Από 2,5% έως 5,5% προσδιορίζει την ανάπτυξη το 2021 το ΙΟΒΕ
Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εντός και εκτός Ελλάδος, οι παρεμβάσεις πολιτικής για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας και η αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ εφέτος, όπως τονίσθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών ανακοίνωσε σήμερα δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας. Στο βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο δεν θα σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα είναι ταχύτερη της αναμενόμενης στην αρχή του έτους και οι παρεμβάσεις στήριξης, όπως και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι στον προϋπολογισμό, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος, με ρυθμό 5,0-5,5%.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα προέλθει κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+12% με +15%) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (+3,5% με +5,5%). Αύξηση θα σημειωθεί και στις επενδύσεις (+14% με +17%). Η δημόσια κατανάλωση επίσης θα ενισχυθεί, από 3,0% έως 4,5%. Η ισχυρά ανερχόμενη εγχώρια ζήτηση θα αποτυπωθεί στη ζήτηση για εισαγωγές (+10% με +13%).
Στο δυσμενές σενάριο του ΙΟΒΕ, ήτοι εφόσον σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας, εγχωρίως και διεθνώς, που θα επενεργήσει αρνητικά στην τουριστική περίοδο, αλλά και στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, διευρύνοντας ωστόσο περαιτέρω τις παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η ανάπτυξη θα συγκρατηθεί στην περιοχή του 2,5-3,0%.