Τσίπρας: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση μισθού – Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία
Δύο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις ανέλαβε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εργασία, μετά το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα του Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 20%, την επόμενη μέρα της συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης και παράλληλα δεσμεύτηκε για θέσπιση 35ωρου, χωρίς μείωση της αμοιβής αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών, οι οποίες όμως σχεδιάζει να μειωθούν.
Οι βασικές εισηγήσεις
- Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση.
- Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα.
- Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.
- Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.
- Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.
- Ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών, που θα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
- Κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη.
- Επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης.
- Αναθεώρηση πλαισίου ομαδικών απολύσεων.
- Θέσπιση αυστηρού πλαισίου για τις εργολαβίες.
- Μετατροπή σε αορίστου όσων εργάζονται με μπλοκάκια και με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας.
- Ρύθμιση τηλεργασίας με ενίσχυση του πλαισίου και σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις.
«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο»
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα ορίζει το «πώς θα χτίσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή και πάνω απ’ όλα, δίκαιη». Οι πέντε αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική, τόνισε.«Το πρώτο άρθρο του νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων» είπε και τόνισε ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη».
- Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι». «Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νοιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν ήταν ποτέ αν θα μείνουμε στην Ευρώπη αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη και εξήγησε: «Το ζήτημα είναι αν θα πιάσουμε ή έστω θα πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε μια σειρά κοινωνικών δεικτών, κριτηρίων και δικαιωμάτων, με πρώτο αυτό της εργασίας και του διαθέσιμου εισοδήματος.
«Ακόμη και στη καρδιά του Δυτικού καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για το τέλος του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών», είπε ακόμα.
- «Μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Το ζήτημα για τη χώρα μας δεν ήταν ποτέ αν θα «μείνουμε Ευρώπη» αλλά εάν ήμασταν και «θα γίνουμε Ευρώπη»», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε: «Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων, στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42».
«Η αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ θέλει να κρατήσει τη χώρα στο «εδώ είναι Βαλκάνια»», τόνισε.