“This is Athens”: Η ομάδα εθελοντών που ξεναγεί τουρίστες στην άγνωστη πλευρά της Αθήνας
“Κατανοήστε την εξέλιξη της Αθήνας μέσω της αρχιτεκτονικής της, με τη βοήθεια ενός Αθηναίου. Διάσπαρτα σε όλη την ελληνική πρωτεύουσα είναι ερείπια, μνημεία και ορόσημα που αποκαλύπτουν πολλά στρώματα ιστορίας. Από περίτεχνα κυβερνητικά κτίρια έως βυζαντινές εκκλησίες, διαμερίσματα Bauhaus και σύγχρονα ορόσημα, η αρχιτεκτονική της Αθήνας αποκαλύπτει συναρπαστικές ιστορίες μετανάστευσης και εξευγενισμού.”, αναφέρει το σάϊτ του οργανισμού “This is Athens”, μιας ομάδας εθελοντών που αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν ξένους επισκέπτες στις όψεις της πρωτεύουσας που δεν είναι ίσως ορατές από έναν βιαστικό επισκέπτη που στέκεται μόνο στην τουριστική εκδοχή της Αθήνας.
Ο οργανισμός είχε αναστείλει τις επισκέψεις λόγω της πανδημίας και ξεκινά τώρα ξανά.
«Η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung παρουσιάζει την πρωτοβουλία της δράσης “With a Local”, που μέσω του επίσημου οδηγού της Αθήνας “This is Athens” φέρνει σε επαφή επισκέπτες με εθελοντές Αθηναίους, οι οποίοι αναλαμβάνουν θεματικές περιηγήσεις στις γειτονιές της Αθήνας».
Τέλος, μία ιστορική αναδρομή: «Η κυριαρχία των Βαυαρών διήρκεσε από το 1832 μέχρι το 1862 και δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Έλληνες. Αλλά η επιρροή της στην εικόνα του αθηναϊκού κέντρου παραμένει εμφανής μέχρι σήμερα. Αρχιτέκτονες όπως οι Λέο φον Κλέντσε και Φρίντριχ φον Γκέρντνερ από το Μόναχο άφησαν πίσω τους μεταξύ άλλων το κτίριο της Βουλής, τα παλαιά Ανάκτορα.
Μας το θυμίζει η επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια (από την ελληνική επανάσταση) στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Εντυπωσιακές οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης γύρω στο 1870, με τον Παρθενώνα να δεσπόζει εν μέσω ερειπίων. Ο Κλέντσε επέμενε να διασώσει την αρχαία κληρονομιά, ενώ αντιθέτως ο ανταγωνιστής του Καρλ Φρίντριχ Σένκελ, από την Πρωσία, ήθελε να οικοδομήσει τα Βασιλικά Ανάκτορα στην Ακρόπολη. Ευτυχώς επικράτησε η άποψη του Κλέντσε».
Στο σάϊτ αναφέρεται μεταξύ άλλων: Πιθανά σημεία εκκίνησης είναι το περίπτερο σημείων πληροφοριών στο Σύνταγμα ή το Δημαρχείο. Οι ντόπιοι είναι μη αμειβόμενοι Έλληνες Αθηναίοι που παρέχουν τις προσωπικές τους απόψεις και όχι επαγγελματίες ξεναγούς. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όλη τη διάρκεια της βόλτας.
Μεταξύ των εθελοντών που αναλαμβάνουν τις ξεναγήσεις βλέπει κανείς τον Σπυρίδωνα Κ., Σύμβουλο Ψηφιακού Μάρκετινγκ | Ειδικός προορισμού | ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ | Φωτογράφος | ΙσοςΥποστηρικτής δικαιωμάτων | Κριτικός κινημα, την Κατερίνα Λ. που δηλώνει παθιασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μου αρέσει επίσης το περπάτημα, η τέχνη, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά, ενώ στο info του οργανισμού αναφέρεται:
Ζήστε την πραγματική Αθήνα
Χιλιάδες επισκέπτονται την Αθήνα κάθε μέρα, αλλά λίγοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αθήνα σαν ντόπιος. Γνωρίστε την κοινότητα των ντόπιων και ακολουθήστε τα βήματά τους, ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς και μέρη ενδιαφέροντος.
Τι κάνουν οι Αθηναίοι στον ελεύθερο χρόνο τους; Πώς εξισορροπούν την καριέρα και την προσωπική τους ζωή; Πότε και πού βγαίνουν; Μια κοινότητα καταλαβαίνων Αθηναίων θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας και θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στην πόλη. Άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο προσφέρουν την προσωπική τους οπτική για το τι κάνει την Αθήνα τόσο ακαταμάχητη και μοναδική.
Επιλέξτε έναν θεματικό περίπατο με έναν ντόπιο και μάθετε περισσότερα για τον άλλον, καθώς και για να γνωρίσετε την Αθήνα ως εμπιστευτική. Ζήστε τον πραγματικό αθηναϊκό τρόπο ζωής και εξερευνήστε τα μέρη που δεν θα βρείτε σε κανέναν τουριστικό οδηγό.