Ανάλυση: Τι δείχνουν τα ποιοτικά ευρήματα της MRB και πώς δημιουργούν θεσμικό ζήτημα με τις δημοσκοπήσεις

 Ανάλυση: Τι δείχνουν τα ποιοτικά ευρήματα της MRB και πώς δημιουργούν θεσμικό ζήτημα με τις δημοσκοπήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το νέο σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μια ψήφο στις επόμενες κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής αποδεικνύεται ότι μόνο τυχαία δεν έπεσε στην πανηγυρική ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος στη Νίκαια. Οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB παρά τη διαφορά των 13 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της κυβέρνησης, ήταν για το επιτελείο της Κουμουνδούρου μια ακόμη αποκάλυψη της πραγματικότητας που επικρατεί στην εκλογική βάση των δυο κομμάτων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία στα οποία όπως παρατηρούν δεν αποτυπώνεται απλά δυσαρέσκεια για τη ΝΔ αλλά και απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την οποία σταδιακά έχει αρχίσει να καρπώνεται η αντιπολίτευση.  Το αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική του και αυτό αποτυπώνεται αρχικά στη διαχρονικότητα του ερωτήματος από το Δεκέμβριο του 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

  • Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές;» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπιούνται στήθος με στήθος με την πρώτη να «καλύπτει» τη διαφορά των 13 μονάδων. Πλέον οι ερωτηθέντες απαντούν εξίσου ότι θα ενοχλούνταν από το εάν θα κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.

Εντυπωσιακή εξάλλου είναι και η κάλυψη της διαφοράς από το τελευταίο εξάμηνο καθώς το 40,4% ( από 41,4% Δεκ. 2021) δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 40% (από 37,7% Δεκ. 2020) από το ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ. 

Χάνεται η εμπιστοσύνη

Η υποχώρηση της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται και στις μετρήσεις για πανδημία και την οικονομία.

Οι πολίτες δεν ιεραρχούν ως πρώτο πρόβλημα την υγειονομική κρίση ωστόσο υποχωρεί αισθητά η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαχείριση της πανδημίας ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο της καθημερινότητας τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας με την ανησυχία των πολιτών να αποτυπώνεται έντονα στα ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας και της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή του παρέμβαση στόχευσε ακριβώς σε αυτό το σημείο. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει σχέδιο και αξιοπιστία, διχάζει αντί να ενώνει» ήταν το πρώτο πράγμα που έθιξε στην τοποθέτησή του.

  • Κι αυτό γιατί οι θετικές αξιολογήσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την συνολική διαχείριση της πανδημίας σημείωσαν σημαντική κάμψη 6,5 μονάδων στο στο 38,5% από 45% το Δεκέμβριο του 2020, όπως και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης που διαμορφώθηκαν στο 35,7% από 39% που αξιολογούσαν θετικά τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας καταγράφει μια σταθερή ανοδική πορεία με τη συνολική στάση του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Πανδημίας  να σημειώνει άνοδο σχεδόν 4 μονάδες με τις θετικές εκτιμήσεις να φτάνουν στο 24,1% από το 20,7% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημείο κλειδί της δημοσκόπησης της MRB είναι η καταλληλότητα μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει την αναβίωση του δίπολου μεταξύ των δυο αρχηγών και εκείνο που κρατούν στην Κουμουνδούρου είναι η διαφορά των 11 μονάδων αλλά και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας περνά πλέον μόνιμα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30% με το 31,6% να τον θεωρεί καταλληλότερο.

Θεσμικό ζήτημα με τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση αυτή όπως και η ανάλυση και άλλων μετρήσεων φέρνουν για το ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στην επιφάνεια και το ζήτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων για τον τρόπο λήψης του δείγματος και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν.

Η περίπτωση της opinion poll είναι μια από αυτές. Η δημοσκόπηση της MRB σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν μέρα με τη νύχτα και αυτό φέρνει για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της αξιοπιστίας των μετρήσεων. Οι μεγάλες αποκλείσεις μεταξύ των δυο μετρήσεων όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου αλλά και στα παρεμφερή δημοσκοπικά ερωτήματα και μάλιστα για την ίδια χρονική περίοδο αναφοράς γενούν σημαντικά ερωτήματα.

  • Το ζήτημα έφτασε στη χθεσινή επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής με τη ΝΔ να αρνείται να επιτελέσει το ρόλο που η ίδια η εταιρεία «Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων» δεν έχει αναλάβει τα τελευταία 13 χρόνια όπως σημειώνουν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόθεσή της να μην ανοίξει το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που άπτεται της ποιότητας της Δημοκρατίας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, είναι παραπάνω από εμφανής και την εκθέτει» σημειώνουν με κοινή δήλωσή τους 6 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά η άρνηση της ΝΔ να ελέγξει και τη συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων ασκώντας το θεσμικό της ρόλο αποδίδεται από την αξιωματική αντιπολίτευση στο γεγονός ότι κυβέρνηση με τέτοιες μετρήσεις μπορεί να επαναπαύεται σε αυτές τις «στημένες» όπως τις χαρακτηρίζουν.

Σχετικά Άρθρα