Αποτίμηση συνδιάσκεψης και… επιδρομή στην περιφέρεια – Γιατί αυξάνει η πίεση στο ΚΙΝΑΛ ενόψει Φθινοπώρου
Νέο κύκλο περιοδειών στην επαρχία ανοίγει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική νίκης της Αριστεράς απέναντι στη Δεξιά όπως τη σάλπισε κατά την έναρξη της προγραμματικής συνδιάσκεψης επέδρασε καταλυτικά στη συσπείρωση της βάσης και η συγκυρία είναι ιδανική για να ξεπεραστούν φαινόμενα εσωστρέφειας στην πιο κρίσιμη ίσως φάση δύο χρόνια μετά τις εκλογές του ΄19.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Σε μια πρώτη αποτίμηση που έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα για την τριήμερη συνδιάσκεψη καταγράφηκε η μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Το ψηφιακό άλμα που πραγματοποίησε η Κουμουνδούρου με την εθελοντική δουλειά δεκάδων νεολαίων να συντονίζουν και να ψηφιοποιούν τη συνδιάσκεψη 2.000 μελών και εκατοντάδων ομιλητών είναι ένα απτό δείγμα ότι το άλλοτε κόμμα των συνιστωσών λειτουργεί πλέον με όρους μεγάλου κόμματος.
- Το δεύτερο στοιχείο που κρατούν στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου είναι ότι επιτεύχθηκε η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στις θέσεις και το πρόγραμμα για την προοδευτική κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό όπως παρατηρούσαν στελέχη κοντά στον πρόεδρο ότι ακόμη και όσοι τάσσονται στην πλευρά της εσωκομματικής αμφισβήτησης δεν θέλησαν να διαταράξουν το ενωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε με πιο σκληρή κριτική απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας για τα δυο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πολυτέλεια της διαμαρτυρίας
Όπως όμως είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι ακόμη και το κείμενο υπογραφών με τίτλο «Προγραμματικές προτάσεις για ένα ριζοσπαστικά αριστερό ΣΥΡΙΖΑ» το οποίο διακινήθηκε πριν την συνδιάσκεψη δεν προχώρησε.
Είχε ήδη επικρατήσει ο ρεαλιστικός ριζοσπαστιμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας, με το κείμενο να συγκεντρώνει περίπου 70 υπογραφές από τις οποίες ξεχώρισαν αυτές του Μάκη Μπαλαούρα και του Σάκη Παπαδόπουλου. Ανάμεσα στις προτάσεις προτείνονταν θέσεις όπως η αυτοδιαχείριση από τους υπαλλήλους μιας εκκαθαρισμένης επιχείρησης έπειτα από υπαγωγή της σε καθεστώς πτώχευσης ή η θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα κατά τα πρότυπα των ανώτατων αμοιβών του Δημοσίου.
Ωστόσο σκέψεις και ανησυχίες όπως αυτή που εκφράστηκε από το Νίκο Φίλη ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής στο πολιτικό σύστημα μιας αέναης κατάστασης η οποία θέλει το ΣΥΡΙΖΑ να εξελίσσεται στο μεγάλο κόμμα στη θέση μόνιμης αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη ΝΔ μονίμως κυβέρνησης, εκλαμβάνονται από στελέχη της προεδρικής πτέρυγας ως στρατηγική ήττας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κόμμα διαμαρτυρίας διαμηνύουν τα ίδια στελέχη σημειώνοντας μάλιστα, ότι αυτή η ηττοπαθής στάση σε συνδυασμό με τις εξάρσεις περί αποκήρυξης του μνημονιακού παρελθόντος και ολικής επαναφοράς του κόμματος σε θέσεις κόντρα σε όσα έχει νομοθετήσει ως κυβέρνηση, δεν είναι παρά η λεγόμενη και πολυτέλεια της διαμαρτυρίας.
Πίεση στο ΚΙΝΑΛ
Σε κάθε περίπτωση το επίδικο της συνδιάσκεψης ήταν η συνομολόγηση μιας ατζέντας για την προοδευτική διακυβέρνηση με το εύρος της αναφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ να συναποφασίζεται ότι πρέπει να απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις είτε σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων είτε και σε επίπεδο ηγεσίας των πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και του κέντρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας καταθέσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκε στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και των προοδευτικών δυνάμεων μη εξαιρώντας ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ. Στέλεχος κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι πλέον υπάρχει η ατζέντα και σε αυτή θα κληθούν όλοι όσοι τοποθετούνται στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις.
Η πίεση στο δημόσιο λόγο του κ. Τσίπρα θα εντείνεται και από το Φθινόπωρο και έπειτα όταν θα ανοίξει η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το ερώτημα “με ποια ατζέντα και με ποιους για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ;” εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το βασικό πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης και στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.