Επαγγελματίες εστίασης: “Δεν είμαστε ιατρικοί επιτηρητές ούτε χωροφύλακες”

Επαγγελματίες εστίασης: “Δεν είμαστε ιατρικοί επιτηρητές ούτε χωροφύλακες”

Σοβαρές και εύλογες αντιδράσεις προκάλεσαν στον κλάδο της εστίασης οι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη διασκέδαση δύο ταχυτήτων και τον διαχωρισμό των μαγαζιών ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί οι πελάτες, με τους επιχειρηματίες να καλούνται να αναλάβουν και ρόλο ελεγκτή. Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ότι η εξαγγελία των κυβερνητικών προτάσεων «είναι αντίθετη στην αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως αυτοτελές ανθρώπινο δικαίωμα», χαρακτηρίζει «δυστοπική» τη σχετική πρόταση και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητά ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους, με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.

  • «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!

Ο ρόλος μας είναι να φιλοξενούμε τους φίλους και πελάτες μας, στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να “αποδράσουν” από τη δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!… Τασσόμαστε ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων και μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές», τονίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

  • «Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τζίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς», επισήμανε ο Γ.Γ της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης μιλώντας στο newsit.gr.
  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας επίσης στο newsit.gr, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την εφαρμογή του μέτρου, αν και χαρακτήρισε «θετικό το δικαίωμα της επιλογής», αφού δίνει μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και στην πράξη ήταν μέχρι σήμερα κλειστές. «Πρακτικά θα δούμε πως αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου που θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Περιμένουμε όμως και περαιτέρω διευκρινήσεις. Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μεικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self test που θα πρέπει να κάνουν», παρατήρησε.
  • «Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Σχετικά Άρθρα