Μετά τα self tests, το ασυμβίβαστο νέο σημείο σύγκρουσης κυβέρνησης – φαρμακοποιών – Δαγρές: Εκδικητική η διάταξη
Το σήριαλ της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και φαρμακοποιών μας επιφυλάσσει, όπως φαίνεται πολλά επεισόδια ακόμα… Σαν να μην έφτανε η πρόσφατη διένεξη μεταξύ των δύο μερών για τη συνέχιση της διανομής των self test από τα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να ανακοινώνουν το τέλος της δωρεάν διάθεσης των τεστ από τις 19 Ιουνίου, και την αντίδραση Σκέρτσου, Γεωργιάδη και Πελώνη, με δηλώσεις για «διανομή των self test από άλλα κανάλια», ήρθε και το ασυμβίβαστο!
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Νέα αναστάτωση μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών ξέσπασε την εβδομάδα που μας πέρασε, από την ξαφνική ανακοίνωση -χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση των συλλόγων των φαρμακοποιών ή των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών- Σχεδίου Νόμου που αναρτήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα της Βουλής. Στο Σ/Ν, μεταξύ ορισμένων διατάξεων που αφορούν τα Φαρμακεία, υπάρχει και μία διάταξη που προβλέπει θέσπιση ασυμβίβαστου ταυτόχρονης διοίκησης σε τοπικό (ή τον Πανελλήνιο) Φαρμακευτικό Σύλλογο και σε Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών.
- Πρόκειται για μία παρέμβαση που αφορά χιλιάδες φαρμακοποιούς και προβλέπεται να επηρεάσει τον σημαντικό τομέα του εφοδιασμού των φαρμακείων της χώρας, σε επίπεδο χονδρεμπορίου. Η κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κλάδου, χωρίς να εξηγήσει ποιο πρόβλημα υπάρχει και «θα λυθεί» με τη διάταξη του νομοσχεδίου, χωρίς διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, προχώρησε στην ανάρτηση της διάταξης στο Σ/Ν.
Από τη μεριά τους, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτή η νομοθετική παρέμβαση δεν επιλύει υπάρχοντα προβλήματα, αντίθετα θα προκαλέσει δυσλειτουργίες. Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών τονίζουν ότι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς κατοχυρώνει την αυτονομία στη λειτουργία των συνεταιρισμών και προβλέπει να είναι αυτοδιοικούμενοι. {Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος: (Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι), η παράγραφος 4, προβλέπει και ρυθμίζει την αυτονομία τους: 4. Οι γεωργικοί και αστικοί συνεταιρισμοί κάθε είδους αυτοδιοικούνται σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του καταστατικού τους και προστατεύονται και εποπτεύονται από το Κράτος, που είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την ανάπτυξή τους}.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου η συγκεκριμένη διάταξη και με τον συγκεκριμένο αιφνιδιαστικό τρόπο.
Το libre μίλησε με τον Φαρμακοποιό, κ. Γιάννη Δαγρέ, αντιπρόεδρο Β’ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
«Τα ασυμβίβαστα είναι ζωτικά εργαλεία μιας Δημοκρατίας για την αποθάρρυνση της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια ολίγων που θα μπορούσαν να καταλύσουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Αυτό, όμως, το εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν το ασυμβίβαστο τίθεται για τους σωστούς λόγους και με τον σωστό τρόπο. Όχι, με αυτό τον ξαφνικό τρόπο και χωρίς προηγούμενο διάλογο με τον κλάδο, χωρίς θεμελίωση του σκεπτικού που τέθηκε… Με τον τρόπο που τέθηκε το ασυμβίβαστο, φαίνεται η διάταξη να είναι εκδικητική από τη μεριά της Κυβέρνησης εναντίον θεσμών και θεμελιωδών αξιών».
· Οι διαφωνίες σχετικά με τη χορήγηση των self test από τα φαρμακεία φαίνεται να έχουν διευθετηθεί…
«Αρχικά, υπήρξαν αποφάσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας σύμφωνα με τις οποίες αρνούνταν τη χορήγηση των self test από τα φαρμακεία. Την εβδομάδα που μας πέρασε, άρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και τώρα όλοι συμφώνησαν να χορηγούν τα self test».
· Το θέμα έχει επιλυθεί οριστικά ή υπάρχει περίπτωση να «ξανανοίξει»;
«Ναι, μπορεί να ξανανοίξει, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, βάσει του συνυπογεγραμμένου συμφώνου που έχουμε υπογράψει την 1η Απριλίου. Η συμφωνία εκείνη αφορούσε τη χορήγηση των self test έως 31 Μαΐου. Δώσαμε παράταση για να καλύψουμε, κυρίως, τα παιδιά που θα έδιναν εξετάσεις και τους καθηγητές. Η επιτροπή συνεδρίασε και έχει καταλήξει σε κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα, αναφορικά με μία σειρά ζητημάτων που τέθηκαν βάσει της συμφωνίας. Οπότε, αποκαταστάθηκε η λειτουργία της συμφωνίας και προχωράει. Συνεπώς, η πλευρά των φαρμακοποιών δεν έχει, αυτή τη στιγμή, λόγο να αναφέρει ότι έχει εξαπατηθεί, επειδή αθέτησε η κυβέρνηση τον λόγο της απέναντί μας, ώστε να αναγκαστούμε να υπαναχωρήσουμε από το ρόλο μας. Προς το παρόν τουλάχιστον, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Αξίζει να σχολιάσουμε, ωστόσο, ότι η αιχμή που «πέταξαν» μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων για μη καταλληλότητα των self test, εν μέσω της αντιπαράθεσης για τη συνέχεια διανομής των τεστ αυτοδιάγνωσης, δεν απαντήθηκε, παραμένει αιωρούμενη, όπως και το ερώτημα, εάν αυτή η αιχμή βασιζόταν σε αντικειμενικά δεδομένα ή αποσκοπούσε στην πρόκληση μεγαλύτερου αναβρασμού μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών και εμπλοκής πιθανότατα και των πολιτών, αυξάνοντας το θόρυβο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.