EΕ: Κίτρινη κάρτα για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί σε τροποποίηση του σχεδίου της για το Ταμείο Ανάκαμψης την Τρίτη. Μπορεί το σχέδιο να εγκριθεί τελικά επισήμως και από το Συμβούλιο, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε τροποποιητικές ενέργειες σχετικά με το δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη διασπορά των δανείων και τις εγγυήσεις διαφάνειας -ότι δηλαδή τα δάνεια δε θα πάνε «σε λίγους, ισχυρούς και κολλητούς».
Η χώρα μας αναμένεται να λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη από την κρίση του νέου κορονοϊού.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι ενστάσεις ξεκίνησαν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου, που έχει συστηθεί για να παρακολουθεί την υλοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης. Εκεί, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, με επικεφαλής τη Σελίν Γκάουερ από τη Γερμανία, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.
Τα ερωτήματα έφτασαν ως το Συμβούλιο, όπου αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών, η οποία -όπως επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση – θα γίνεται μέσω τραπεζών. Η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες, και όχι σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιλεγούν από τις τράπεζες.
Επίσης, ανησυχία αποτελεί το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να ελέγξει στα δάνεια μέσω τραπεζών αν ο δανεισμός εξυπηρετεί τις δύο βασικές προϋποθέσεις-πυλώνες του Ταμείου ανάπτυξης: την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ο μόνος έλεγχος που μπορεί να γίνει θα ακολουθήσει, θα γίνει δηλαδή κατόπιν… εορτής, κάτι που ούτε η Κομισιόν, ούτε το Συμβούλιο επιθυμούν.
Έτερη ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη γλώσσα του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης της διαφάνειας και να διευκρινιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
Πηγή: efsyn.gr