Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρει το τελευταίο Σχέδιο Συμπερασμάτων για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρει το τελευταίο Σχέδιο Συμπερασμάτων για την Τουρκία

Συγκρατημένη γλώσσα ως προς την Τουρκία, χωρίς πολλές παραχωρήσεις και η οποία μάλλον ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, περιλαμβάνει το τελευταίο σχέδιο Συμπερασμάτων, που αναμένεται να συζητηθεί σε λίγη ώρα από τους «27» στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το κείμενο, βασικά σημεία του οποίου ετέθησαν υπόψη του «Βήματος», οι ηγέτες καλωσορίζουν μεν την αποκλιμάκωση που έχει επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτή «απαιτείται να διατηρηθεί».

Η ορολογία περί «σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης» διαδικασίας για την ενίσχυση της ευρωτουρκικής συνεργασίας, όπως διατυπώθηκε στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και στην Έκθεση Μπορέλ διατηρείται, ενώ αναμφίβολα η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Προσφυγικό
Κρίσιμο σημείο σχετικά με την Τουρκία στα Συμπεράσματα είναι τα όσα αναφέρονται για το Μεταναστευτικό και πιο συγκεκριμένα για την επιπλέον χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016.

Οι «27» καλούν «την Επιτροπή να καταθέσει χωρίς χρονοτριβή επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες και τις φιλοξενούσες κοινότητες σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και άλλα σημεία της περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει διαμορφώσει σχετικό έγγραφο, με την πρότασή της για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις προαναφερθείσες χώρες για την περίοδο 2022-2024, εκ των οποίων τα 3,5 δις. ευρώ περίπου προορίζονται για την Τουρκία.

Τελωνειακή Ένωση
Επιπλέον και παρά τις πιέσεις του Βερολίνου, φαίνεται ότι τα εμπόδια για κάποια δραματική προσφορά προς την Άγκυρα στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, παραμένουν αρκετά υψηλά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο, με σκοπό τη διαμόρφωση εντολής για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης, τις τρέχουσες δυσκολίες για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη (σαφής αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Αυτή η εντολή μπορεί να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, υποκείμενη σε πρόσθετη οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Σημειώνεται ότι η Γερμανία θα επιθυμούσε να δοθεί άμεσα η εντολή για την έναρξη όλης της διαδικασίας.

Σχετικά Άρθρα