Ανοιχτό παράθυρο για την συνέχιση της ευελιξίας-Απάντηση Τζεντιλόνι στον Παπαδημούλη

Ανοιχτό παράθυρο για την συνέχιση της ευελιξίας-Απάντηση Τζεντιλόνι στον Παπαδημούλη

Ανοιχτό το παράθυρο για συνέχιση της ευελιξίας στα κράτη μέλη και για μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων αφήνει η Κομισιόν δια του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) πριν την άρση της γενικής ρήτρας διαφυγής.

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμιζε πως «η προσωρινή ευελιξία των κρατών μελών να αποκλίνουν από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν και θετική, δεν επαρκεί, καθότι τυχόν άρση της γενικής ρήτρας διαφυγής πριν την επαναφορά του πραγματικού ΑΕΠ σε προ κρίσης επίπεδα θα οδηγήσει σε de facto καταστρατήγηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Αναγνωρίζοντας πως «η πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά το πλαίσιο του διαλόγου, με υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλείμματος, σημαντικές απώλειες παραγωγής, αυξημένες επενδυτικές ανάγκες και την εισαγωγή νέων εργαλείων πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ», ο Επίτροπος Τζεντιλόνι επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «η απόφαση όσον αφορά την απενεργοποίηση ή τη συνέχιση της εφαρμογής ρήτρας διαφυγής θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο συνολικής αξιολόγησης της κατάστασης της οικονομίας βάσει ποσοτικών κριτηρίων. Το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλη του 2019) θα είναι το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προβεί η Επιτροπή σε αυτή την αξιολόγηση».

Επιπλέον, τονίζει πως «μετά την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές καταστάσεις κάθε χώρας, αξιοποιώντας πλήρως την ευελιξία σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος δεν έχει ανακάμψει στο προ της κρίσης επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας».

Mε αφορμή τα παραπάνω ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. Το καταδεικνύουν η εκτίναξη του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων των κρατών μελών, η αύξηση της ανεργίας και οι τεράστιες επενδυτικές ανάγκες για μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη. Και είναι αναγκαίο αυτή η αναθεώρηση να ολοκληρωθεί πριν την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε ξανά σε νέους γύρους μονόπλευρης λιτότητας ή σε de facto παραβίαση των κανόνων για το χρέος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ιδίως για τις χώρες του Νότου».

Διαβάστε εδώ την ερώτηση και την απάντηση της Κομισιόν

Σχετικά Άρθρα