Εθνική Πινακοθήκη: Ο 49χρονος είχε αποπειραθεί να πουλήσει τους πίνακες στο εξωτερικό
Η επιστροφή των δύο από τα τρία έργα που κλάπηκαν το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη είναι το θέμα των ημερών, καθώς είχε χαρακτηριστεί η κλοπή του αιώνα. Πίσω όμως από αυτή την κλοπή υπάρχει ένας άνθρωπος, που σύμφωνα με την ομολογία του δεν έκλεψε τα έργα για να τα πουλήσει κερδίζοντας ένα αμύθητο ποσό, αλλά ένας πραγματικά φιλότεχνος, που τα πήρε από την αγάπη του για τη ζωγραφική.
Τα όσα είπε ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής γεννούν πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες. Καταρχάς, οι αρχικές εκτιμήσεις των Αρχών το 2012 ήταν ότι επρόκειτο για δύο άτομα, που μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό και να πάρουν με χειρουργικές κινήσεις τα έργα.
Τώρα με τα όσα υποστηρίζει ο 49χρονος όλα αυτά ανατρέπονται. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που δεν έχει ποινικό μητρώο, επιμένει ότι μπήκε χωρίς βοήθεια μέσα στην Πινακοθήκη, πήρε όπως όπως ό, τι έργα βρήκε μπροστά του και ότι ποτέ δεν λειτούργησε ο συναγερμός.Παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του, υποστηρίζει ότι το ένα έργο το πέταξε και το κίνητρό του δεν είχε να κάνει με το κέρδος.
Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA όμως ο ολλανδός ερευνητής έργων τέχνης Arthur Brand, ο 49χρονος επιχείρησε να πουλήσει τον Πικάσο στο εξωτερικό.
Τι αναφέρει ο Ολλανδός ερευνητής έργων τέχνης
«Πληροφορήθηκε πέρυσι ότι αυτός ο άνδρας κρυβόταν στην Ολλανδία, είχε δραπετεύσει από την Ελλάδα γιατί φοβόταν ότι η Αστυνομία ήξερε το όνομά του. Επίσης ξέρω ότι εμπλέκεται και άλλο άτομο, δεν ξέρω το όνομα αλλά είχε συνεργό» ανέφερε ο ολλανδός ερευνητής, συμπληρώνοντας:
«Είναι δύο. Αυτός που συνελήφθη τώρα και ένα ακόμα φίλος του. Είναι από την Ελλάδα».
Όπως υποστήρξε στην εκπομπή ο ερευνητής, ο ελαιοχρωματιστής, που δηλώνει λάτρης του Πικάσο, επιχείρησε μάταια να πουλήσει το «Γυναικείο Κεφάλι».
- «Προσπάθησε να πουλήσει τους πίνακες, κάτι το οποίο ήταν δύσκολο, γιατί εάν έχεις χρήματα για να αγοράσεις έναν πίνακα του Picasso, θα αγοράσεις ένα νόμιμο Picasso και όχι παράνομο, γιατί ένα κλεμμένο πίνακα δεν μπορείς να τον δείξεις πουθενά. Αυτός ο άνδρας προσπάθησε ξανά και ξανά να βρει έναν αγοραστή και στο μεταξύ αυτό που άκουσα είναι ότι, ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία, προσπάθησε να πουλήσει τον πίνακα στη Γερμανία», πρόσθεσε ο Arthur Brand.
Η παρουσία του ελαιοχρωματιστή στην Ολλανδία επιβεβαιώνεται και από τις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο. Εκεί φαίνεται να πέρασε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ενώ και καθ’ όλη τη διάρκεια των 9 ετών από τη κλοπή των πινάκων, τα ταξίδια του στην χώρα ήταν εξαιρετικά συχνά.