Βρετανία: Τα κρούσματα έχουν τετραπλασιαστεί από τον Ιούνιο
Οι μολύνσεις με κοροναϊό στην Αγγλία έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε διάστημα ενός μήνα από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πριν από την εφαρμογή του σχεδίου του Μπόρις Τζόνσον να ανοίξει πλήρως την οικονομία σε δύο μήνες.
Ο Τζόνσον δήλωσε πως έχει στόχο να βάλει τέλος στις 19 Ιουλίου στους περισσότερους από τους νομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού, παρόλο που μοντέλα δείχνουν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν, υπογραμμίζοντας πως η ζωή είναι ανάγκη να επιστρέψει στην ομαλότητα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από το Imperial College London, τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα διπλασιάζονται κάθε έξι ημέρες, καθώς ενισχύεται ένα νέο κύμα, που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.
Από τη μελέτη, μία από της μεγαλύτερες που έχουν γίνει στη Βρετανία, με συμμετοχή 47.000 ανθρώπων από τις 24 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου, διαπιστώθηκε πως η συχνότητα της νόσου ήταν 0,59% ή 1 στους 170 ανθρώπους, σε σύγκριση με το 0,15% που ήταν από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
«Με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουμε, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι είναι καλό να ανοίξουμε πρόωρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στίβεν Ράιλι, καθηγητής Δυναμικής των Λοιμωδών Νόσων στο Imperial College London.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη άλλους, μη επιδημιολογικούς παράγοντες, όταν λάβει την απόφασή της.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως τα ποσοστά των μολύνσεων με covid ήταν τρεις φορές πιο χαμηλά σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σε σύγκριση με αυτούς που ήταν ανεμβολίαστοι, πράγμα που δείχνει τη σημασία που έχουν οι εμβολιασμοί για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Ο Ράιλι δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν άμεσα στοιχεία που να δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Euro 2020 τροφοδότησε αύξηση των κρουσμάτων, όμως οι γυναίκες ήταν 30% λιγότερο πιθανό να διαγνωσθούν θετικές, σε σχέση με τους άνδρες, πράγμα που πιθανότατα οφείλεται σε διαφορετικά μοντέλα συγχρωτισμού.
«Ο βαθμός στον οποίο κοινωνικοποιούνται οι άνδρες και οι γυναίκες είναι πιθανό να έχει ευθύνη», δήλωσε ο Ράιλι προσθέτοντας πως οι ανησυχίες συγκεκριμένα για το Γήπεδο Ουέμπλεϊ του Λονδίνου, το οποίο φιλοξενεί αγώνες, μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές όσο η αύξηση των συναντήσεων σε εσωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα.
«Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η παρακολούθηση του ποδοσφαίρου έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να έχουν περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα απ’ ό,τι συνήθως».