Κύρτσος στο libre: Έχουμε προσαρμόσει το οικονομικό λεξιλόγιο σε μια πτώση διαρκείας – Τουρισμός, ΕΝΦΙΑ, εργασιακό… Μιθριδάτης

Κύρτσος στο libre: Έχουμε προσαρμόσει το οικονομικό λεξιλόγιο σε μια πτώση διαρκείας – Τουρισμός, ΕΝΦΙΑ, εργασιακό… Μιθριδάτης

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από τους οικονομικούς δείκτες, όπως  διαπιστώνει μιλώντας στο libre, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, αφού το έλλειμμα έχει επιστρέψει στο 10% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αγγίζοντας το 208%. Ο κ. Κύρτσος βλέπει μεν σταδιακή ανάκαμψη, επισημαίνει ωστόσο ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση της οικονομίας, για  να μην αποδειχθούν δώρο – άδωρο τα κονδύλια του Ταμείου ανάκαμψης.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μανακά 

Επισημαίνει πάντως ότι παρ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση της φορολογίας (και ειδικά του ΕΝΦΙΑ) υπενθυμίζοντας τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού. 

Όσον αφορά τον τουρισμό, “όλα είναι ρευστά, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα”, όπως λέει. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Ένα μήνα σχεδόν μετά το άνοιγμα του τουρισμού και την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, πώς κρίνετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και κοινωνικά και οικονομικά; Είμαστε «σε καλό δρόμο»; Υπάρχουν στοιχεία που σας ανησυχούν;

Έναν μήνα μετά το άνοιγμα του τουρισμού θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμα στη δοκιμαστική φάση. Παρατηρώ κάποια τουριστική κίνηση αλλά όπως με έχουν ενημερώσει κορυφαίοι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου θα κριθούμε κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και για αυτό θα επιδιώξουν παράταση της τουριστικής περιόδου και τον Οκτώβριο.

  • Προς το παρόν παρατηρούνται αρκετά προβλήματα. Σε αντίθεση με το 2020 η επιδημιολογική μας εικόνα είναι σήμερα χειρότερη από της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας που μας ανταγωνίζονται στον τουριστικό τομέα.

Στην Πορτογαλία, η οποία έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε σχέση με εμάς παρατηρείται ήδη μια πρώτη αύξηση νέων κρουσμάτων εξαιτίας του τουρισμού.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν φαίνεται να έχει  καλές πολιτικές διαθέσεις μετά το Brexit, εφαρμόζει ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες με αποτέλεσμα να καθυστερεί το άνοιγμα της δεύτερης σημαντικότερης, μετά τη Γερμανία, τουριστικής αγοράς μας.

Όλα είναι ρευστά τίποτα δεν έχει κριθεί.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η οικονομία; Οι δείκτες εξακολουθούν να είναι αρνητικοί, παρότι, όπως επισημάνατε πρόσφατα «προσαρμόσαμε το οικονομικό λεξιλόγιό μας στην πτώση διαρκείας».  Έρχεται ένα πιο δύσκολο φθινόπωρο ή είμαστε σε πορεία ανάταξης;

Πράγματι έχουμε προσαρμόσει το οικονομικό λεξιλόγιο μας σε μια πτώση διαρκείας. Μετά από 40 χρόνια “πρωταγωνιστικής συμμετοχής” στην ΕΟΚ και την ΕΕ, μετά από τόσα “πακέτα” και “θριάμβους” το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας έχει πέσει στα 2/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

  • Μείναμε πίσω και στις δύο κρίσεις που αντιμετωπίσαμε. Χάσαμε 20% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου και άλλο ένα 10% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αθροιστικά είχαμε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 27 κατά την περίοδο των κρίσεων 2009-2021.

Προβλέπω πάντως σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το β΄εξάμηνο του 2021 και αρκετά δυναμική ανάπτυξη μέχρι τα τέλη του 2026 με τη βοήθεια των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το θέμα είναι να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία και να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί. Διαφορετικά θα ανακουφιστούμε για 5-6 χρόνια -κάτι το οποίο έχει εξαιρετική σημασία- αλλά στη συνέχεια θα επιστρέψουμε σε μίζερες οικονομικές επιδόσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τον νέο ΕΝΦΙΑ; Μήπως οδηγήσουν σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις;      

Θεωρώ αναγκαία την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Όλα δείχνουν ότι επανέρχεται δυναμικά η ακίνητη περιουσία η οποία αποτελεί τη βασική εξασφάλιση για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Τα νέα λοιπόν είναι καλά σε αυτόν τον τομέα και μπορεί να γίνουν καλύτερα.

  • Η κυβέρνηση πάντως πρέπει να κινηθεί προσεκτικά ώστε να μην υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που έχουν σχέση με τις τιμές των ακινήτων. Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί υπέρ της μείωσης της σχετικής φορολογίας.

Από την άλλη η πανδημία μεγάλωσε την ανάγκη για φορολογικά έσοδα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει επιστρέψει στο 10% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και βρίσκεται στο 208% του ΑΕΠ.

Πώς κρίνετε το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα;   

Θεωρώ ότι το εργασιακό νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει ήδη στην ΕΕ και εξυπηρετεί απόλυτα τους εργαζομένους εφόσον τους επιτρέπει να οργανώσουν καλύτερα την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή τους.

  • Θα ήταν καλύτερο να είχαν κανονιστεί όλα με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συλλογικές συμβάσεις όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς συνδικαλισμός και κόμματα αποφεύγουν τα χρήσιμα στην Ελλάδα για αυτό έσπευσε η κυβέρνηση να καλύψει το κενό με ατομικές συμβάσεις.

Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι υπερβολικές. Έχω κάνει και εργαζόμενος και εργοδότης και αυτή η αντιπαλότητα εργαζομένων και εργοδοτών στην οποία αναφέρονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οι καλές σχέσεις εργαζομένων-εργοδοσίας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιχειρηματική και επαγγελματική επιτυχία. Εκτιμώ ότι μόλις εκδηλωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων πολλοί από τους οποίους είδαν τις αμοιβές τους να περιορίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τελευταία υπάρχει έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας, παρότι η ασφάλεια ήταν και είναι κεντρικός πυλώνας του «αφηγήματος» και της πολιτικής της ΝΔ. Τι φταίει γι αυτό και τι πρέπει ν΄ αλλάξει;

Ο αρμόδιος υπουργός κος Χρυσοχοϊδης και η ΕΛ.ΑΣ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα το οποίο αναπτύσσεται εντυπωσιακά στη χώρα μας. Υπάρχουν εισαγόμενες και ελληνικές μαφίες που αμφισβητούν δυναμικά την έννομη τάξη και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας.

  • Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά αποδείχθηκε οικογενειακού χαρακτήρα ενώ φαίνεται να υπάρχει πρόοδος και στην εξιχνίαση των εγκλημάτων στη Ζάκυνθο. Οι έρευνες όμως παραμένουν στο σκοτάδι για τη δολοφονία του Καραϊβάζ και τις αλλεπάλληλες δολοφονίες στα πλαίσια, από ότι φαίνεται, πολέμου συμμοριών.

Χρυσοχοϊδης και ΕΛ.ΑΣ έχουν ένα δίκιο με την έννοια ότι οι κακοποιοί που συλλαμβάνονται βγαίνουν εύκολα και γρήγορα από τις φυλακές λόγω των νόμων που έχουν ψηφιστεί και ορισμένων δικαστικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε ότι αφορά την πάταξη της εγκληματικότητας. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική με αποτελεσματικότερη ΕΛ.ΑΣ, αυστηρότερη νομοθεσία, αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη, καλύτερη λειτουργία των φυλακών, καλύτερη παρακολούθηση για το ποιοί ακριβώς μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Χαρακτηρίσατε «υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας» το τραγούδι του ράπερ Μιθριδάτη, που έκανε πρόσφατα πάταγο στα social media και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με την καταιγιστική κριτική του στην κυβέρνηση. Καλέσατε επίσης την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα μηνύματα του τραγουδιού. Τι εννοείτε μ΄ αυτό;

Ο ράπερ Μιθριδάτης τράβηξε την προσοχή μου γιατί μπόρεσε να στείλει τα μηνύματα που ήθελε με ενδιαφέροντες στίχους και άψογη καλλιτεχνική εκτέλεση. Προφανώς δεν συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα μας είπε. Θεωρώ όμως ότι μπόρεσε να εκφράσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, κυρίως νέους, οι οποίοι έχουν πάρει διαζύγιο με τα κοινά και την πολιτική θεωρώντας ότι το σύστημα εξουσίας είναι στημένο σε βάρος τους.

  • Όλοι αυτοί με ενδιαφέρουν. Πρέπει να τραβήξουμε τους νέους στην πολιτική ανεβάζοντας το επίπεδο της. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Όσο ενοχλητική και να είναι η κριτική του Μιθριδάτη για την κυβέρνηση και το “σύστημα”, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της δυσκολίας που έχει η Νέα Δημοκρατία να απευθυνθεί στις ηλικίες κάτω των 34 ετών.

Την ηγεσία απασχολεί αυτή η αδυναμία και νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να ανοιχτούμε στην κοινωνία και τους πολίτες ακόμα και σε αυτούς που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν τίποτα κοινό μαζί μας.

Εκδίδεται σύντομα το νέο βιβλίο σας. Ποιο είναι το θέμα του και πότε θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία;         

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο που εκδίδω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο εγκλεισμός και ο αναγκαστικός περιορισμός των μετακινήσεων μου επέτρεψαν να διαβάσω και να σκεφτώ περισσότερο. Το νέο μου βιβλίο θα είναι στα βιβλιοπωλεία στις 20 Ιουλίου και έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο “Κάτω από τον πήχη”.

  • Εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αναλύει επίσης γιατί η οικονομική θέση της Ελλάδας υποβαθμίστηκε στο εσωτερικό της ΕΕ.

Και στις δύο περιπτώσεις περνάμε σαν Ευρωπαίοι και σαν Έλληνες “κάτω από τον πήχη” και προσπαθώ να δω πως επιτέλους θα αρχίσουμε να περνάμε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση και σαν Ελλάδα…πάνω από τον πήχη.

Σχετικά Άρθρα