Ορμπάν για τον αμφιλεγόμενο νόμο: “Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία…”

Ορμπάν για τον αμφιλεγόμενο νόμο: “Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία…”

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ξαναδιαβάσουν την ουγγρική νομοθεσία. «Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, αλλά με τον τρόπο που οι γονείς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ. Παρακαλώ διαβάστε την», δήλωσε ο Βικτόρ Ορμπάν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο.

Ο Βικτόρ Ορμπάν αναμένεται να έχει μια δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους του, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου από το ουγγρικό κοινοβούλιο, που κάνει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Η νομοθεσία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της επίθεσης στις ευρωπαϊκές αξίες.

Μακρόν: Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι ηγέτες 17 χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Την επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας και της Αυστρίας.

Στην επιστολή τους, οι 17 ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι με αφορμή τις “απειλές κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως την αρχή της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού”, θέλουν να εκφράσουν την προσήλωσή τους στις «κοινές θεμελιώδεις αξίες» που κατοχυρώνονται στο ‘Αρθρο 2 της Συνθήκης ΕΕ “. “Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις διακρίσεις εις βάρος της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, επιβεβαιώνοντας ότι υπερασπιζόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Ο σεβασμός και η ανοχή βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου”, καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά Άρθρα