Γερμανία: “Ναι”σε συνδυασμό του εμβολίου της AstraZeneca με εμβόλιο mRNA

Γερμανία: “Ναι”σε συνδυασμό του εμβολίου της AstraZeneca με εμβόλιο mRNA

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη με μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια τύπου mRNA (BioNTech/Pfizer, Moderna), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, υιοθετώντας την σχετική σύσταση που εξέδωσε χθες η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ο συνδυασμός ενός εμβολιασμού με AstraZeneca με μια δεύτερη δόση με BioNTech ή Moderna προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη προστασία – τουλάχιστον όση προστασία προσφέρουν δύο δόσεις από ένα εμβόλιο mRNA», τόνισε ο κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι ασφαλή και προσφέρουν επίσης καλή προστασία.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ακόμη ότι με τον συνδυασμό των δύο διαφορετικών εμβολίων, το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού μπορεί να περιοριστεί στις τέσσερις εβδομάδες, γεγονός το οποίο, όπως εξήγησε, διευκολύνει όσους επιθυμούν να πετύχουν γρηγορότερα την πλήρη προστασία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η δυνατότητα συνδυασμού θα καταστήσει το σκεύασμα της AstraZeneca ελκυστικότερο και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα εμβόλια. «Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα θα είμαστε το φθινόπωρο. Μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό με ικανοποιητική ταχύτητα», πρόσθεσε, με το βλέμμα και στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. «Οι διακοπές, έπειτα από τόσο καιρό περιορισμών, είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε και κάλεσε τους Γερμανούς να παραθερίσουν φέτος στο εσωτερικό.

Ο Γενς Σπαν εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις χωρίς προφανώς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το υπουργείο Υγείας. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι ανακοινώσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία» στους πολίτες. «Αν το γνωρίζαμε, η επικοινωνία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα των πολιτών», δήλωσε ο κ. Σπαν.

Σχετικά Άρθρα