «Δέλτα» δεν καταφέρνει να προκαλέσει τόσο μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, όπως θα συνέβαινε εάν είχαμε αντίστοιχα κρούσματα το χειμώνα. Άρα, δεν είναι τα κρούσματα εκείνα που θα δημιουργήσουν την πίεση στο ΕΣΥ, όσο τα ανεμβολίαστα άτομα άνω των 50 ετών που πιθανόν θα νοσήσουν βαριά, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και ίσως να διασωληνωθούν.
- Αυτό το σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας (άνω των 50 ετών), που ακόμα διστάζει να εμβολιαστεί είναι λίγο δύσκολο να υποθέσουμε ότι είναι όλοι αρνητές. Η συντριπτική τους πλειονότητα πιθανότατα διστάζει, θορυβημένη από τις σπάνιες σοβαρές επιπλοκές των εμβολίων και πιθανότατα έχει μπερδευτεί από την υπερπληροφόρηση.
Με βάση την παρατήρηση αυτή, το libre, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έθεσε στην Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου το ερώτημα εάν έχει συζητηθεί στην επιτροπή το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί μια πολύ αναλυτική και πολύ συστηματική καμπάνια ενημέρωσης προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που ο φόβος τους απομακρύνει από τον εμβολιασμό, ώστε η σωστή πληροφόρηση να τους ωθήσει να εμβολιαστούν.
«Προφανώς, έχετε δίκιο στην παρατήρησή σας ότι το γεγονός ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων χωρίς αυτή τη στιγμή να βλέπουμε πίεση στο ΕΣΥ, δεν είναι μόνο ότι είναι πολύ νωρίς, με βάση το τι έχει συμβεί στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη απ’ ότι στη χώρα μας, αλλά και με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη που συνεχώς ανασκοπούμε τον αριθμό των κρουσμάτων ανά Δήμο, ανά περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν έχουν πολλά κρούσματα», επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:
- «Και συνεπώς, ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιοχών όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη. Σίγουρα, θα υπάρξει μετακύληση σε κάποιες περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Και αυτή είναι η αγωνία μας. Πόσες είναι αυτές, αν μου επιτρέπετε, οι «τρύπες» που θα επιτρέψουν τα νέα κρούσματα στους νέους να μεταπηδήσουν στους γονείς τους και στους παππούδες τους. Εκεί, θα έχουμε θέμα και θα υπάρξει κάποια αύξηση. Σε ποιο βαθμό περιμένουμε να το δούμε.Όσον αφορά τώρα στην καμπάνια, νομίζω ότι γίνεται μια πάρα πολύ συντονισμένη προσπάθεια. Σαν μέλος και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μπορώ να το πιστοποιήσω αυτό αλλά και η Πολιτεία με όλες αυτές τις δράσεις τις καινούριες που εκπονεί τώρα νομίζω ότι κάνει μια προσπάθεια να πάει προς τον πολίτη και συνεχώς σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε αυτούς που ίσως δυσκολεύονται να έρθουν στα εμβολιαστικά, κέντρα ώστε όχι μόνο να πειστούν αλλά να τους κάνουμε και την ζωή τους λίγο πιο εύκολη, να είναι πιο εύκολο να έρθουν να εμβολιαστούν.Και νομίζω ότι σιγά- σιγά και με την κουβέντα όλο και περισσότερος κόσμος θα προσέρχεται. Βλέπουμε ότι και οι μεγαλύτερες ηλικίες όλο και περισσότερο αυξάνουν σιγά- σιγά, οπότε νομίζω ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Και νομίζω ότι ο καθένας από μας πρέπει να πείσει έναν διπλανό του για να πετύχουμε τον στόχο μας».
Ένα άλλο θέμα που έθιξε το libre, κατά τη χτεσινή ενημέρωση αφορούσε τις διάφορες αψιμαχίες ειδικών που διαφωνούν μεταξύ τους για το αν η αύξηση των τελευταίων ημερών στα κρούσματα οφείλεται ή όχι στο στέλεχος «Δέλτα». Το ερώτημα ήταν τι θα μπορούσαμε να πούμε με πολύ λίγα λόγια στον κόσμο που ανάλογες διαφωνίες –τηλεοπτικά και όχι μόνο debates των ειδικών– προκαλούν περαιτέρω σύγχυση αντί να ενημερώνουν.
Απαντώντας στο libre, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε ότι:
- «Η συμμετοχή της «Δέλτα» στην αύξηση είναι δεδομένη. Απλά, δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Δηλαδή, θα το πω με απλά λόγια. Αν δεν είχαμε την «Δέλτα» θα βλέπαμε πάλι αύξηση, όχι τόσο μεγάλη, αλλά θα βλέπαμε μια σημαντική αύξηση λόγω των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίζουμε, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η «Δέλτα». Αυτή την στιγμή η αύξηση που βλέπουμε σε παγκόσμια κλίμακα συνδέεται με την «Δέλτα». Δεν έχουμε μόνο κρούσματα «Δέλτα» στην Ελλάδα. Άρα δεν μπορούμε να το αποδώσουμε αποκλειστικά και μόνο στη «Δέλτα», αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό σχετίζεται με τη «Δέλτα».