Περιφερειακές κινήσεις της Αθήνας ενόψει της Συνόδου για το Λιβυκό και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ευρωτουρκικά

Περιφερειακές κινήσεις της Αθήνας ενόψει της Συνόδου για το Λιβυκό και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ευρωτουρκικά

Με την ειλικρίνεια των προθέσεων για αποκλιμάκωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μένει να αποδειχτεί και λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή για την ευρωτουρκική θετική ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο όπου θα συναντήσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η ελληνική κυβέρνηση την επομένη της θετικής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν διαμηνύει ότι οι διαφορές με την Τουρκία παραμένουν και δεν θα ατονήσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες ώστε οι ελληνικές θέσεις να εδραιώνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα συμμαχικά και μη ώτα.

  • Πάνω σε αυτόν τον καμβά «φιλοτεχνούνται» τα επόμενα ταξίδια Μητσοτάκη σε Αίγυπτο και Ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και οι δημόσιες παρεμβάσεις του Νίκου Δένδια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, που του είχε απευθύνει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τον Μάρτιο, όταν κατόπιν τηλεφωνικής τους επικοινωνίας η Αίγυπτος διόρθωσε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα της εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Ψηλά στην ατζέντα των δυο ηγετών θα είναι η Λιβύη, πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Αίγυπτο και για την Ελλάδα. Τα νέα δεδομένα στην βορειοαφρικανική χώρα δεν περνούν απαρατήρητα μετά την προσέγγιση Γαλλίας-Τουρκίας, που καταγράφηκε κατά την συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν στην σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα και την συμφωνία συνεργασίας τους ώστε να αποχωρήσουν μισθοφόροι και ξένοι πολιτοφύλακες από τα λιβυκά εδάφη.

  • Tην Τετάρτη θα διεξαχθεί στο Βερολίνο η Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, με την Ελλάδα να μην έχει και πάλι προσκληθεί εκεί όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις λιβυκές εκλογές του Δεκεμβρίου και το στάτους που θα διαμορφωθεί.

Οι κινήσεις του Νίκου Δένδια ενόχλησαν, όπως αποδείχτηκε από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Φόρουμ της Αττάλειας. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών προ ημερών στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, είχε επισημάνει ότι  «χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο απέναντι στην ίδια την Τουρκία».

Ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα απευθυνόμενος στον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νιλς Σμιντ, είχε ρίξει τα καρφιά του για την γερμανική στάση επισημαίνοντας ότι η παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή.

  • «Συνηθίσαμε στις δηλώσεις τους. Πάμε, κάνουμε συνέντευξη τύπου και όλα καλά, αλλά μετά ο φίλος μου Νίκος Δένδιας συνεχίζει και λέει διάφορα από πίσω μου. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε. Για το καλοκαίρι έχουμε μια συμφωνία κυρίων για να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλά βλέπουμε πως η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση», υπογράμμισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι μάλλον έχουν μείνει απωθημένα στο Νίκο Δένδια και κάθε μέρα κάνει δηλώσεις σχετικά με την Τουρκία.

Στα τέλη της εβδομάδας οι Ευρωπαίοι Ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες με την Τουρκία να είναι μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

  • Το προσχέδιο των συμπερασμάτων, που έχει ήδη πάρει το δρόμο προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την καθιερωμένη ζύμωση, κατά πληροφορίες αναφέρεται ως τώρα ότι η ΕΕ καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επαναλαμβάνεται ότι η συνεργασία με την Τουρκία τελεί υπό την αιρεσιμότητα, που διατυπώθηκε στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Η έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας φαίνεται ότι θα καταγράφεται ως πρώτο βήμα.

Σχετικά Άρθρα