Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Η τουρκοκυπριακή πρόταση για δύο κράτη δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση

Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Η τουρκοκυπριακή πρόταση για δύο κράτη δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση

Το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό, Μουσταφά Μαντμπούλι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη που έχει εμπεδωθεί σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων, καθώς και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Αλ Σίσι για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.

Σχετικά Άρθρα