“Κλείνει” τον ανασχηματισμό και αναχωρεί για Βρυξέλλες – Αποφάσεις για νέα κονδύλια στην Τουρκία

“Κλείνει” τον ανασχηματισμό και αναχωρεί για Βρυξέλλες – Αποφάσεις για νέα κονδύλια στην Τουρκία

Στις Βρυξέλλες  μεταβαίνει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στην διάρκεια του δείπνου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την Τουρκία, με το μεταναστευτικό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με κοινοτικές διπλωματικές πηγές, η Κομισιόν προτείνει να διοχετευτούν επιπλέον κεφάλαια στην γειτονική χώρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τα τέλη του έτους.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με τον αυτονόητο βέβαια όρο να μην αποκλείεται η Κύπρος.

  • Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, δε, επαναλαμβάνεται η αιρεσιμότητα της ευρωτουρκικής ατζέντας εφόσον η Τουρκία ξαναπιαστεί υπότροπος πρόκλησης εντάσεων, ενώ στο κεφάλαιο για το Κυπριακό καταβάλλεται διπλωματική μάχη προκειμένου να καταγράφεται σαφώς ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι κατά κανέναν τρόπο αποδεκτή.

Εντός των τειχών, πάντως, η κυβέρνηση σκιαγραφεί μεθοδικά κλίμα επόμενης ημέρας μετά την κρίση της πανδημίας.

Με συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκτιμήσεις ρωμαλέας ανάπτυξης, επισημαίνεται το κλίμα πολιτικής σταθερότητας είτε με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών κατάλοιπων της καραντίνας όπως ήταν οι μάσκες και η απαγόρευση κυκλοφορίας είτε με το «δώρο Ζάεφ» και την μετάθεση για το Φθινόπωρο της κύρωσης των Πρωτοκόλλων Συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, που θα άφηνε πολιτικές γρατζουνιές είτε ακόμη και με διαρροές που δεν διαψεύστηκαν, ότι ο Πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει ανασχηματισμό ως τα τέλη του χρόνου καθώς κρίνεται ικανοποιητική η απόδοση της τελευταίας σύνθεσης της κυβέρνησης.

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO καταδεικνύει μειωμένες επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς αλλά και χαμηλή αξιολόγηση Υπουργών, που είναι στην βιτρίνα της Κυβέρνησης.

  • Συγκεκριμένα, προβληματικοί τομείς του κυβερνητικού έργου αναδεικνύονται το αίσθημα ανασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών (ποσοστό 48%, να απαντά ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς απ’ ότι πριν τρία χρόνια), η αντιμετώπιση της πανδημίας (το 32% των ερωτηθέντων εμφανίζεται λίγο ικανοποιημένο, το 22% καθόλου, το 30% αρκετά και μόλις το 12% πολύ ικανοποιημένο) καθώς και η πρόσφατη μεταρρύθμιση του εργασιακού (το 55% των ερωτηθέντων κρίνει ως αρνητική εξέλιξη τη δυνατότητα διευθέτησης ωραρίου).

Σε ερώτηση της έρευνας για την αξιολόγηση του έργου των Υπουργών, θετικό ισοζύγιο δίνουν στους: Δένδια, Κικίλια, Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο. Αντίθετα υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες για τους: Χρυσοχοΐδη, Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Βορίδη.

Σχετικά Άρθρα